Portaal:Media/Uitgelicht/43

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

YouTube is een website voor het kosteloos uploaden, bekijken en delen van videofilms door gebruikers. Het motto van deze website is YouTube, Broadcast Yourself. De uploader kan de film voorzien van tags (trefwoorden) die een niet-hiërarchische classificering mogelijk maken (folksonomie). Deze site is opgericht in februari 2005 door drie voormalige medewerkers van PayPal. De website is momenteel eigendom van Google Inc..

In september 2006 werden er zo'n 60.000 filmpjes per dag op deze site gezet en volgens de site zouden er meer dan 100 miljoen filmpjes per dag bekeken worden. Het bestbekeken filmpje is in totaal al bijna 50 miljoen keer bekeken. Sommige beginnende artiesten hebben hun groeiende populariteit zelfs te danken aan hun video's op YouTube. De Nederlandse Esmée Denters is een goed voorbeeld, zij is vanwege de populariteit van haar videoclips op YouTube in 2007 in gesprek gegaan met enkele platenmaatschappijen in de Verenigde Staten.

Om video's te uploaden, moet er eerst een account aangemaakt worden. Vervolgens kan via een webgebaseerde uploadformulier een video ge-upload worden. Elke video die is ge-upload, kan worden doorzocht op teksten die door de gebruiker bij het filmpje is toegevoegd. Elke gebruiker heeft een eigen "televisiekanaal", waarop al zijn filmpjes te bekijken zijn. Lees Verder >>>