Portaal:Media/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Media. Voor elke week van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze week (17)

Universal Studios (ook wel Universal Pictures en voluit Universal City Studios LLLP) is een van de tien grootste filmmaatschappijen ter wereld. De studio is in het bezit van NBC Universal, wat voorheen onderdeel van General Electric was en nu van 51% van Comcast is. De studiofaciliteiten liggen in Universal City, een studiogebied dicht bij Los Angeles dat zij al sinds 1914 gebruiken voor het filmen van hun films. Het (zakelijke) hoofdkantoor van Universal Studios, alsmede het hoofdkantoor van NBC Universal ligt ook in Universal City.

De studio is opgericht door de Duitse immigrant Carl Laemmle op 8 juni 1912 als Universal Film Manufacturing Company in New York. In maart 1914 kocht Universal bij Los Angeles een 100 hectare grote kavel, om daar het "Wereldwijde Centrum van de Entertainment" op te zetten.

lees verder>>>

[bewerk]

Ga naar week
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Week 1

The Walt Disney Company is een van 's werelds grootste mediaconglomeraten. Het bedrijf is beursgenoteerd aan de New York Stock Exchange en maakt deel uit van de Dow Jones Industrial Average-index. Het hoofdkantoor is gevestigd in Burbank, Californië. Het is opgericht op 16 oktober 1923 door Walt Disney en zijn broer Roy Oliver Disney als de Disney Brothers Cartoon Studio en inmiddels is het bedrijf door de jaren heen gegroeid tot het een na grootste mediaconcern van de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft de meeste jaren van zijn bestaan Walt Disney Productions geheten, tot 6 februari 1986 toen de bedrijfsnaam naar het neutralere The Walt Disney Company werd gevormd.

Disney wordt ook wel gezien als de grootste, onafhankelijke filmproducent ter wereld, aangezien het bedrijf nog nooit overgenomen is en geen onderdeel is (geweest) van een groter moederbedrijf. Toch zien de meeste mensen DreamWorks SKG als het enige, onafhankelijke top tien-filmbedrijf, omdat Disney door de jaren heen uitgegroeid is tot een mediaconglomeraat. Het mediaconglomeraat bezit naast de eigen filmstudio onder andere ook nog: Touchstone Pictures, Hollywood Pictures, Miramax Films, Walt Disney Records, de Disneyland Resorts, het televisienetwerk American Broadcasting Company, de Disney Channel, ESPN, Jetix, Lifetime en de Jim Henson Muppets. lees verder>>>.

[bewerk]

Week 2
Katern in 2020

Trouw is een Nederlands dagblad van licht protestants-christelijke signatuur. Het ochtendblad verschijnt op tabloidformaat en profileert zichzelf als kwaliteitskrant.

Trouw verscheen voor het eerst op 18 februari 1943 als illegale krant in de Tweede Wereldoorlog, als alternatief voor het gelijkgeschakelde anti-revolutionaire dagblad De Standaard. De initiatiefnemers van Trouw waren eerder betrokken bij het illegale blad Vrij Nederland, dat al in 1940 verscheen. Van de verzetslieden die het illegale Trouw maakten, werden velen gearresteerd en geëxecuteerd, onder wie een van de grondleggers, Wim Speelman. Maar de Duitsers hebben niet kunnen verhinderen dat Trouw tot aan de bevrijding bleef verschijnen. Trouw is een van de weinige verzetskranten, naast Het Parool, die zich hebben kunnen aanpassen aan het moderne dagbladbedrijf lees verder>>>.

[bewerk]

Week 3
AOL Arena
AOL Arena

Time Warner is een Amerikaans mediaconglomeraat en tevens wordt het bedrijf beschouwd als 's werelds grootste mediaconglomeraat met grote internet-, uitgeverij-, film-, telecommunicatie- en televisiedivisies. De hoofdkantoren van het concern zijn voornamelijk gevestigd in New York (hoofdvestigingen en America Online), Atlanta (Turner Broadcasting System) en Burbank (Warner Brothers Entertainment).

Time Warner is oorspronkelijk gevormd op 10 januari 1990 toen Time Inc. en Warner Communications fuseerden. In 1996 fuseerde de groep met Ted Turner's Turner Broadcasting System, dat ervoor zorgde dat Turner de grootste, individuele aandeelhouder van de groep werd, tevens de op één na grootste.

De controversiële fusie met America Online in 2000 zorgde voor veel ophef over monopolie kwesties. Ook waren veel conservatieven tegen het feit dat de fusie eigenlijk een overname van Time Warner door AOL was, en dat AOL nog geen vijftien jaar oud was en een oud Amerikaans instituut overnam. Het concern kwam na de fusie AOL Time Warner te heetten. Na de ineenstorting van de internetindustrie in 2001, kregen deze conservatieven eigenlijk gelijk. lees verder>>>

[bewerk]

Week 4
DSL-modem
DSL-modem

XS4ALL (uit te spreken als het Engelse 'Access for all', toegang voor iedereen) is de op een-na-oudste ISP in Nederland, na NLnet. Het was de eerste provider die internettoegang aan particulieren aanbood. XS4ALL werd in Amsterdam opgericht door Felipe Rodriquez, Rop Gonggrijp, Paul Jongsma en Cor Bosman.

De provider biedt zowel toegang aan via het telefoonnetwerk (d.m.v. inbellen), als ADSL via KPN. Sinds december 2006 biedt XS4ALL ook zelf ADSL aan onder de naam XS4ALL-only voor XS4all abonnees. Deze dienstverlening vereist geen telefoonabonnement via een datacom-provider als KPN.lees verder>>>

[bewerk]

Week 5
Sony Walkman
Sony Walkman

Walkman is een term die in 1979 geïntroduceerd werd door de Japanse fabrikant van consumentenelektronica Sony. De Walkman is bedacht door Masaru Ibuka, samen met Morita-san oprichter van Sony. Het staat voor een op batterijen werkend apparaat dat compact cassettes afspeelt via een hoofdtelefoon, en meegenomen kan worden tijdens het wandelen of fietsen.

Deze uitvinding van Sony werd in korte tijd razend populair bij de jongeren. Andere fabrikanten haastten zich om dergelijke apparaten uit te brengen, die in de volksmond allemaal walkman heetten, maar officieel zijn aangeduid met de naam 'portable cassettespeler'. De inwendige tape van een audiocassette heeft een levensduur van zo'n 15 tot 50 jaar. Van de huidige opneembare CD moet nog bezien worden wat de houdbaarheid is.

Door de angst voor gehoorbeschadiging gingen vele fabrikanten halverwege de jaren 80 ertoe over om hun producten uit te rusten met een limiter, waardoor het maximale geluidsniveau tot een minder schadelijk punt werd teruggebracht en waar medepassagiers in het openbaar vervoer ook wel de voordelen van inzagen. lees verder>>>

[bewerk]

Week 6
Nederlandse televisie wordt overheerst door een paar televisiegroepen. De grootste vier zijn RTL Nederland, SBS Broadcasting, de NOS en Viacom. Nederland heeft drie primaire publieke omroepen (NPO 1, 2 en 3) en de belangrijkste commerciële omroepen zijn RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, SBS6, Net5 en Veronica.

In Nederland gaat het Commissariaat voor de Media over het toezicht op de commerciële televisie. Bij wet is er bepaald hoeveel reclame een Nederlandse televisiezender mag uitzenden en hoeveel procent van de content van Nederlandse bodem moet komen. Ook zijn er regels opgesteld over de zendtijden van programma's met seksuele of aanstootgevende inhoud. De zenders van RTL Nederland vallen echter (nog) niet onder deze Nederlandse regelgeving. Officieel zijn de zenders namelijk van Luxemburgse bodem en via die constructie probeert RTL om onder de strenge mediaregelgeving uit te komen. In het verleden zijn er al veel geschillen geweest tussen het Commissariaat en het moederbedrijf van RTL Nederland, de RTL Group (met een hoofdkantoor in Luxemburg).

[bewerk]

Week 7
Schematische weergave van een pieterpeuterig deel van het internet
Schematische weergave van een pieterpeuterig deel van het internet

Het internet is een groot openbaar netwerk van computernetwerken, waarbij de afspraken worden beschreven in de Requests For Comments die worden beheerd door de Internet Engineering Task Force. De oorsprong van het internet is te vinden in ARPANET (1969). Inmiddels is het internet een wereldomvattend fenomeen dat het karakter van een massamedium heeft gekregen. En ook het meest gebruikte communicatiemiddel ooit. Als een van de succesfactoren wordt wel genoemd dat het volledige internet eigendom van niemand is, terwijl de fysieke onderdelen weldegelijk een eigenaar hebben. De naam internet is een afkorting voor Interconnected Networks.

Het internet is in 1969 begonnen met een computernetwerk onder de naam ARPANET. Binnen ARPANET werden onderzoeksbijdragen opgenomen op het gebied van gedecentraliseerde netwerken, wachtrijtheorie en packet-switching. In de zeventiger jaren bestond ARPANET uit verscheidene samengekoppelde netwerken. Op 1 januari 1983 stapte ARPANET over van NCP naar TCP/IP als netwerkprotocol, en daarmee was de geboorte van het internet in haar huidige technische vorm een feit. Internet werd door het grote publiek ontdekt in de jaren 1990. lees verder>>>

[bewerk]

Week 8
Een Radio Donna auto en frituur tijdens de Music For Life actie

Radio Donna is een Vlaamse radiozender van de openbare omroep VRT die vooral recente pophits uitzendt. Deze zender wordt ingericht door de Vlaamse overheid en voornamelijk gefinancierd met belastinggeld. Op woensdag 28 maart 2007 bestaat Radio Donna 15 jaar.

Aan het einde van elk jaar houdt Radio Donna een eindejaarstop. Dit is het grootste hitevenement van Vlaanderen met meer dan twee miljoen luisteraars. Ook zeer bekend zijn de party's van Donna: de Hitclub Party en Donna Soiree. Elke zomer is er een zomertoer met bekende artiesten. Het station staat in het Guinness Book of Records door als eerste een uitzending van onder water uit te zenden. Lees Verder

[bewerk]

Week 9
Linda de Mol (8 juli 1964) is een Nederlandse televisie-presentatrice en actrice. Ze is vooral bekend van programma's als Love Letters en de Postcodeloterij Miljoenenjacht. Daarnaast acteerde ze in de televisieserie Spangen en speelde ze de hoofdrol in de speelfilm Alice in Glamourland uit 2004. Ook lanceerde ze in 2004 haar eigen tijdschrift Linda.

Linda de Mol werd geboren in Hilversum. Haar vader, John de Mol sr. was zanger. Als jong meisje debuteerde ze op de Nederlandse televisie door te zingen in het AVRO's kinderkoor. Daarna presenteerde ze op twaalfjarige leeftijd het AVRO-programma Wat je zegt ben je zelf. Na even rechten te hebben gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, begon Linda de Mol in 1985 met het presenteren van programma's voor de televisiezender Sky Channel. Ook was ze assistente van Ron Brandsteder in zijn Showbizzquiz voor de TROS. Tot en met 2005 presenteerde ze vele programma's voor deze omroep. Naast programma's voor de TROS presenteerde Linda de Mol ook jarenlang programma's voor de Duitse televisie, waaronder het zeer populaire Traumhochzeit, de Duitse versie van Love Letters. lees verder>>>

[bewerk]

Week 10
News Corporation is een Amerikaans (oorspronkelijk Australisch) mediaconglomeraat. De multinational is opgericht door Rupert Murdoch, hij is nog steeds een van de grootste aandeelhouders (zijn familie bezit in totaal rond de 30% van de aandelen via Cruden Investments) en hij is tevens de voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO.

De naam News Corporation is afgeleid van de Australische krant News uit Adelaide. Toen Murdoch's vader, Sir Keith Murdoch, overleed was deze krant het belangrijkste deel uit de erfenis die Murdoch ontving. Het bedrijf werd pas in 1980 geregistreerd onder die naam. De meeste bezittingen van Rupert Murdoch werden destijds onder dit nieuw gevormde bedrijf gepositioneerd. In 1990 werd het bedrijf failliet verklaard, maar gered door huisbankier Citibank. Citibank beval Murdoch om verschillende onderdelen te verkopen om de schulden van het bedrijf drastisch te verlagen. Enkele van de onderdelen die verkocht werden, waren New York, Seventeen, Soap Opera Digest, Soap Opera Weekly, Premiere en Daily Racing Form. Al snel hierna herstelde News Corporation zich weer. lees verder>>>

[bewerk]

Week 11
As the World Turns (ATWT) is de op een na langst lopende Amerikaanse soapserie, in de VS uitgezonden op CBS, in Nederland door RTL 4.

ATWT begon op maandag 2 april 1956 om half twee 's middags. Samen met The Edge of Night, dat op dezelfde dag begon met uitzenden, was het de eerste soap van een half uur; voorheen waren alle soaps vijftien minuten lang.

Sinds de oprichting van RTL4 in 1990 is ATWT daar te zien, van 17.00 tot 18.00 uur, in een periode in de zomer kunnen de tijden anders zijn. De uitzendingen in Nederland lopen ongeveer anderhalf jaar achter op de Amerikaanse uitzendingen. Dit kan in de loop der tijd minder worden, doordat ATWT in Amerika vaak niet te zien is op feestdagen en met grote sportevenementen.

ATWT begon als een zwart-wit soap; de overgang naar kleur kwam halverwege de jaren '60, met de laatste zwart-wit aflevering op 17 februari 1967. Vanaf 1 december 1975 duurt een ATWT-aflevering een uur (inclusief reclames). De 10.000ste aflevering was op 12 mei 1995. In totaal zijn er meer dan 13000 afleveringen geweest.

Het enige karakter dat al sinds het begin meespeelt is Nancy Hughes, gespeeld door Helen Wagner. Bob Hughes, gespeeld door Don Hastings, speelt net als Lisa Grimaldi (Eileen Fulton) al sinds 1960 in de soap.

Op 22 november 1963 werd een uitzending onderbroken nadat het bekend was geworden dat President John F. Kennedy was neergeschoten. lees verder>>>

[bewerk]

Week 12

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) is het samenwerkings- en coördinatieorgaan van de Nederlandse Publieke Omroep voor de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau. Tevens is zij wettelijk verantwoordelijk voor een aantal radio-, televisie-, teletekst- en internettaken.

De NOS-programma's vloeien voort uit de wettelijke taak van de NOS, die is vastgelegd in de Mediawet, waarin staat dat de NOS programma's moet maken die zich bij uitstek lenen voor gezamenlijke verzorging. Hiertoe behoren programma's met een hoge frequentie en een vaste regelmaat, met een algemeen dienstverlenend karakter of die met een doelmatiger inzet van omroepmiddelen beter gezamenlijk tot stand kunnen worden gebracht. In het Mediabesluit worden deze programma's verder uitgewerkt, waarbij onder andere de dagelijkse nieuwsvoorziening, de parlementaire verslaggeving, de verslaggeving van nationale feest- en gedenkdagen en de actuele sportverslaggeving worden genoemd. (Lees verder)


[bewerk]

Week 13
De Golden Globe is na de Oscars de waarschijnlijk meest prestigieuze filmprijs van de Verenigde Staten van Amerika.

Naast prijzen voor films worden er ook Golden Globes uitgereikt aan televisieprogramma's. Hier moeten de Globes echter de Emmy Awards voor laten gaan wat prestige betreft.

De Globes worden sinds 1944 uitgereikt, de Globes voor televisieseries sinds 1956. (Lees verder)


[bewerk]

Week 14

El País (Nederlands Het land) is een Spaanse krant die uitgegeven wordt in Madrid en een nationale en internationale reikwijdte heeft. Het is de Spaanse krant met de grootste oplage en het grootste aantal lezers over heel Spanje, en wordt in het buitenland gezien als de Spaanse referentiekrant bij uitstek. El País is eigendom van het mediabedrijf Grupo Prisa

El País is opgericht door José Ortega Spottorno en verscheen voor het eerst op 4 mei 1976, vijf maanden na de dood van Franco, in de vroege fase van de democratisering in Spanje. Als felle voorstander van de democratisering en sociale hervormingen steekt het blad behoorlijk af bij de bestaande bladen, die zich nog aan het stempel van de voormalige dictatuur aan het ondoen zijn, en wordt zo al vrij snel een symbool van het nieuwe Spanje. Dit imago wordt nog versterkt tijdens de mislukte staatsgreep op 23 februari 1981. Terwijl in het parlement de parlementsleden en de regering gegijzeld worden door een aantal militairen, en er tanks door de straten van Valencia rijden, komt El País, nog voor de televisietoespraak van de koning die aan de staatsgreep een einde zou maken, met een extra editie waarin het Spaanse volk opgeroepen wordt de straat op te gaan ter verdediging van de democratie. lees verder>>>

[bewerk]

Week 15
Nickelodeon (Nick) is een Amerikaans televisiedistributeur en tevens televisienetwerk dat zich voornamelijk heeft toegelegd op het produceren en uitzenden van kinderprogramma's. Het bedrijf is in het bezit van het mediaconglomeraat Viacom en beschikt over een wereldwijd netwerk van televisiezenders die dezelfde naam hebben en dezelfde programma's uitzenden. De programma's van Nickelodeon kenmerken zich voornamelijk door geweldloosheid, iets waar Nickelodeon zich in de kern ook mee wenst te onderscheiden van andere kinderzenders. De zender is opgericht in 1977 onder de naam Pinwheel. Deze naam werd gebruikt tot 1981. Het kanaal is in veel verschillende landen te zien, waaronder Engeland en Duitsland. Daarnaast is Nickelodeon opgedeeld in verschillende blokken, waaronder Nick at Nite, Hollywood Hang en Nick Play Date. Het algemene kanaal richt zich op kinderen van 7 tot 14 jaar. Nick at Nite is bedoeld voor de jeugd en volwassenen en Nick Play Date richt zich op peuters en kleuters van 2 tot 6 jaar. Hollywood Hang heeft kinderen van 10 tot 17 jaar als doelgroep. Sinds 2006 wordt Nickelodeon beheerd door de eigenaar van MTVN Kids & Family Group Cyma Zarghami.

lees verder>>>

[bewerk]

Week 16
Een verslaggeefster voor het journaal van CN8

Een journaal, soms ook wel nieuwsuitzending, nieuwsprogramma of het nieuws genoemd, is een bespreking van recent en/of belangrijk nieuws en andere informatie op de televisie of radio. Deze presentatie gebeurt doorgaans op vaste tijden, maar in geval van een grote gebeurtenis kan er een extra uitzending worden ingevoerd.

In de meeste journaals worden de onderwerpen in vaste volgorde voorgelezen aan de kijker. Bij televisiejournaals wordt dit meestal ondersteund door beelden van dit onderwerp. Tevens komen er interviews met betrokkenen aan bod. Iemand die voor zijn of haar beroep een journaal presenteert heet een nieuwslezer.

lees verder>>>

[bewerk]

Week 17

Universal Studios (ook wel Universal Pictures en voluit Universal City Studios LLLP) is een van de tien grootste filmmaatschappijen ter wereld. De studio is in het bezit van NBC Universal, wat voorheen onderdeel van General Electric was en nu van 51% van Comcast is. De studiofaciliteiten liggen in Universal City, een studiogebied dicht bij Los Angeles dat zij al sinds 1914 gebruiken voor het filmen van hun films. Het (zakelijke) hoofdkantoor van Universal Studios, alsmede het hoofdkantoor van NBC Universal ligt ook in Universal City.

De studio is opgericht door de Duitse immigrant Carl Laemmle op 8 juni 1912 als Universal Film Manufacturing Company in New York. In maart 1914 kocht Universal bij Los Angeles een 100 hectare grote kavel, om daar het "Wereldwijde Centrum van de Entertainment" op te zetten.

lees verder>>>

[bewerk]

Week 18
Heroes (Engels voor helden) is een Amerikaanse sciencefictiondramaserie, bedacht door Tim Kring. Heroes ging in Amerika op 25 september 2006 op NBC in première. De serie vertelt het verhaal van verschillende personen die "dachten dat ze net als iedereen waren... tot ze wakker werden met buitengewone gaven" zoals telepathie, kunnen tijdreizen en kunnen vliegen. Deze personen komen er snel achter dat ze een rol spelen in het voorkomen van een catastrofe en het redden van de mensheid.

De serie volgt de schrijfstijl van Amerikaanse comics door de korte, meerdere afleveringen omvattende, verhaallijnen, die voortvloeien uit de grotere, alles omvattende verhaallijn. Kring zei dat hij weet waar hij met de serie naar toe wil voor de komende vijf seizoenen.

Toen de serie in de Verenigde Staten in première ging, was het die avond het best bekeken programma onder volwassenen van 18 tot 49 jaar. In totaal keken 14,3 miljoen mensen, het was daarmee de best bekeken dramapremière van NBC van de laatste vijf jaar. Lees Verder`


[bewerk]

Week 19

Johannes Hendrikus Hubert (John) de Mol (Den Haag, 24 april 1955) is een Nederlands mediamagnaat, zoon van voormalig zanger John de Mol sr. en broer van Linda de Mol.

Na geslaagd te zijn voor het toelatingsexamen voor het vwo bij het R.K. Lyceum te Hilversum, ging hij toch in de tweede klas naar het havo. Met veel moeite doorliep hij deze havo, en wilde daarna graag profvoetballer worden. Hij kon redelijk voetballen, maar had snel door dat hij geen professional zou worden. Zijn vader was directeur van Radio Noordzee en daar mocht hij in de vakanties de plaatjes opruimen. Later mocht hij bij Radio Noordzee plaatjes draaien. Omdat het er niet naar uit zag dat hij profvoetballer kon worden besloot hij op 23-jarige leeftijd freelance televisieproducent te worden. Na enkele jaren begint het succes met de Showbizzquiz, en maakt zijn bedrijf haar eerste echte grote hit in de vorm van Medisch Centrum West. Inmiddels is hij miljairdair met een geschat vermogen van ongeveer 2 miljard euro.

Op 24 juli 1976 trouwt De Mol met de tien jaar oudere Nederlandse zangeres Willeke Alberti. Op 12 januari 1979 wordt hun zoon Johnny geboren. Het huwelijk houdt alleen niet lang stand en in 1980 gaan John en Willeke uit elkaar. lees verder>>>

[bewerk]

Week 20

De VARA is een progressieve radio- en televisie-omroep binnen het Nederlandse publieke bestel opgericht op 1 november 1925.

V.A.R.A. was oorspronkelijk een acroniem voor "Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs". Sinds 1957 heet de omroep echter Omroepvereniging VARA, en is het dus officieel geen afkorting meer. Initiatiefnemers tot de oprichting van de VARA waren de radioredacteur van Het Volk, Levinus van Looi en Ger Zwertbroek, chef bij De Arbeiderspers. Van Looi werd de eerste voorzitter van de VARA en Zwertbroek omroepsecretaris en propagandist. In de beginjaren zond de omroep slechts acht uur per week uit. Vanwege het betrekkelijke amateurisme in die tijd kreeg zij met name van de AVRO-aanhang de bijnaam "Van Armoe Rammelt Alles". De V.A.R.A. gaf bouwpakketten uit waarmee de leden zelf een eenvoudig radiotoestel in elkaar konden zetten, de Varadyne.

De VARA zendt haar televisieprogramma's uit verdeeld over de drie publieke netten.

lees verder>>>

[bewerk]

Week 21
Teletekst is een oproepbare informatiebron via de televisie.

Het teletekstsignaal wordt met de normale televisie-uitzending meegestuurd in de beeldlijnen die buiten het normale beeld vallen. Bij slecht afgestelde televisietoestellen is dit wel eens te zien als steeds veranderende zwarte en witte puntjes aan de boven- of onderkant van het beeld. Dit signaal wordt door een ingebouwde decoder uit het ontvangstsignaal gefilterd, waarna de gebruiker de gewenste informatie via de afstandsbediening kan opzoeken. Ook kunnen hiermee de Nederlandstalige televisieprogramma's van ondertiteling voorzien worden (Teletekst-pagina 888).

De originele specificatie bepaalde dat een pagina geïdentificeerd werd met een eencijferig magazinenummer (1-8) en een tweecijferig paginanummer (00-99). lees verder>>>

[bewerk]

Week 22

The New York Times Company is een Amerikaans mediaconglomeraat en staat het meest bekend om de naamgever en het paradepaardje van het bedrijf The New York Times.

Het bedrijf werd door Henry Jarvis Raymond en George Jones opgericht in New York. Sinds 18 september 1851 geeft The New York Times Company de krant The New York Times uit.

Sinds 1967 is de NY Times Company genoteerd aan de New York Stock Exchange. In 2007 verhuisde de uitgever samen met de krant naar een nieuw pand, in de omgeving van Times Square, namelijk The New York Times Tower. Times Square zelf is overigens naar de krant genoemd omdat het gebouw van de krant aan dat plein gevestigd was.

lees verder>>>

[bewerk]

Week 23
Gebouw van AP in New York

Associated Press (afgekort AP) is een Amerikaans persbureau met een hoofdkantoor in New York. AP is anno 2007 met 243 bureaus gevestigd in 121 landen en heeft zo'n 4000 medewerkers. De Nederlandse vestiging bevindt zich in Amsterdam.

Het bureau is in 1892 ontstaan uit een samenvoeging van verschillende persbureaus. Het bedrijf is een coöperatieve organisatie waarvan 1500 Amerikaanse dagbladen eigenaar zijn. Het persbureau won 49 Pulitzerprijzen, waarvan 30 voor fotografie. Fotograaf Oded Bality won in 2008 met een foto over de ontruiming van een Israëlische nederzetting. Een team van zeven fotografen won in 2007 met beelden van de Irakoorlog.

lees verder>>>

[bewerk]

Week 24
ACHT is de naam van een Vlaamse televisiezender die op 1 juli 2008 de ether in ging. De zender is te bekijken via kanaal 44 op Telenet Digital TV. Op deze zender worden vooral series vertoond, maar ook voor humoristische programma's, documentaires of muziek kan je op ACHT terecht.

lees verder>>>

[bewerk]

Week 25
Big Brother is wellicht de bekendste realitysoap.

Een realitysoap of realityserie is een televisieprogramma waarin niet geacteerd wordt maar waarin de kijker de 'realiteit' kan volgen. Het is daardoor een mengeling van een documentaire en een soap. Ligt de nadruk op het eerste element en het spel (zoals in De Mol of Peking Express) dan spreekt men eerder van een realityserie, ligt de nadruk meer op de menselijke interactie dan noemt men het al gauw een soap.

De eerste realitysoap was de serie "An American Family" op de Amerikaanse zender PBS, waarvan 12 afleveringen werden uitgezonden in 1973. De serie toonde een gezin in echtscheiding. Een jaar later verscheen er in het Verenigd Koninkrijk een soortgelijk programma.

lees verder>>>

[bewerk]

Week 26
Kort tekenfilmpje

Een tekenfilm is een animatiefilm waarvan de afzonderlijke beelden getekend zijn. Bekende tekenfilms zijn onder andere die gemaakt door Walt Disney (Donald Duck), Warner Brothers' Looney Tunes/Merrie Melodies en Studio Ghibli.

Walt Disney is decennialang de 'koning van de tekenfilm' geweest. De "tekenfilm", gemaakt door met de hand te tekenen, is aan het begin van de eenentwintigste eeuw vrijwel helemaal verdwenen, en vervangen door films die gemaakt zijn met behulp van computers.

Veel van de latere concurrenten van Disney zijn in zijn studio begonnen. Zo zijn de Dreamworksstudio's begonnen door ex-Disney Company medewerkers. Een computeranimatiestudio, die nauw samenwerkt(e) met Disney, is Pixar Animation Studios.

lees verder>>>

[bewerk]

Week 27
Arri 435-filmcamera

Een filmcamera is een toestel om snel opeenvolgende beelden vast te leggen op een lichtgevoelig medium (film) zodat ze later opnieuw bekeken kunnen worden.

Als zodanig stoelt de filmcamera op twee uitvindingen: fotografie - een vereniging van chemie en optiek - en mechanica. Deze werden in de loop van de negentiende eeuw zodanig met elkaar in verband gebracht, dat het vastleggen van enige tientallen beelden binnen enkele seconden mogelijk werd. Later werd dat verbeterd; de gevoeligheid van het materiaal werd hoger en het mechaniek sneller. Vandaag de dag kunnen high-speed-camera's honderden beelden per seconde vastleggen.

In de filmcamera, een meestal hanteerbaar kastje dat lichtdicht is uitgevoerd, wordt maagdelijk filmmateriaal tegenover een lens geplaatst. Door de lens komt gebundeld licht de camera binnen. Zo wordt een min of meer scherp beeld van de buitenwereld op de film geworpen en fotochemisch vastgelegd. Terwijl het licht wordt tegengehouden plaatst het mechaniek nieuw maagdelijk materiaal tegenover de lens. Het licht wordt weer toegelaten, een volgend beeld vastgelegd en zo verder.

lees verder>>>

[bewerk]

Week 28
RTL 8 is de naam van de nieuwe commerciële Nederlandstalige Luxemburgse televisiezender die vanaf half augustus 2007 gaat uitzenden op de Nederlandse televisie. De benamingen RTL+ en RTL 10 deden de ronde als mogelijke naam, maar volgens het tijdschrift Adformatie is er gekozen voor RTL 8.

De zender zal dan in de plaats komen van de televisiezender Tien, die RTL Nederland van Talpa Media Holding heeft overgenomen. De overname van Tien werd officieel op 26 juni 2007 bekend gemaakt door RTL Group en Talpa Media. Naast de zender Tien zijn bij deze overname ook de bij Talpa berustende sport-uitzendrechten door RTL Nederland overgenomen, alsmede de radiozender Radio 538. RTL heeft ook de eerste rechten op alle televisieprogramma's, waarvan een aantal succesvolle programma's en series al zeker overstappen.

De samenwerking tussen RTL en Talpa Media en daarmee de uitbreiding naar vier RTL-zenders zal door partijen nog voor toestemming moeten worden voorgelegd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Op 26 juli 2007 zal door RTL Nederland een persconferentie gegeven worden voor pers en adverteerders over de programmering van haar stations. De nieuwe zender valt onder RTL Nederland (voorheen de RTL/de Holland Media Groep), samen met RTL 4, RTL 5 en RTL 7. Op de vraag waarom niet gekozen is voor de naam RTL 6, antwoordde Fons van Westerloo: "Ik wil niet het getal 6 gebruiken omdat SBS6 dat cijfer al gebruikt. Ik wil de kijkers niet met een probleem opzadelen".

[bewerk]

Week 29

Cable News Network (CNN) is een kabeltelevisienetwerk opgericht in 1980 door Ted Turner. Het is tegenwoordig eigendom van Time Warner, via onderdeel Turner Broadcasting System. CNN heeft volgens velen het 24-uursnieuws ingevoerd. In de Verenigde Staten is het kanaal beschikbaar in 86 miljoen huishoudens en in meer dan 890.000 hotelkamers. De meeste uitzendingen komen uit de studio's in Atlanta, Georgia. CNN beweert wereldwijd beschikbaar te zijn voor meer dan 1 miljard mensen in meer dan 212 landen en territoria.

Shows[brontekst bewerken]

[bewerk]

Week 30
Prison Break is een Amerikaanse televisieserie van de zender FOX (in Nederland uitgezonden op de zender RTL 5, in België op KanaalTwee), waarvan de tweede jaargang is ingegaan. In de Verenigde Staten kwamen de pilot en de tweede aflevering (Allen) op 29 augustus 2005 op de buis. Op 21 augustus 2006 zijn de uitzendingen van het tweede seizoen in de Verenigde Staten begonnen. De uitzendingen van het derde seizoen starten in de Verenigde Staten op 29 augustus 2007.

De serie is geschreven en gemaakt door Paul Scheuring. Aanvankelijk waren er 13 afleveringen besteld, maar door het grote succes werd dit aantal uitgebreid tot 22 afleveringen. Ook is er een Behind The Wall-aflevering uitgezonden, waarin het verhaal verder werd uitgediept.

In de Verenigde Staten heeft de serie twee nominaties voor een Golden Globe Award en een prijs voor Favorite New TV Drama ontvangen. Het eerste seizoen werd in de VS gemiddeld door ruim 9 miljoen mensen bekeken. Dit kwam mede door de vele reclamespots die Fox uitzond vlak voordat de serie van start ging. In augustus 2005 trok het programma 10,5 miljoen kijkers, en dergelijke kijkcijfers had Fox in die maand sinds 1998 niet meer gehad voor een programma dat in de zomer op maandagavond wordt uitgezonden. lees verder>>>

[bewerk]

Week 31

Fox Entertainment Group (FEG) is een Amerikaanse mediagroep, dat activiteiten in de televisie, satelliet, kabeltelevisie en filmwereld bezit. Het bedrijf heeft zijn naam gekregen van 20th Century Fox, dat in 1985 overgenomen is door News Corporation. Fox Entertainment is daar, abstract gezien, omheen gebouwd. FEG is volledig in het bezit van het Amerikaanse mediaconglomeraat News Corporation van Rupert Murdoch. Het bedrijf was tot en met 21 maart 2005 beursgenoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool FOX. lees verder>>>

[bewerk]

Week 32

Het Mediapark is een bedrijventerrein in Hilversum waar veel televisie- en radioproducties worden gemaakt. Behalve radio- en televisiestudio's herbergt het Mediapark ook veel toeleveringsbedrijven voor de media.

In 1961 ontving de NTS de vergunning voor de bouw van de eerste televisiestudio's op een groot braakliggend terrein in Hilversum Noord. Met de start van de bouw van het Omroepkwartier ging een groot gedeelte van de wens van Omroepvoorzitter Willem Vogt in vervulling. Vogt, in de pioneerjaren van de Nederlandse omroep directeur van de AVRO, voorzag een groot gebouwencomplex in Hilversum Noord, waar alle radiostudio's en kantoren gevestigd waren. Niet alleen de NTS vond een plek op het nieuwe studioterrein, ook de radiocollega's van de NRU verhuisden vanuit diverse gebouwen in Hilversum naar het nieuwe uitzendcomplex, dat de naam Omroepkwartier zou krijgen. lees verder>>>

[bewerk]

Week 33

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Beeld en Geluid) beheert ongeveer 70% van het Nederlandse audiovisuele erfgoed, voornamelijk van de publieke omroepen en van populaire bioscoopjournaals en enkele particuliere collecties. In totaal beheert het instituut volgens eigen opgave ruim 700.000 uur radio, televisie, film en muziek en groeien nog. Beeld en Geluid is de voortzetting van het Nederlands Audiovisueel Archief.

In het gebouw is tevens de Beeld en Geluid Experience ondergebracht: een 3300 m2 grote tentoonstellingsruimte met vijftien paviljoens vol televisie-herinneringen, televisietechniek en authentieke objecten. De bezoeker ontvangt van een ring met RFID-chip, waarmee hij het gebruik van een aantal expositieobjecten kan personaliseren en kan figureren in een televisieprogramma. lees verder>>>

[bewerk]

Week 34
Het Haarlems Dagblad is een regionale krant voor Haarlem en omstreken (Haarlemmermeer, IJmond). De krant, uitgegeven door HDC-Media, heeft een oplage van ca. 47.000 exemplaren (stand: 2004).

Het Haarlems Dagblad claimt de oudste nu nog verschijnende krant ter wereld te zijn. Dit is niet helemaal waar, de Opregte Haarlemse Courant is het oudst verschijnende periodiek ter wereld. in de Tweede Wereldoorlog werden de twee kranten door de bezetter gedwongen om te fuseren en hier is de claim op gestoeld. Op 8 januari 1656 verscheen het eerste nummer van de Weeckelycke Courante van Europa, uitgegeven door de Haarlemse drukker Abraham Casteleyn. Een aantal jaar later wordt de naam gewijzigd in Oprechte Haerlemse Courant. Sinds 1847 is het een dagblad.

Bekende personen die bijdragen leverden aan deze krant:


[bewerk]

Week 35
Radio 538 (uit te spreken als 'Radio vijf-drie-acht') is een commercieel Nederlands radiostation. Sinds april 2004 is Radio 538 het best beluisterde radiostation van Nederland met een gemiddeld marktaandeel van ongeveer 12%. Daarvóór was Sky Radio lange tijd de best beluisterde zender met een constant marktaandeel van rond de 10%.

Radio 538 is een initiatief van een aantal voormalige diskjockey's van Veronica onder leiding van Lex Harding. De naam Radio 538 is ontleend aan de golflengte waarop Veronica in de jaren 70 uitzond vanaf zee (538 meter op de middengolf, ca. 557 kHz).

De zender richtte zich in het begin vooral op jongeren met slogans als The station of a young generation. Met de komst van diskjockeys als Edwin Evers werd de doelgroep uitgebreid en werd het station breder. Nog steeds wordt wekelijks een nieuwe Alarmschijf en Dancesmash gedraaid. Ook kan de luisteraar meebepalen wat er wordt gedraaid in het programma Maak 't of kraak 't en in het verleden de Top 538. Jingles voor het station worden ingesproken door Wessel van Diepen, Rick Romijn en Sandra Dorland. lees verder>>>

[bewerk]

Week 36
Gooische Vrouwen is een Nederlandse dramaserie die sinds 30 oktober 2005 op Talpa wordt uitgezonden. Wekelijks werd Gooische Vrouwen door ongeveer 1,6 miljoen mensen bekeken. De serie is ondertussen ook al aan België (VTM), Duitsland en Frankrijk verkocht.

Het is een Nederlandse variant op het Amerikaanse Desperate Housewives en Sex and the City, die door Linda de Mol is ontwikkeld. Zij speelt ook een van de vier hoofdrollen. De andere rollen zijn voor Annet Malherbe, Susan Visser en Tjitske Reidinga. Mede omdat ze deze serie zo snel kon ontwikkelen bij Talpa, maakte ze de overstap van de TROS naar de nieuwe zender van haar broer, Talpa.

De perspresentatie vond op 6 oktober 2005 plaats in Vertigo / Film Museum in het Amsterdamse Vondelpark. Tijdens deze presentatie zei Remko van Westerloo dat aan al het geklaag over Nederlands drama, dat het te duur en te risicovol zou zijn, met deze serie een einde komt.

Van deze succesvolle serie wordt donderdag 7 september 2006 aflevering 1 van het tweede seizoen uitgezonden. lees verder>>>

[bewerk]

Week 37
Goede tijden, slechte tijden (GTST) is de oudste en langstlopende Nederlandse soapserie, die uitgezonden wordt door de commerciële zender RTL 4 en geproduceerd door Endemol. Er zijn inmiddels al meer dan 3000 afleveringen uitgezonden.

Het is, evenals het twee jaar later begonnen Duitse Gute Zeiten – Schlechte Zeiten, afgeleid van de Australische soap The Restless Years.

De serie speelt zich in het begin af rondom een aantal vrienden maar tegenwoordig draait het allemaal om de families Alberts, Sanders en Fischer, in de plaats Meerdijk. Een aantal acteurs speelt al sinds het begin mee. De families maken van alles mee: bruiloften, echtscheidingen, buitenechtelijke relaties, doodzieke familieleden (AIDS), moorden, drugsgebruik, ontvoeringen, gewone ruzies, (fatale) ongelukken, etc.

Door GTST krijgen vele acteurs de kans om nationaal in verschillende producties te spelen. Denk maar aan verschillende series en films. Maar soms gaan ze zelfs de muziek in. Katja Schuurman, Reinout Oerlemans, Angela Schijf, Antonie Kamerling, en Georgina Verbaan zijn de bekendste soapies, die door GTST beroemd zijn geworden.

In 1995 won de soap de Gouden Televizier-ring voor het beste programma op de Nederlandse televisie van dat jaar.

De gelijknamige titelsong van Goede tijden, slechte tijden werd oorspronkelijk gezongen door Lisa Boray en Louis de Vries; later door Ingrid Simons en Martijn Schimmer, en uiteindelijk alleen door Ingrid Simons.

Op 26 december 1998 zond RTL 4 GTST: de reunie uit. Het was een film waarin kerstfeest werd gevierd in huize Alberts. Vele oude bekenden kwamen langs. lees verder>>>

[bewerk]

Week 38
Deal or No Deal is een spelprogramma in meer dan 40 landen, waaronder ook Nederland en België.

De Nederlandse versie heet Postcodeloterij Deal or No Deal en wordt uitgezonden op Tien tot 2007, en vanaf heden op RTL 5. Het programma wordt gepresenteerd door Beau van Erven Dorens.

Zoals Beau van Erven Dorens al zei aan het begin van de eerste aflevering: "Deal or No Deal is het kleinere broertje van Linda de Mol's Miljoenenjacht." Het spel heeft namelijk veel weg van Postcodeloterij Miljoenenjacht. Ook bij Deal or No Deal moet een kandidaat koffers wegspelen, is er een bank die een bod uitbrengt en moeten er keuzes gemaakt worden: het bod aannemen (Deal) of verder spelen (No Deal).

In België heet het programma Te Nemen of Te Laten en wordt het gepresenteerd door Felice (André Steemans).

[bewerk]

Week 39
Endemol Holding is een van de grootste internationale televisieproducenten. Het bedrijf is in 1994 ontstaan na een fusie van de televisieproductiebedrijven van Joop van den Ende (Endemol) en John de Mol (Endemol). In 2003 boekte de Endemol Group een omzet van € 913,8 miljoen. Wereldwijd werken er 3300 mensen (waarvan 800 in Nederland).

In 2000 werd Endemol verkocht voor € 5,5 miljard aan het Spaanse telecombedrijf Telefónica.

Tot op heden is "Big Brother" het meest succesvolle televisieprogramma dat Endemol bedacht en geproduceerd heeft. Endemol heeft deze programmaformule aan vele commerciële zenders in de wereld weten te verkopen. Ook de populaires soaps "Goede tijden, slechte tijden" (GTST) op RTL4 en "Onderweg naar morgen" (ONM) op BNN zijn van Endemol. Endemol neemt de meeste van hun programma's op in de voormalige bloemenveiling van Aalsmeer. In Aalsmeer worden ook GTST en ONM opgenomen; deze soaps hebben hun eigen vaste studio's. In Aalsmeer zijn nog 7 andere studio's van Endemol. In studio 1 wordt wisselend groot entertainment als "1 tegen 100" en de live-show van ""Big-Brother" opgenomen. Het Big-Brotherhuis is sinds de vijfde editie inpandig. Verder zijn er vaste studio's voor "Lijn 4" en "Puzzeltijd. De andere studio's wisselen constant van programma. Het hoofdkantoor is gevestigd te Aalsmeer. Lees Verder

[bewerk]

Week 40
Het logo van VMMa

De Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) is de moedermaatschappij van het eerste Vlaamse commerciële televisiestation: VTM. De VMMa werd in 1987 opgericht als de Vlaamse Televisie Maatschappij door negen uitgevers die ieder 11,1% van de aandelen bezaten. Sinds 1998 bezitten De Persgroep en de Roularta Media Group ieder 50% van de aandelen. Op 31 mei 1999 werd de naam gewijzigd in Vlaamse Media Maatschappij.

In februari 2005 heeft VMMa haar belang van 50% in attractiepark Plopsaland verkocht aan Studio 100.

Op 2 mei 2007 raakt bekend dat VMMa het 2de landelijke radiostation van Vlaanderen, 4FM heeft gekocht van de Nederlandse groep Talpa van John de mol. Daarmee kan de VMMa nog meer de strijd aan gaan tegen de 5 radiostations van de VRT. Dit was nog niet zolang mogelijk, omdat vroeger in Vlaanderen het niet mogelijk was dat één groep twee landelijke radiostations in handen had, maar deze wet is in de zomer van 2006 goedgekeurd. Lees Verder

[bewerk]

Week 41
Reuters is een Britse internationale nieuwsdienst, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Londen.

Reuters werd in 1851 in Londen opgericht door de Duitse immigrant Paul Julius Reuter. Hij verzorgde financiële berichtgeving voor beurzen en beleggers in Parijs, Brussel en Aken. Later verzorgde hij ook niet-economisch nieuws en opende kantoren in andere Europese landen en de Verenigde Staten.

In 1925 nam het nationale Britse persagentschap een meerderheidsbelang in Reuters. In de Tweede Wereldoorlog kwam de neutraliteit van het persbureau daardoor onder druk te staan. Daarom werd het bureau in 1941 tot een zelfstandig bedrijf omgevormd.

Reuters bedient nu zowel de gedrukte pers als de audiovisuele media met artikelen en reportages. Wereldwijd heeft Reuters bijna 200 vestigingen en 2500 werknemers. Financiële berichtgeving behoort nog altijd de belangrijkste tak van de nieuwsdienst. Lees meer >>>

[bewerk]

Week 42
Kleurentelevisie is een uitvinding die in Nederland op 21 september 1967 werd geïntroduceerd. In de jaren 70 van de 20e eeuw werd kleurentelevisie voor een groot publiek betaalbaar en verdrong de kleurentelevisie gaandeweg het zwart-wit-televisietoestel. De televisieverslaggever gaf ten behoeve van zwart-witkijkers bij een voetbalwedstrijd nog tot ongeveer begin jaren tachtig door welke voetbalteams in lichte en welke in donkere shirts speelden.

De kleursystemen zijn volledig compatibel met zwart-wit. Een kleurenuitzending is ook te ontvangen met een zwart-wittelevisie, uiteraard zonder kleur, maar zonder technische aanpassingen. Ook het omgekeerde is het geval.

In Europa wordt een systeem gebruikt met de naam PAL, terwijl in Amerika een ouder systeem, NTSC, wordt gebruikt. Frankrijk heeft nog een ander systeem ontwikkeld genaamd SECAM, dat onder andere door Oost-Europese landen wordt gebruikt.

lees verder>>>

[bewerk]

Week 43
YouTube is een website voor het kosteloos uploaden, bekijken en delen van videofilms door gebruikers. Het motto van deze website is YouTube, Broadcast Yourself. De uploader kan de film voorzien van tags (trefwoorden) die een niet-hiërarchische classificering mogelijk maken (folksonomie). Deze site is opgericht in februari 2005 door drie voormalige medewerkers van PayPal. De website is momenteel eigendom van Google Inc..

In september 2006 werden er zo'n 60.000 filmpjes per dag op deze site gezet en volgens de site zouden er meer dan 100 miljoen filmpjes per dag bekeken worden. Het bestbekeken filmpje is in totaal al bijna 50 miljoen keer bekeken. Sommige beginnende artiesten hebben hun groeiende populariteit zelfs te danken aan hun video's op YouTube. De Nederlandse Esmée Denters is een goed voorbeeld, zij is vanwege de populariteit van haar videoclips op YouTube in 2007 in gesprek gegaan met enkele platenmaatschappijen in de Verenigde Staten.

Om video's te uploaden, moet er eerst een account aangemaakt worden. Vervolgens kan via een webgebaseerde uploadformulier een video ge-upload worden. Elke video die is ge-upload, kan worden doorzocht op teksten die door de gebruiker bij het filmpje is toegevoegd. Elke gebruiker heeft een eigen "televisiekanaal", waarop al zijn filmpjes te bekijken zijn. Lees Verder >>>

[bewerk]

Week 44
Noam Chomsky

Het propagandamodel van Edward S. Herman en Noam Chomsky is een poging om de werking van media in democratische landen kritisch te onderzoeken, en aan te tonen hoe de journalistiek in dergelijke landen werkt als een propaganda-instrument voor het kapitalisme.

Het model poogt een antwoord te bieden op wat Chomsky het 'probleem van Orwell' heeft genoemd, naar analogie van het 'probleem van Plato'. Waar Plato zich afvroeg hoe het mogelijk is dat mensen zo veel weten gegeven de weinige informatie die de zintuigen bieden, roept Orwell de omgekeerde vraag op: hoe komt het dat burgers van democratische landen zo slecht geïnformeerd zijn, terwijl er zo veel informatie beschikbaar is? lees verder>>>

[bewerk]

Week 45
NBC Studios in New York
NBC Studios in New York

National Broadcasting Company (NBC) is een Amerikaans televisie en radionetwerk. NBC heeft meer dan 200 aangesloten televisiestations verspreid over de Verenigde Staten. Het is het laatste netwerk van de Grote Drie (NBC, CBS, ABC) dat juridisch gezien de naam achter het acroniem verloren liet gaan, toen National Broadcasting Company, Inc. (1926-2004) in 2004 fuseerde met Vivendi Universal Entertainment.

Sinds de overname door General Electric is Bob Wright, President en CEO van het netwerk. NBC is bekend van het kleurrijke logo met de vorm van een pauw, genaamd The Peacock Logo. Het logo was eerst tijdelijk, maar werd zo populair dat ze het in 1986 als enige logo introduceerde van NBC. lees verder>>>

[bewerk]

Week 46
De Telegraaf is het grootste Nederlandse dagblad. De krant, die landelijk zeven dagen per week verschijnt. Politiek gezien heeft de krant een rechts en populistisch imago. De Telegraaf, gevestigd te Amsterdam, is een ochtendkrant met een oplage van circa 750.000 exemplaren. Basismedia BV, een dochtermaatschappij van Telegraaf Media Groep, verspreidt een gratis ochtendkrant op tabloidformaat: de Sp!ts.

De Telegraaf werd opgericht door jonkheer Henry Tindal, die tegelijkertijd ook het kopblad De Courant begon. Op 1 januari 1893 verscheen het eerste nummer. Toen Tindal in 1902 overleed, nam drukker Hak Holdert met hulp van geldschieters De Telegraaf per 12 september over, samen met De Courant. Sinds 21 maart 2004 verschijnt De Telegraaf ook op zondag, als het enige grote dagblad van Nederland. lees verder>>>

[bewerk]

Week 47
Vivendi SA is een Frans mediaconglomeraat en tevens het grootste mediaconglomeraat van Europa, actief in de muziek, televisie, film, uitgeverij, telecommunicatie en internetindustrie.

Vivendi is ontstaan in 2002 uit de fusie tussen het Franse mediaimperium Vivendi, dat onder andere het Canal+ televisienetwerk bezat en het Canadese Seagram, de eigenaar van de Universal Studios filmmaatschappij. Enkele onderdelen van het concern zijn de Canal+ Group, Universal Music Group, Vivendi Universal Games, SFR Cegetel Group, Maroc Telecom en Geffen. Voorheen bezat Vivendi ook de Amerikaanse filmstudio Universal Studios, maar in 2004 verkochten zij deze aan General Electric. Tussen 2002 en 2006 stond het concern bekend als Vivendi Universal. lees verder>>>

[bewerk]

Week 48
Walt Disney (l) met Wernher von Braun
Walt Disney (l) met Wernher von Braun

Walter Elias Disney (5 december 1901 – 15 december 1966) was een Amerikaans maker van tekenfilms en de geestelijk vader van onder meer Mickey Mouse en Donald Duck. Hij is de stichter van het mediaconglomeraat The Walt Disney Company.

Walt Disney had een eigen studio, de Hyperon Avenue Studios, waar hij samen met zijn broer Roy en een handjevol anderen allerlei tekenfilms met dieren maakte. Walt Disney zelf was geen animator, hij wist wat mogelijk was en hoeveel tijd verschillende dingen kostten, maar het zelf uitvoeren kon hij niet, hij was een man van ideeën. Al snel had hij dit zelf door en nam hij enkele animators in dienst. In 1928 kwamen drie filmpjes van Mickey Mouse uit. De eerste was Plane Crazy. In 1937 maakte Walt Disney zijn eerste en de allereerst tekenfilm van speelfilmlengte ooit: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Deze film was razend populair en won in 1939 acht Oscars. Tijdens het maken van Jungle Boek in 1966 overleed Walt Disney, aan de gevolgen van longkanker. lees verder>>>

[bewerk]

Week 49
Antieke radio
Antieke radio

Radio is draadloze telefonie en telegrafie, maar de betekenis is ruimer dan dat alleen. Het woord radio wordt eveneens gebruikt als afkorting voor radio-omroep, radio-ontvanger en zend- en ontvangapparatuur. Technisch gezien is radio een techniek om met radiogolven draadloos boodschappen over te brengen van zender naar ontvanger.

In 1895 lukt het Guglielmo Marconi als eerste een radioverbinding van enkele kilometers te maken met een zelfgemaakte zender en ontvanger. Ongeveer tegelijkertijd doet Alexander Stepanovitch Popov hetzelfde. Beiden bouwden voort op het werk van Heinrich Hertz, die in 1887 ontdekte hoe elektromagnetische radiogolven konden worden ontwikkeld en ontvangen. Er kan echter niet gesteld worden dat een van bovengenoemden de uitvinder van de radio is, hiervoor heb je zowel een zender als ontvanger nodig, en deze bestaan uit verschillende onderdelen die ieder een eigen ontwikkeling hebben doorgemaakt. lees verder>>>

[bewerk]

Week 50
Sony Corporation
Sony Corporation

Een mediaconglomeraat is een conglomeraat dat meerdere, uitlopende divisies bezit in de internationale internet, televisie, film, uitgeverij en/of radioindustrie (media). De term mediagroep wordt ook wel eens gebruikt in het dagelijks leven, hoewel een mediaconglomeraat meestal uit meerdere onderdelen bestaat dan een mediagroep. Mediagroepen zijn meestal alleen op nationaal of regionaal gebied actief, denk hierbij aan het Canadese CanWest Global Communications en het Indische The Times Group.

De onderdelen die mediaconglomeraten bezitten, zijn vaak gekocht van concurrenten en er zijn weinig mediaconglomeraten die door de jaren heen alleen eigen onderdelen hebben opgezet, met uitzondering van The Walt Disney Company, dat het grootste gedeelte van zijn activiteiten zelf heeft ontwikkeld. Sinds begin jaren '90 zijn ook steeds meer media-activiteiten opgekocht door bedrijven die voorheen niks met media te maken hadden, zoals Columbia TriStar Pictures door Sony, dat nu onderdeel is van een van de grootste filmconcerns ter wereld, Sony Pictures Entertainment en NBC, dat later gefuseerd is tot NBC Universal, door het technologische conglomeraat General Electric. lees verder>>>

[bewerk]

Week 51
Persvrijheid over de hele wereld
Persvrijheid over de hele wereld

Persvrijheid is de vrijheid van drukpers, het grondrecht om gevoelens en gedachten openbaar te maken. In Nederland is de persvrijheid vastgelegd in artikel 7 van de Nederlandse grondwet; in België en Suriname in artikel 19 van respectievelijk de Belgische grondwet en de Surinaamse grondwet. Hoewel dus nooit vooraf toestemming nodig is voor enige publicatie, moet de auteur wel rekening houden dat hij achteraf kan worden aangeklaagd als zijn publicatie bijvoorbeeld smadelijk, lasterlijk of discriminerend is of aanzet tot haat. Persvrijheid neemt dus niet de verantwoordelijkheid voor hetgeen gepubliceerd wordt weg.

Beknotting van de persvrijheid kan op vele manieren gebeuren. In veel landen vindt dit plaats door censuur vanuit de overheid waarbij controleurs bij kranten etc. toestemming moeten geven voordat artikelen geplaatst mogen worden. Dit was bijvoorbeeld het geval in de voormalige Sovjet-Unie waar alle publicaties door de KGB goedgekeurd moesten worden. Een veel subtielere manier om de persvrijheid te beknotten is te zien als de kranten, televisiekanalen en dergelijke media in handen zijn van de overheid. Formeel is er dan geen controle, maar feitelijk wel omdat de hoofdredactie zich altijd zal schikken naar de wensen van de overheid. lees verder>>>

[bewerk]

Week 52
In de voorzomer van 2005 kondigde Viacom aan op te splitsen in twee aparte mediaconglomeraten. Nou is dit feit opzich niet spraakmakend, maar de geschiedenis die er vooraf ging wel.

Het Amerikaanse mediaconglomeraat Viacom ontstond in 1973, toen het moederbedrijf CBS de televisiedivisie wilde afscheiden van divisie die overwegend radio-activiteiten bevatte. Het nieuw gevormde Video & Audio Communications (wat later afgekort werd tot het acroniem Viacom) groeide daarna al snel uit tot een van de grootste mediagroepen ter wereld en werd vele malen groter dan het voormalige moederbedrijf CBS.

In 1999 zette Viacom een moedige stap door een overnamebod bekend te maken voor CBS. De "fusie" werd definitief in 2000 en na 27 jaar van seperatie waren de twee mediagroepen weer gebundeld. De overname staat nog steeds bekend als de op één na grootste mediaovername ooit, na de "fusie" van Time Warner en AOL. Viacom had nu niet alleen het grootste televisienetwerk van de Verenigde Staten binnen gehaald, maar ook de kabelzenders TNN en Country Music Television. Deze twee zenders werden gescheiden van CBS door ze onder te brengen in MTV Networks.

Uiteindelijk zullen Viacom en CBS weer gescheiden worden, want op 14 juni 2005 bevestigde de Raad van Bestuur geruchten dat het bedrijf zich zal opsplitsen in twee nieuwe bedrijven. Het mediaconglomeraat zal na de opdeling bestaan uit een deel dat bekend zal komen te staan als CBS Corporation en een deel dat onder de huidige naam, Viacom, verder zal gaan. CBS Corp zal onder andere het CBS-televisienetwerk, UPN-televisienetwerk, Infinity Broadcasting en Paramount Television onder zijn vleugels nemen, terwijl Viacom onder andere MTV, Nickelodeon, BET, Paramount Pictures en Famous Music zal behouden.

[bewerk]

Week 53
Reclame voor "Amstel super Stout", 1922

Reclame is een vorm van communicatie met het doel potentiële klanten over te halen tot aanschaf van producten en diensten. Veel reclame is dan ook bedoeld consumptie te bevorderen door het creëren en versterken van een merkimago en getrouwheid aan een merk. Het is ook het promoten van een product, dienst, bedrijf of idee door middel van een veelal gesponsorde boodschap.

Reclame bestond al ten tijde van het Romeinse Rijk: er zijn reclameboodschappen teruggevonden in de ruïnes van Pompeii. In de commercieel succesvolle Gouden Eeuw werd in Nederland ook al reclame gemaakt in kranten. Het eerste reclamebureau werd in 1843 door Volney Palmer in Philadelphia opgericht. lees verder>>>

[bewerk]