Portaal:Brugge/Uitgelicht/02

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
- Rechtsonder: de Grote Markt (Kooren Marckt of Groote Marckt) in 1562. Aan de linkerkant van het plein staat de voormalige Waterhalle, aan de onderkant de St.-Christoffelkerk.
- Centraal bovenaan: de Vismarkt (Visch Marckt).
- Linksonder: Spinolarei (Spinola Reye).

De Grote Markt, officieel "Markt", is een marktplein in Brugge. De Markt bevindt zich in het hartje van de binnenstad en heeft een oppervlakte van ongeveer 1 ha. Aan de zuidkant van het plein staat een van de bekendste monumenten van de stad, het 12de-eeuwse belfort (Halletoren).

Het plein werd in 1995-'96 heraangelegd en sindsdien mogen er geen auto's meer parkeren. Iedere woensdagvoormiddag wordt er markt gehouden en het plein wordt ook regelmatig gebruikt voor evenementen, zoals jaarlijks de start van de Ronde van Vlaanderen. Rond de kerstperiode staat er een kerstmarkt met ijspiste. Rond het plein bevinden zich onder andere verschillende cafés, restaurants en winkels.

De Brugse markt trok al van in de 10e eeuw veel volk en rond 1200 werd de eerste internationale jaarmarkt gehouden.

De eerste halle ontstond rond 1220 als verkoopplaats van goederen van kooplui. Het waren kleine houten gebouwen aan de zuidkant van de markt. Rond 1240 kwam er een groter gebouw met een houten toren. In 1280 werd dit vernield door een brand en rond 1291-1296 terug opgebouwd in steen.

Lees meer...