Portaal:Esoterie/Uitgelicht 20

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Helena Petrovna Blavatsky

Helena Petrovna Blavatsky (Russisch: Елена Петровна Блаватская), geboren als Helena Petrovna von Hahn, 12 augustus « O.S. 31 juli » 1831Londen, 8 mei 1891) was een Amerikaanse occultiste en publiciste van Duits-Russische aristocratische afkomst. Ze wordt ook wel Madame Blavatsky genoemd. Blavatsky was de naam van haar eerste man.

Levensloop[brontekst bewerken]

Blavatsky is de medestichter van en drijvende kracht achter de in 1875 in New York opgerichte Theosophical Society en schreef een aantal invloedrijke boeken over esoterie. In Nederland wordt na diverse splitsingen in verschillende takken deze stroming vertegenwoordigd door o.a: het Theosofisch Genootschap (Point Loma) - Blavatskyhuis, het Theosofisch Genootschap Pasadena, de Theosofische Vereniging en de Geünieerde Loge van Theosofen.

Ze introduceerde de theosofie in de westerse wereld. Door deze stroming zijn begrippen als karma en reïncarnatie bekend geworden. Volgens Blavatsky kwamen theosofische ideeën overal in oude en nieuwe religies voor en ging het dus niet om een nieuwe leer. Op die manier beschouwd zou de theosofie een van de meest universele stromingen zijn die er bestaan.