Portaal:Colombia/Natuurschoon/09

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Vichadastructuur (Spaans: Estructura del Vichada) is een waarschijnlijke inslagkrater gelegen in het oosten van Colombia. De structuur werd in 2004 aan de hand van kleuren Landsat-beelden met een resolutie van 200 meter ontdekt door de Argentijnse systeemingenieur en geoloog Maximiliano Rocca. Het project werd gefinancierd door The Planetary Society. De structuur bestaat uit een vlakke depressie omringd door twee concentrische structuren; een binnenring met een diameter van ongeveer 30 km en een buitenring van zo'n 50 kilometer doorsnede. Als de Vichadastructuur werkelijk een inslagkrater is, zou het de grootst ontdekte inslagkrater van Zuid-Amerika zijn.

De structuur in de Llanos Orientales, een uitgestrekt en moeilijk begaanbaar rivierengebied in het oosten van Colombia, is genoemd naar de rivier de Vichada die op satellietbeelden duidelijk om de structuur heen stroomt, in het gelijknamige departement.

De grootte van het object en de ouderdom van de krater zijn nog niet vast te stellen. Vermoed wordt dat de structuur in het Neogeen (ongeveer de laatste 15 miljoen jaar) gevormd moet zijn.