RTL 7 (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RTL 7
RTL 7 nl Logo.svg
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Uitzendgroep RTL Nederland
Programmadirecteur Marco Louwerens [1]
Lancering 12 augustus 2005
Omroepsoort commerciële omroep
Genre Zakelijk
Nieuws
Sport
Amusement
Actiefilms
Lifestyle
Herhalingen RTL-zenders
Motto of slagzin Meer voor Mannen!
Marktaandeel 5,3% (december 2014)
Adres RTL 7
Sumatralaan 47
1217 GP Hilversum
Ontvangen
Ether Vlag van Nederland KPN
Vlag van Luxemburg RTL Télé Lëtzebuerg
Kabel Vlag van Nederland Ziggo
Vlag van Nederland UPC
Vlag van Nederland Caiway
Vlag van Luxemburg Numericable
Vlag van Luxemburg Imagin
IPTV Vlag van Nederland KPN Interactieve TV
Vlag van Luxemburg P&T Luxembourg
Satelliet Vlag van Nederland CanalDigitaal
Vlag van Luxemburg SES Astra
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

RTL 7 is een Nederlandstalige Luxemburgse commerciële televisiezender die per 12 augustus 2005 de televisiezender Yorin heeft vervangen.

De nieuwe naam heeft ook een nieuw programmering met zich meegebracht, zo zijn RTL Z en vele sportuitzendingen van RTL 5 naar RTL 7 verhuisd. De zender zendt, in tegenstelling tot Yorin, net als RTL 4 en RTL 5 via de Luxemburgse zendmachtiging uit wat ook wel gezien wordt als een van de redenen dat RTL de Nederlandse zender Yorin heeft ingeruild voor een zender met een Luxemburgse afkomst. Dankzij de Luxemburgse status van RTL 7 kan het daardoor bepaalde Nederlandse regelgeving (bijvoorbeeld met betrekking tot reclame en sponsoring) ontwijken. Dit mede dankzij het gebrek aan toezicht, sanctieprocedures en een toezichthouder, aangezien Luxemburg die niet kent. Zo kan RTL 7 zich makkelijk aan de Europese mediawettelijke regels onttrekken, terwijl in Nederland gelicenceerde zenders wel gecontroleerd worden (door het Commissariaat voor de Media) en boetes ontvangen indien zij (Europese) mediawettelijke regels overtreden.

Op 11 augustus 2005 heeft Yorin de uitzending om middernacht gestaakt en ging het kanaal op zwart. Een paar minuten later begon RTL 7 dan officieel met uitzenden vanuit Luxemburg. Het allereerste programma was een blik op het komende wintertelevisieseizoen.

Geschiedenis[bewerken]

Het kanaal startte in september 1995 als Veronica. Toen Veronica in 2000 besloot zijn aandelen in de Holland Media Groep (nu RTL Nederland) te verkopen, werd afgesproken dat de HMG de naam Veronica nog ruim een jaar lang mocht gebruiken op radio en televisie. Daarom moest men op zoek naar een nieuwe naam. Eerst werd besloten de naam Me te gebruiken, maar dat was juridisch onmogelijk (kledingketen WE spande een kort geding aan en won deze). Uiteindelijk werd dat Yorin. Op 2 april 2001 werd eerst de radiozender en later de televisiezender omgedoopt.

Na 12 augustus 2005 bleef de radiozender nog enige tijd de naam Yorin FM voeren. In januari 2006 werd de radiozender verkocht aan SBS Broadcasting, welke de naam veranderde in Caz!. Caz! is na de verkoop aan Arrow Media Groep alleen nog op de kabel, internet en satelliet te horen.

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de zender in 2010, heeft RTL7 een geheel nieuwe vormgeving gekregen met gele en zwarte schuine strepen. Hiermee wil de zender zich nog beter kunnen onderscheiden als dé mannenzender van Nederland.[2]

Presentatoren[bewerken]

Presentatoren RTL Z Nieuws[bewerken]

Programma's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van programma's van RTL 7 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De actuele programmagids staat op de website van RTL 7.[3]

Bezwaar[bewerken]

RNN7, een regionale commerciële televisiezender die uitzendt in Zuid-Holland-Zuid en het Rijnmondgebied, daagt RTL Nederland voor de rechter als er niet voor een andere naam wordt gekozen. RTL Nederland maakt zich echter geen zorgen, omdat de RTL-merken al in 1996 zijn gedeponeerd; ruim voordat RNN7 begon. "Daarnaast is een nummer niet te claimen", zegt een woordvoerder van RTL Nederland. Maar op de website van RNN7 is te lezen dat niet alleen de 7, maar ook de kleur van het logo en de klank overeenkomen. Daar komt bij dat RNN7 op 3 mei in een persconferentie haar landelijke plannen heeft aangekondigd en zich daarmee tussen RTL en SBS wil positioneren. De rechtbank te Amsterdam heeft 5 augustus 2005 in een kort geding het gebruik van RTL 7 toegestaan.

Rotana Music Europe[bewerken]

Op 19 maart 2007 maakte de Algemene Programma Raad (APR) bekend dat het graag wil zien dat RTL 7 per 1 juli 2007 in de plaatsen Amsterdam, Purmerend en Zaanstad wordt vervangen door de Arabische familiezender Rotana Music Europe. Kabelexploitant UPC was niet verplicht deze verandering door te voeren, aangezien het om een vrijblijvend advies ging. UPC heeft Rotana Europe niet op de kabel geplaatst.[4]

Bronnen, noten en/of referenties