Portaal:Filosofie/Uitgelicht 41

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Avram Noam Chomsky (Philadelphia, 7 december 1928) is een Amerikaans taalkundige, een van de invloedrijkste in de tweede helft van de 20e eeuw.

Chomsky's belangrijkste bijdrage aan de wetenschap is de universele grammatica, het idee dat het taalvermogen is aangeboren, niet aangeleerd, en dat het beschreven kan worden door een formeel systeem, een zogeheten generatieve grammatica. Chomsky's taalkunde is rationalistisch en wordt wel cartesisch genoemd. Zijn inzichten betekenden de doodklap voor de behavioristische taalkunde tot gevolg en gaven een stimulans aan de cognitiewetenschappen.

In het verlengde van de generatieve grammatica ontwikkelde hij de Chomskyhiërarchie, een veelgebruikte classificatie van formele talen met toepassingen in de informatica.

Behalve vanwege zijn wetenschappelijke prestaties staat Chomsky ook alom bekend als politiek activist. Hij schreef diverse boeken en vele artikelen over met name de Amerikaanse buitenlandse politiek en de rol van de media. Wegens zijn opvattingen is Chomsky in de Verenigde Staten een controversieel figuur. Hij beschouwt zichzelf als libertarisch socialist en in veel opzichten als anarchist. Chomsky is van mening dat alle autoriteit en hiërachie op rechtmatigheid moet worden onderzocht, en zo nodig bestreden. Hij verschilt van de meeste andere anarchisten omdat hij wel voorstander is van de parlementaire democratie.