Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/18

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Severus Sneep (9 januari 1960 - 2 mei 1998) is in de Harry Potter-boeken van Joanne Rowling een leraar op Zweinstein, de Britse tovenaarsschool. De Engelse naam van Sneep is Severus Snape. Zijn voornaam, Severus, betekent in het Latijn "strengel", maar de Spaanse betekenis is streng. Hij werd op school vaak spottend Secretus genoemd. Dit is eveneens een Latijns woord en betekent geheim(zinnig) en afgezonderd.

Severus Sneep is de zoon van de Dreuzel Tobias Sneep en de heks Ellen Prins. Hij was in zijn eigen schooltijd een buitenbeentje en werd regelmatig gepest en vervloekt door James Potter en Sirius Zwarts (die hem 'Secretus' noemden). Nadat Sneep zijn educatie op Zweinstein had voltooid, besloot hij zich als Dooddoener aan te sluiten bij Heer Voldemort. Wat later bood Sneep Albus Perkamentus aan om als spion van de Orde van de Feniks in het kamp van Voldemort te gaan opereren. Perkamentus accepteerde dit en nam hem tevens aan als leraar Toverdranken, ook al wilde Sneep liever leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten worden.

Sneep geeft in de eerste vijf boeken les aan Zweinstein. Na Voldemort’s herrijzenis voegde Sneep zich (waarschijnlijk) weer bij hem, met de opdracht van Albus Perkamentus om weer te gaan spioneren. Sneep wordt in het zevende en laatste Harry Potter boek vermoord door Nagini, de slang van Voldemort.