Portaal:Insecten/Uitgelicht/44

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De hoofdluis is een parasitair insect, dat zich voedt met menselijk bloed dat met de zuigsnuit wordt opgezogen uit de hoofdhuid. Gemiddeld 'drinkt' de luis 3 tot 6 keer per dag. Wanneer de luis de hoofdhuid niet regelmatig kan bezoeken, verhongert hij en sterft.

De hoofdluis vermenigvuldigt zich onder ideale omstandigheden razendsnel en is zeer besmettelijk. Hij heeft kleine klauwtjes waarmee hij van de ene haar op de andere kan klimmen. De schaamluis daarentegen heeft veel bredere klauwen, en houdt meer van de dikkere schaamharen, okselharen of wimpers. Bij nauw contact tussen twee personen kunnen de luizen 'overstappen'. Een beruchte besmettingshaard is de kapstok van basisscholen, waar rijen jassen hangen. De hoofdluis plakt de eitjes, die neten genoemd worden, tegen de haarschacht aan. Na 8 dagen komen de kleine luizen uit het ei; ca. 10 dagen later zijn ze geslachtsrijp.

Bestrijding is geboden met krachtige insecticiden in combinatie met uitkammen met een fijne kam. Een goede hygiëne is alleen maar contraproductief: de hoofdluis zit juist het liefst in schoon, gewassen haar.

Verder lezen