Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/44

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Peter Pippeling (Engels: Peter Pettigrew) is een figuur uit de serie boeken rond Harry Potter van de Engelse schrijfster Joanne Rowling.

Pippeling is een dienaar van Heer Voldemort, hoewel hij dit puur en alleen is omdat hij zich altijd aangetrokken voelde tot mensen die iets voor hem konden betekenen. Pippeling is deels verantwoordelijk voor de herrijzenis van Voldemort en alle gevolgen van dien. Hij is een van de belangrijkste factoren geweest voor het beginnen van de Tweede Tovenaarsoorlog. Hij is tevens de persoon die de verblijfplaats van de ouders van Harry Potter verraden heeft aan Voldemort. Na dit verraad ging Voldemort achter Harry's ouders aan, doodde hen, maar kon Harry Potter niet doden. De vloek weerkaatste op hemzelf en doodde hem bijna. Hierdoor kwam de Eerste Tovenaarsoorlog tot een eind.

Toen Pippeling op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus zat, had hij daar drie vrienden: Sirius Zwarts, Remus Lupos en James Potter. Peter is een faunaat en kan veranderen in een rat. Toen Voldemort zijn opmars naar de macht begon, sloten alle vier de vrienden zich aan bij de Orde van de Feniks geleid door Perkamentus. Pippelng koos echter de kant van Voldemort.

Na de dood van de Potters zette hij zelf zijn eigen dood in scène. In zijn rattengedaante woonde hij jarenlang bij de Wemels, die hem Schurfie noemden. In het derde boek komt de waarheid aan het licht. Pippeling voegt zich nadien weer bij Voldemort en helpt hem met zijn herrijzenis.