Portaal:Esoterie/Uitgelicht 5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geomantiek (van het Grieks geo = aarde, manteia = waarzeggerij), of geomantie, is traditioneel verbonden met een voorspelmethode waarbij markeringen die iemand in het zand maakt, geïnterpreteerd worden. Een meer recente, esoterische opvatting beschrijft geomantiek als een streven naar kennis over de verbinding van de mens met deze aarde, de omgeving, de kosmos en zichzelf. Een algemeen geldige definitie van het begrip geven is dus problematisch, omdat sommige westelijke esoterici sinds eind 19e eeuw geomantiek niet meer als orakelmethode opvatten zoals oorspronkelijk in Afrika, Azië en middeleeuws Europa het geval was. Dit artikel probeert de diversiteit aan opvattingen recht te doen.

Overzicht[brontekst bewerken]

In Afrika bestaat de traditionele vorm van geomantiek erin om via het werpen van een handvol aarde patronen te interpreteren van het neergevallen zand. Varianten hierop zijn het gedrag van een insect of muis gadeslaan als vertegenwoordiger van de wereld van de aardgeest. Ifà, een van de oudste vormen van geomantiek, ontstond in West-Afrika.

In China brengt de waarzegger zich in een trance en begint dan willekeurige strepen te trekken op de grond, die dan geïnterpreteerd worden door een helper - vaak een jongeman.

In Korea werd deze praktijk gepopulariseerd door de boeddhistische monnik Toson. In Korea bestaat bestaat de kunst van de geomantiek erin om de topografie van een landschap te interpreteren om daaruit toekomstige gebeurtenissen te kunnen voorspellen. Deze beoefenaar van geomantiek werd ook geraadpleegd in geval van een verhuis of andere relocatie.

Geomantiek was in de 19e eeuw ook een verplicht studieonderdeel bij de Hermetic Order of the Golden Dawn en maakt ook deel uit van hedendaagse occulte praktijken.