Portaal:Esoterie/Uitgelicht 6

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wichelroedeloper, 18e eeuw

Aardstralen verwijst naar een hypothetische straling, afkomstig uit de aarde, die als een soort mystiek krachtveld de aarde bedekt en invloed uitoefent op alles wat er leeft. Er zou, aldus ingewijden, sprake zijn van verschillende soorten aardstralen met elk een verschillende verklaring. Het bestaan van aardstralen wordt in de wetenschap niet aanvaard. Het moet niet verward worden met aardse straling, de warmtestraling die wordt uitgezonden door de aarde.

Historie[brontekst bewerken]

In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw werden in Nederland wel eens wichelroedelopers ingeschakeld bij de bouw van huizen om de positie van aardstralen te bepalen. Het plaatsen van 'ontstoorders' was vroeger populair. Deze ontstoorders bleken nooit te werken, en vaak slechts wat metalen plaatjes, zand of kiezelstenen te bevatten. Ze hadden gemeen dat ze niet geopend mochten worden.

Ideeën ter verklaring[brontekst bewerken]

Eén geopperd idee is dat er 'stralen' diep vanuit de aarde zouden kunnen komen en door ondergrondse water- of gasstromen, die als een soort lens zouden werken, scherp gebundeld zouden kunnen worden. Afgezien van de vraag van welke straling hier sprake zou zijn, is deze werking bij geen enkele straling aangetoond. Het verschijnsel is in de geofysica niet beschreven.

Een ander idee voor aardstralen wijst naar de Hartmann-netten en Currynetten die door de naamgevende personen Ernst Hartmann en Manfred Curry zijn beschreven Deze 'netten' zijn in de geologie, met name in de geofysica, nooit beschreven.