Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/22

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban (oorspronkelijke titel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) is de derde Harry Potter-film, gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster J.K. Rowling. De film ging in Groot-Brittannië op 31 mei 2004 in première, en in 4 juni 2004 in Mexico, Verenigde Staten en Canada. De film werd geregisseerd door de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón en weer grotendeels opgenomen in de Leavesden Studios. Opnieuw waren de hoofdrollen voor Daniel Radcliffe als Harry Potter, Emma Watson als Hermelien en Rupert Grint als Ron. Michael Gambon nam de rol van de overleden Richard Harris over als Professor Perkamentus. Scriptschrijver Steve Kloves keerde ook terug.

Na het het Oscarloze "Harry Potter en de Geheime Kamer" werd de derde Harry Potter-film genomineerd voor twee Oscars, namelijk die voor Beste Muziek en voor Beste Visuele Effecten. De film werd zeer goed ontvangen door critici. Op IMDb.com heeft de film momenteel een 7,7 uit 10. Financieel gezien was ook deze Harry Potter-film zeer succesvol met een opbrengst van wereldwijd bijna 790 miljoen dollar, en daarmee de succesvolste film van 2004 na Shrek 2. Toch waren de voorgaande delen en ook het volgende deel iets succesvoller vanwege het hoge budget en de iets mindere kaartenverkoop.

Deze derde Harry Potter-film wordt gezien als een keerpunt uit de filmreeks, de toon van de film is wat duisterder en donkerder dan de vorige twee delen. De film kreeg een PG-waarschuwing, wat betekent dat ouderlijk toezicht op kinderen die de film kijken wordt aangeraden. In Nederland kreeg de film eenmalig een 9 jaar e.o.-label omdat de standaard leeftijdsminima te ver uiteen zouden liggen (6 jaar en 12 jaar).

De gevangene van Azkaban was ten tijde van de publicatie het langste boek uit de Harry Potter-reeks. Vanwege de vele complexe gebeurtenissen en subplots was het noodzakelijk om voor de verfilming het boek wat minder nauw te volgen dan bij de voorgaande twee films.