CanalDigitaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CanalDigitaal B.V.
CanalDigitaal
Onderdeel van M7 Group S.A.
Onderdeel sinds 1 oktober 2009
Aandeelhouder Providence Equity Partners, Airbridge Investments
Oprichting 1 juli 1996 (MultiChoice)
Hoofdkantoor Hilversum
Producten DVB-S2, breedbandinternet, telefoniediensten
Website http://www.canaldigitaal.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

CanalDigitaal is een aanbieder van digitale televisie via de satelliet die zich specifiek op de Nederlandse markt richt en hierin het alleenrecht heeft. Via het in Luxemburg gevestigde M7 Group S.A., waar ook het Vlaamse TV Vlaanderen, het Waalse TéléSAT, het Oostenrijkse Austriasat en HDAustria, het Nederlandse Online.nl, het Tsjechische SkyLink en het Slowaakse CSlink onderdeel van zijn, is CanalDigitaal eigendom van de Nederlandse organisatie CDS Coöperatieve U.A. te Hilversum.

De ongebruikelijke bedrijfsnaam is ontstaan na de overname door Canal+. Het eerste deel is een verwijzing naar het moederbedrijf (Canal, Frans voor kanaal), het tweede deel (Digitaal) geeft aan dat het een Nederlands bedrijf is. Dit verklaart ook waarom deze twee woorden aan elkaar worden geschreven met een hoofdletter C en D. Toen het bedrijf van eigenaar wisselde, bleef de naam intact.

Algemeen[bewerken]

CanalDigitaal geeft televisie- en radiozenders door via het satellietnetwerk van SES Astra. In juni 2009 startte de provider een samenwerking met provider Online.nl (destijds eigendom van T-mobile), waardoor het voor nieuwe klanten mogelijk werd om triple play abonnementen af te sluiten. Vanaf februari 2011 begon CanalDigitaal met eigen Alles-In-1 abonnementen, waarbij voor het breedbandinternet en de telefoniediensten gebruikgemaakt wordt van het KPN-netwerk.[1] In september 2012 werd de samenwerking met T-Mobile beëindigd.[2] Echter heeft de M7 Group (oftewel de eigenaar van CanalDigitaal) de provider Online.nl overgenomen. Het Online.nl Alles-in-1 pakket bestaat uit telefoon, internet en IPTV.

Om de kanalen die door CanalDigitaal worden doorgegeven binnen Nederland te kunnen ontvangen is het volgende benodigd:

 • Schotelantenne. Binnen Nederland is een diameter van 45 cm meestal voldoende, bijvoorbeeld de Triplesat. Een diameter van 60 cm of meer, bijvoorbeeld de Triax 64, wordt aanbevolen.
 • Monoblock (bijvoorbeeld Duo LNB 60) of een draaibare installatie is noodzakelijk om het volledige aanbod te kunnen ontvangen.
 • Satellietontvanger. Een HD ontvanger is noodzakelijk om het volledige aanbod te kunnen bekijken. Deze ontvanger moet wel voorzien zijn van een kaartlezer of Common Interface geschikt voor de codering die CanalDigitaal gebruikt. Sommige televisies hebben een ingebouwde ontvanger die geschikt is voor satellietontvangst.

De schotelantenne wordt in Nederland geplaatst op het zuiden (de plaats waar om 12 uur de zon staat). Belangrijk is dat het zicht in een schuine hoek naar boven niet belemmerd wordt door bijvoorbeeld bomen of een hoog gebouw. Tussen de ontvangstkop en satellietontvanger moet, voor optimale ontvangst, een kwalitatief goede coaxkabel worden aangebracht.

De abonnees van CanalDigitaal zijn deels hobbyisten die naast het Nederlandse aanbod ook nog honderden, hetzij duizenden andere buitenlandse zenders kunnen ontvangen van de satellieten die zich rond de aarde bevinden, maar ook huishoudens in kabelloze gebieden waar satelliettelevisie de enige ontvangstmogelijkheid is. In kabelloze gebieden is interactieve televisie (via glasvezel) tegenwoordig soms wel een alternatief. Ook maken veel recreanten op de camping en/of op de boot gebruik van een schotelantenne. Daarnaast zijn er ook mensen die satelliettelevisie verkiezen boven kabeltelevisie vanwege de prijs- en kwaliteitsverhouding. De prijs- en kwaliteitsverhouding is overigens wel kleiner geworden, omdat het basisabonnement van CanalDigitaal de afgelopen jaren fors duurder is geworden.

Nieuwe abonnees krijgen sinds 2009 de complete installatie in bruikleen. De schotelset wordt hierbij door een monteur geïnstalleerd.

Geschiedenis[bewerken]

Opkomst analoge satelliettelevisie[bewerken]

Satelliettelevisie in Europa wordt bekend in het midden van de jaren 80 van de twintigste eeuw. Tot die tijd waren er schotelantennes nodig van 2,40 meter doorsnee om de signalen te kunnen ontvangen. Een ommekeer kwam er met twee satellieten die zodanige sterke signalen hadden dat deze met een schotelantenne van 90 cm ontvangen konden worden. Eén satelliet was op Rusland gericht, een andere was de meer bekendere Eutelsat-satelliet op 13 graden oost met daarop een paar Europese programma's.

In deze tijd was er voor de Nederlandse kijker weinig keuzemogelijkheid wat betreft televisieontvangst. Kabeltelevisie had zijn intrede nog niet goed gedaan en daardoor kon een groot deel van de Nederlanders slechts de publieke omroep via de ether bekijken. In de grensstreken kon men ook de Belgische en Duitse zenders via de ether bekijken. De satelliet bood enkele Europese programma's extra. De belangrijkste daarvan waren het Italiaanse Rai Uno, de Duitse zenders Sat 1 en RTL en de Zwitserse zender Teleclub.

In 1985 ontstond een nieuw fenomeen, betaaltelevisie. Mensen moesten een abonnement afsluiten om naar deze zenders te kunnen kijken. Op deze betaaltelevisiezenders werden vooral speelfilms uitgezonden. Eén van de pioniers in Europa was het Nederlandse ATN, dat stond voor Abonnee Televisie Nederland.

ATN zond echter maar korte tijd uit en werd op 29 maart 1985 vervangen door FilmNet. De Nederlandse filmmaker Rob Houwer en media-adviseur Peter Jelgersma waren oprichters van deze film betaalzender. Dit deden ze in samenwerking met Abonnee TV Nederland (ATN) en het Zweedse Esselte Abonnee TV. De zender werd uitgezonden via de Eutelsat.

Commerciële televisie[bewerken]

Luxcrypt decoder met een analoge satellietontvanger (Amstrad SRX200)

Eind jaren 80 besloot een Luxemburgs bedrijf, SES Astra, een satelliet te gaan exploiteren die in grote delen van Europa met een schotelantenne van 60 centimeter ontvangen kon worden. De satelliet werd gepositioneerd op 19,2 graden oosterlengte en kreeg de naam Astra 1 mee.

In Nederland werd, door diverse partijen, de tijd rijp gevonden om commerciële televisie te introduceren. Commerciële televisie was eind jaren 80 nog verboden in Nederland. TV 10, het sterrennet van tv producent Joop van den Ende, werd daarom geweigerd. Via een zogenaamde U-bocht constructie lukte het RTL-Véronique wel om via Luxemburg op Nederland gerichte programma's te gaan uitzenden. De eerste uitzending was op 2 oktober 1989 en werd uitgezonden via de Astra 19,2°O satelliet. De zender was in eerste instantie bedoeld als doorgiftesignaal voor de kabelnetten, maar ook mensen met een satellietinstallatie konden het signaal oppikken.

Begin jaren 90 besloot het Zweedse Esselte haar abonneetelevisie activiteiten te gaan stoppen. Filmnet werd verkocht aan het Zuid-Afrikaanse M-Net/Nethold. Filmnet was ondertussen ook via de Astra satelliet gaan uitzenden. Om deze zender te kunnen bekijken moesten schotelkijkers een speciale decoder kopen die voorzien was van een ingebouwde kaartlezer die geschikt was voor het Videocrypt 2 systeem.

Het Nederlandse medialandschap was inmiddels veranderd. Commerciële televisie werd, weliswaar onder strenge voorwaarden, toegestaan in Nederland. RTL-Véronique werd RTL 4 en daarnaast kwamen de commerciële zenders RTL 5, Veronica en SBS 6 in 1995 met voor de Nederlandse markt bestemde programma's. Al deze zenders konden analoog worden ontvangen met behulp van een zogenaamde Luxcrypt decoder die aangesloten moest worden op de satellietontvanger.

Van analoog naar digitaal[bewerken]

Irdeto-1 smartcard van MultiChoice.

In het midden van de jaren 90 stond het satellietlandschap voor een grote verandering, de analoge satellietkanalen stopten en daarvoor kwamen digitale kanalen in de plaats. Voordeel hiervan is dat er veel meer zenders kunnen worden uitgezonden op dezelfde bandbreedte in dezelfde of zelfs betere beeldkwaliteit. Het is 1996 als digitale satelliettelevisie zijn intrede doet in Europa. Nederland is één van de eerste landen in Europa waar gestart wordt met een digitaal satellietaanbod. De exploitatie komt in handen van M-Net/Nethold die het bedrijf MultiChoice noemt. Dezelfde naam wordt ook op de eigen Zuid-Afrikaanse markt gebruikt. MultiChoice Nederland B.V. was gevestigd aan de Archimedesbaan 21 in Nieuwegein.

De digitale kanalen werden op 1 juli 1996 officieel in gebruik genomen. Het analoge signaal verdween op 18 augustus 1996. De omschakeling werd niet onverdeeld enthousiast ontvangen. Schotelbezitters hadden net veel geld geïnvesteerd in de Luxcrypt decoders die nu waardeloos werden. Ook moest er opnieuw geïnvesteerd worden in een dure digitale ontvanger.

De Nederlandse commerciële zenders RTL 4, RTL 5, SBS 6 en Veronica en de radiozenders Hitradio Veronica, Kink FM en Der Oldiesender waren gebundeld in het standaardpakket dat kosteloos werd aangeboden. Het Plus Pakket kostte F24,95 per maand en bevatte Sport 7, Kindernet, Bet on Jazz int., Bloomberg info tv, Discovery, EBN, Art Channel, Travel, Weather Channel, CNBC, NBC Super Channel, MS-NBC, Giga TV, Adult Channel, CMT Europe en DMX. Tenslotte was er het Top pakket van F44,95 per maand dat het volledige aanbod bevatte inclusief Filmnet 1, Filmnet 2, Supersport en Hallmark Entertainment. Niet veel later werden ook de publieke omroepen, die tot dan toe nog helemaal niet op de satelliet te zien waren, toegevoegd aan het standaardpakket.

Problemen met de Pace500G4[bewerken]

Pace500 G4 batch.

Het grootste probleem rond de digitalisering van het satellietaanbod in Nederland was de te snelle invoering. De eerste digitale satellietontvanger vertoonde zowel software- als hardwarematig ernstige gebreken. Hierdoor werd de lancering van het digitale satellietpakket van Multichoice diverse malen uitgesteld. Dit kwam onder andere doordat de definitieve uitzendstandaard van het digitale uitzendprotocol, DVB genoemd, nog aan vele veranderingen onderhevig was.

M-Net/Nethold had met de Britse satellietfabrikant Pace een overeenkomst gesloten om digitale satellietontvangers voor het digitale boeket te zullen gaan leveren. Uiteindelijk werden begin augustus, onder grote druk, de eerste goedgekeurde digitale Pace ontvangers uitgeleverd. De eerste versie van de Pace 500 is de zogenaamde G4 batch en had een adviesprijs van 1799 gulden (ongeveer €825.-). Dit was bijna drie keer zo duur als wat een analoge satellietontvanger in die tijd kostte.

Nadat de Pace 500 G4 op de markt werd gebracht onderging het DVB protocol nog enkele belangrijke veranderingen. Het meest in het oog springend waren de zogenaamde B-frames. Deze frames verwijzen naar voorgaande en komende beelden binnen een DVB stream. Wanneer er geen B-frames worden uitgezonden wordt is de beeldkwaliteit van mindere kwaliteit dan bij een zender die met dezelfde bandbreedte uitzendt en wel B-frames gebruikt. Op een groter lcd- en plasmabeeldscherm is dit het meest te zien. De grote klacht is dat men het beeld ziet "hikken". Het "hikkend" beeldeffect is een direct gevolg van het niet vloeiend overgaan van de beelden binnen de uitzendstream die zonder B-frames wordt uitgezonden. Beperkingen in de hardware zorgden ervoor dat de Pace500G4 deze B-frames niet ondersteunde. Hierdoor kon men later met deze digitale satellietontvanger andere digitale satellietzenders die wel met B-frames uitzonden niet ontvangen.

Vanwege de hoge aanschafprijs van deze ontvanger kon het latere CanalDigitaal de frames niet toevoegen. De te snelle introductie van digitale satelliettelevisie in Nederland heeft een betere beeldkwaliteit van het Nederlandse pakket in de afgelopen jaren in de weg gestaan. Eind 2006 werden de B-frames alsnog aan het signaal toegevoegd. Voor abonnees die nog in het bezit waren van een Pace 500 G4, werd een actie in gang gezet, waarmee de ontvanger voor een gereduceerd tarief omgeruild kon worden (afhankelijk van het abonnement). In 1996 werd de Pace 500 G4 al snel opgevolgd door de zogenaamde G6 batch van deze ontvanger. Deze kon hardwarematig wel overweg met B-frames.

Verdere ontwikkeling[bewerken]

Het aantal abonnees groeide snel, maar de cijfers van de televisiezenders van FilmNet vielen tegen. Daarom werd FilmNet in september 1996 verkocht aan een grote speler op de Europese betaaltelevisiemarkt, het Franse Groupe Canal+. Doordat Multichoice eigenaar was van Filmnet, werd ook het hele digitale zenderpakket meeverkocht. Op de eigen Franse thuismarkt exploiteerde het bedrijf Canal Satellite. In Spanje Digital+ en in Nederland veranderd men de naam in Canal+.

Canal+ werd opgesplitst in twee gedeelten, het eerste gedeelte exploiteerde het satellietpakket onder de naam CanalDigitaal, het andere gedeelte de betaaltelevisiezenders. De FilmNet zenders bleven in eerste instantie nog onder dezelfde naam uitzenden. Uiteindelijk werden de zenders in juni/juli 1997 gefaseerd omgedoopt in Canal+ zenders.

In de zomer van 2000 introduceerde CanalDigitaal een verplicht servicepakket voor nieuwe abonnees. Het Settopbox-pakket bevatte geen zenders, maar abonnees kregen onder andere toegang tot een goedkoper servicenummer, het abonnement op het standaardpakket werd ieder jaar automatisch verlengd en de smartcard werd in geval van diefstal, beschadiging of verlies kosteloos vergoed. Bestaande abonnees waren niet verplicht om te kiezen voor dit pakket, dat 30 gulden per jaar ging kosten, maar het werd wel geadviseerd. De zenders van het standaardpakket werden per 1 mei 2006 ondergebracht in het Settopbox-pakket en daardoor moesten ook bestaande abonnees gaan betalen.[3]

Op 1 september 2004 namen de investeringsbedrijven Greenfield Capital Partners en Airbridge Investments de Nederlandse activiteiten van Vivendi Universal over. Vivendi was het moederbedrijf van Canal+.[4] Beide bedrijven verenigden zich in de Airfield Holding, waar Airbridge een meerderheidsbelang in had. Het satellietpakket bleef men onder de naam CanalDigitaal aanbieden en gebruiken daarbij tot op heden de licentie en de merknaam van de Canal+ Groep.

Op 12 oktober 2005 werden de betaalzenders van Canal+ verkocht aan Chellomedia (eigendom van Liberty Global), die de zenders op 1 februari 2006 omdoopten in Film1 en Sport1.[5]

Later stapte Greenfield uit de holding en werd Airbridge de enige eigenaar. In februari 2007 nam Providence Equity Partners een meerderheidsbelang over van Airfield; Airbridge Investments behoudt het minderheidsbelang.

Sinds 1 oktober 2009 zijn TV Vlaanderen, TéléSat en CanalDigitaal ondergebracht in de M7 Group S.A. die vanuit Luxemburg opereert. M7 Group S.A. wordt gecontroleerd door CDS Coöperatieve U.A. (Uitgesloten Aansprakelijkheid), dat een dochter is van de Airfield Holding. De gang naar Luxemburg was om fiscale redenen.[6]

Waar satelliettelevisie in de jaren 90 vooral mensen in kabelloze gebieden bediende, is CanalDigitaal de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardige concurrent van de kabelexploitanten, interactieve televisie en Digitenne met anno 2011 bijna een miljoen geregistreerde abonnees.

Irdeto codering uitgefaseerd[bewerken]

Irdeto Access CAM

Bij de lancering van digitale satelliettelevisie in 1996 werden de signalen door Multichoice beveiligd met Irdeto-1. Na de overname ging CanalDigitaal voor nieuwe klanten over op de (Seca) Mediaguard-1 codering. In 2003 werd dit systeem gekraakt en moesten alle smartcards vervangen worden door Mediaguard-2 kaarten. In 2008 ging CanalDigitaal vanwege dezelfde reden over op Mediaguard-3. Irdeto-1 werd al eind 2000 - begin 2001 gekraakt. Klanten met deze smartcard konden, om beeld te behouden, kiezen voor een Irdeto-2 kaart of overstappen op Mediaguard.

Met Irdeto-2 kon men niet het volledige aanbod van CanalDigitaal ontvangen (waaronder een groot aantal muziekzenders). Sinds januari 2012 waren met een Irdeto-2 smartcard alleen nog de zenders uit het basispakket te ontvangen, behalve de MTV en VH1 muziekzenders en alle kanalen op Astra 23,5 graden oost die al nooit met Irdeto waren te ontvangen. Tussen oktober en december 2012 werd wekelijks de Irdeto codering van een kanaal verwijderd. Op 10 december 2012 is de Irdeto codering geheel uitgefaseerd.[7][8] Abonnees met zo'n smartcard konden (indien geabonneerd op minimaal het basispakket) voor een laag tarief overstappen op de Mediaguard-3 codering (inclusief nieuwe ontvanger en smartcard).

Satellietposities[bewerken]

De Astra 19,2 graden oost (beter bekend als Astra 1) was sinds de start van satelliettelevisie aan het eind van de jaren tachtig de enige positie waar het complete op Nederland gerichte aanbod te zien was.

SES Astra besloot in november 2006 een tweede Direct To Home positie te gaan gebruiken voor onder meer Nederland en België. Dit hing samen met het besluit om analoge ethertelevisie in Nederland per december 2006 te digitaliseren. Veel schotelbezitters maakten nog van deze mogelijk gebruik om naar hun regionale omroep te kunnen kijken, die destijds niet via de satelliet te ontvangen waren, met uitzondering van L1 Limburg. De satellietpositie bestond al langer, maar werd voornamelijk gebruikt als aanvoer voor de Duitse kabelnetten.

Om er voor te zorgen dat schotelbezitters toch de regionale omroep konden blijven ontvangen, tekenden de regionale omroepen een overeenkomst met Astra om op de satelliet te mogen uitzenden. Er bleek echter geen definitieve plaats te zijn op Astra 19,2 graden oost. De bandbreedte op deze positie bleek namelijk te duur. De negen omroepen kregen daarom een plaats op de 'dichtstbijzijnde' baanpositie 23,5° oost. Van 10 november 2006 tot 1 september 2007 waren de regionale omroepen zowel op 19,2°O als 23,5°O te ontvangen.

Tot dan toe was het met een standaard schotelantenne van 60 centimeter doorsnede niet mogelijk om meer dan één satellietpositie te ontvangen. Bij de zogenaamde monoblocks die al op de markt verkrijgbaar waren stonden de koppen te ver uit elkaar omdat deze gemaakt waren voor schotels van 70 centimeter doorsnee of groter. SES Astra ontwikkelde daarop de Duo LNB 60. Deze LNB is zo gemaakt dat een schotel niet weer opnieuw uitgericht hoeft te worden als de LNB geplaatst is. Voor het meest optimale signaal wordt het wel aanbevolen om te schotel af te stellen op 23,5 graden oost in plaats van 19,2 graden oost, omdat het signaal van deze positie zwakker is. Nadat de Duo LNB voldoende verkrijgbaar was, werden de uitzendingen op 19,2°O per 1 september 2007 beëindigd. Voor bezitters van grotere schotels zijn ook andere oplossingen beschikbaar, zoals een draaibare installatie met elektromotor, een multifocus schotel, en de monoblocks die al langer op de markt zijn voor een schotel van 80 cm doorsnee.

Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en Omroep Gelderland zijn vrij te ontvangen met een HD-ontvanger. AT5, Omroep West, Omroep Brabant en L1 zitten in het familieHD-pakket van CanalDigitaal. Omroep Zeeland was eerst gratis te ontvangen, maar maakt sinds 2 december 2014 deel uit van het BasisHD pakket.

De regionale omroepen RTV Utrecht en Omroep Flevoland zijn om financiële redenen niet via de satelliet te ontvangen. RTV Rijnmond en RTV Noord-Holland hebben per april 2011 hun uitzendingen via de satelliet stopgezet, hiervoor zijn AT5 en RTV West in de plaats gekomen. Tot 1 januari 2011 waren ook de regionale radiozenders via de satelliet te ontvangen. Vanwege hoge kosten zijn alle regionale radiozenders gestopt. Naderhand besloten Radio Oost en Radio Gelderland toch weer terug te keren.

Via CanalDigitaal is naast de Duo LNB tegenwoordig ook een TripleSat schotel verkrijgbaar. Dit is een kleine schotel van 45 centimeter waarmee naast de Astra 1 en 3 ook de Astra 28,2°O (Astra 2) is te ontvangen. Op deze satelliet zenden veel populaire zenders free-to-air uit, waaronder de Britse zenders van de BBC en ITV.

Het aanbod op de Astra 23,5 graden oost is tussen 2007 en nu sterk uitgebreid. Alle HD zenders worden uitgezonden op 23,5 graden oost. Ook zijn er al diverse zenders verhuisd van de 19,2 graden oost naar 23,5 graden oost.

Decoder en smartcard[bewerken]

Mediaguard CAM voor alle bedrijven van de M7 Group S.A.

Het zenderaanbod van CanalDigitaal is voorzien van de Mediaguard-3 codering, zodat alleen abonnees toegang hebben tot de kanalen. De Nederlandse publieke- en commerciële omroepen worden ook vanwege uitzendrechten gecodeerd. Voor de ontvangst is een door CanalDigitaal geleverde smartcard en abonnement nodig. De kaart regelt de kijkrechten en decodeert de televisie- en radiosignalen. De kaart kan op verschillende manieren uitgelezen en geüpdatet worden:

 • Met een door CanalDigitaal gecertificeerde decoder met ingebouwde kaartlezer. De ontvangers die anno 2014 door CanalDigitaal geleverd worden zijn de M7 SAT801 en de M7 DSR8141. De laatstgenoemde decoder heeft een ingebouwde harde schijf, zodat ook programma's opgenomen kunnen worden. Deze ontvangers bieden een aantal extra services, zoals een meerdaagse EPG en de officiële zenderlijst. Software-updates en nieuwe zenderlijsten worden, indien de gebruiker dit wenst, automatisch ingeladen.
 • Een decoder met een zogenaamd CI-slot waarin een door CanalDigitaal gecertificeerde uitbreidingsmodule te plaatsen is. Er is een breed scala aan satellietontvangers op de markt. Een deel werkt (na enige aanpassing/uitbreiding) samen met de CanalDigitaal smartcard/codering. Deze vrije hardwarekeuze zorgt ervoor dat de settopbox volledig aan de wensen kan voldoen.
 • Een televisie met een ingebouwd CI-slot geschikt voor satelliettelevisie (DVB-S) waarin een door CanalDigitaal gecertificeerde uitbreidingsmodule te plaatsen is.

Wanneer de apparatuur geschikt is (gemaakt) voor CanalDigitaal dient de smartcard geregistreerd en geactiveerd te worden. Vanwege auteursrechtelijke afspraken kan er alleen een Nederlands adres opgegeven worden. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen hun smartcard echter zonder problemen op het adres van kennissen/familie in Nederland registreren, om zo toch naar het Nederlandse aanbod te kunnen kijken, voor een satelliet is het nu eenmaal niet mogelijk om het signaal precies binnen de Nederlandse grenzen te richten.

De smartcard ontvangt periodiek beveiligingsupdates voor de codering. Hierdoor is het mogelijk dat de registratie na een langere periode van inactiviteit verloopt. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de ontvanger meer dan een maand uit staat of wanneer een smartcard langere tijd niet in de ontvanger heeft gezeten. Dit kan worden hersteld door de smartcard te heractiveren. Dat kan via de website van CanalDigitaal, via 035-6477477 tegen normaal tarief, of door het nummer van de smartcard via sms te verzenden naar 06-44300300. Op het moment van activering moet de ontvanger ingeschakeld zijn op één van de Nederlandse gecodeerde zenders binnen het gekozen zenderpakket. Wanneer de (her)activering is geslaagd verschijnt meestal binnen korte tijd (tot maximaal een uur) weer beeld.[9]

Steeds meer televisiezenders worden bij CanalDigitaal in de MPEG-4 norm uitgezonden. Door deze digitale compressietechniek is er minder ruimte nodig om het signaal uit te zenden, terwijl de beeld- en geluidskwaliteit gelijk blijft of zelfs beter wordt. Hierdoor kunnen er meer zenders worden doorgegeven. Bij de invoering van digitale televisie is gestart met de variant MPEG2. SD-decoders beschikken slechts over een MPEG2 tuner. Alleen HD-satellietontvangers kunnen met het MPEG4 formaat omgaan. CanalDigitaal biedt bestaande klanten de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief in bezit te komen van een HD-satellietontvanger. Bestaande klanten kunnen ook bij de satellietspeciaalzaak of via internet een HD-satellietontvanger kopen.

Zenderpakketten[bewerken]

CanalDigitaal biedt, naast de Nederlandse publieke en commerciële omroepen, diverse documentaire-, muziek-, kinder-, sport- en filmkanalen aan. Er zijn vier hoofdpakketten oplopend in prijs: BasisHD, FamilieHD, EntertainmentHD en TopHD. Een duurder pakket bevat meer zenders naast de kanalen uit de goedkopere pakketten. Daarnaast zijn er enkele optiepakketten, waarvoor afzonderlijke contractperiodes gelden. Bij wisseling naar een ander zenderpakket kunnen eenmalige activatiekosten worden berekend. Een contractperiode duurt 1 of 2 jaar en is daarna maandelijks opzegbaar.

In het eerste half jaar van 2010 zijn de eerste HD-zenders aan het aanbod toegevoegd.[10] De HD-zenders zenden allemaal in MPEG-4 uit en zijn te vinden op de Astra 23,5 graden oost satelliet.

Het instappakket (BasisHD) bevat onder meer de Nederlandse en Belgische publieke radio- en televisiezenders en de Nederlandse commerciële omroepen. Vroeger kon men na registratie en activatie van een CanalDigitaal smartcard kosteloos naar de Nederlandse publieke omroep kijken (NPO). Hiervoor werden alleen eenmalige registratiekosten berekend. Het doorgiftecontract dat CanalDigitaal met de NPO had eindigde op 1 augustus 2014. Sindsdien maken deze zenders deel uit van het BasisHD pakket.

Naast pakketten voor de particuliere markt, zijn er ook voordeliger pakketten voor zakelijke klanten beschikbaar. Dit zijn Set Top Box (RTL + SBS), Basis (RTL 8, Discovery, NGC, Animal Planet en de MTV's) en Basis Plus (incl. Vlaamse omroep).

Op 1 februari 2010 verdwenen er een aantal pakketten uit het aanbod voor nieuwe klanten, dit waren het SetTopBox-pakket (goedkoopste instappakket), het combipakket en het themapakket. De kanalen van het laatste pakket werden verdeeld over bestaande pakketten.[11] Per 1 november 2013 werd het standaard familiepakket van bestaande abonnees vervangen door FamilieHD en per 1 november 2014 wordt het ook het standaard basispakket van bestaande abonnees vervangen door BasisHD.

Naast het aanbod van CanalDigitaal kunnen alle ongecodeerde (free-to-air) kanalen op de satelliet worden beken, waaronder veel Duitse en Britse zenders, een aantal Nederlandse regionale omroepen en BVN. Ook veel Nederlandse radiozenders zijn ongecodeerd te ontvangen zoals Radio 538 en Radio Veronica.

Sinds 1 april 2009 is het abonneren op CanalDigitaal vereenvoudigd. Wie overstapt naar CanalDigitaal koopt alleen een compact pakket met daarin een smartcard en enkele benodigdheden. Een monteur installeert de schotelantenne en benodigde apparatuur op een later afgesproken tijdstip bij de klant. De gehele ontvangstinstallatie huurt de klant van CanalDigitaal. Het abonnement heeft een looptijd van 24 maanden, waarna het maandelijks opzegbaar is. De eenmalige activatiekosten voor nieuwe klanten bedragen 99 euro.[12] Nadat alles is geïnstalleerd kunnen er ook nog enkele extra pakketten worden besteld zoals EredivisieLive.

Hieronder per pakket een overzicht van de zenders. Voor bestaande abonnees kunnen andere pakketten en/of prijsafspraken gelden. Om een MPEG-4 zender (waaronder alle HD-zenders) te ontvangen is een HD-ontvanger noodzakelijk. Om zowel de Astra 19,2 graden oost als de Astra 23,5 graden oost satellietposities te ontvangen is een dubbele kop (bijvoorbeeld Duo LNB 60) of draaibare installatie noodzakelijk.

Datum zenderlijst: 2 januari 2015.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. CanalDigitaal officieel van start met Alles-In-1 aanbod. Satellitemagazine.com (8 februari 2011)
 2. CanalDigitaal en Online bieden samen triple play aan. Tweakers.net (23 juni 2009)
 3. Commerciële zenders uit Standaard-pakket. Nieuwsbrief CanalDigitaal (april 2006)
 4. Greenfield and Airbridge acquire Canal+ Netherlands. Telecompaper.com (1 September 2004)
 5. Film1Sport1 overname. DutchMedia (2 februari 2007)
 6. M7 Group SA. shopdigitaletv.nl (01-10-2009)
 7. Einde ondersteuning Irdeto codering in aantocht. SatelliteMagazine (25-08-2011)
 8. Begin van het einde Irdeto codering CanalDigitaal. SatelliteMagazine (19-01-2012)
 9. Smartcard heractiveren. CanalDigitaal.nl (2011)
 10. CanalDigitaal breidt hd-aanbod flink uit. Tweakers.net (9 februari 2010)
 11. Einde settop-box abonnement, 1 maart plandatum MPEG4 swap themakanalen. Satellitemagazine.com (15-12-2009)
 12. Nieuwe abonnementen en bruikleen decoders bij CanalDigitaal. Satellitemagazine.com (01-04-2009)