Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/45

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Minerva Anderling (4 oktober 1921) (Engels: Minerva McGonagall) is een personage uit de Harry Potter serie geschreven door J. K. Rowling. Ze is plaatsvervangend schoolhoofd, hoofd van de afdeling Griffoendor en lerares Transfiguratie (gedaanteverwisselingen) op Zweinstein, waar ze begon met lesgeven in december 1956. Anderling beschouwt Transfiguratie als de meest complexe en moeilijke tak van de Toverkunst. In de films wordt de rol van Anderling gespeeld door Dame Maggie Smith.

Anderling heeft (in de boeken) zwart haar. Ze draagt het in een strenge zwarte knot in haar nek. Ze draagt een smaragdgroen gewaad en kijkt altijd erg streng en 'zuinig'. Ze is volgens Rowling ongeveer 70 jaar oud. Ze draagt een bril met een rechthoekig montuur, wat duidelijk herkenbaar is wanneer ze zich transformeert in haar Faunaat-vorm, de kat. Ze lijkt een voorkeur te hebben voor stoffen met een Schotse ruit, waarschijnlijk door haar Schotse afkomst; zelfs haar nette gewaad en koektrommel hebben een ruit-patroon. Anderling heeft, ondanks haar strenge en gereserveerde voorkomen, het beste met de leerlingen voor. Ze heeft een zwakke plek voor haar eigen afdeling (Griffoendor), en met name voor Harry Potter.

Haar voornaam verwijst naar Minerva de Romeinse godin van de wijsheid. Haar achternaam uit de originele Engelse versie (McGonagall) komt van een excentrieke Schotse dichter uit de 19e eeuw, William Topaz McGonagall. Hij werd wel beschouwd als de slechtste dichter uit de geschiedenis van de Engelse taal. De naam Anderling is bedacht door de vertaler van de Harry-Potter reeks, Wiebe Buddingh'. De naam slaat op haar vak, Gedaanteverwisselingen, en op het feit dat Anderling Faunaat is.