CNN

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CNN
Cnn.svg
Land Verenigde Staten en Internationaal
Eigenaar Turner Broadcasting System
Lancering 1 juni 1980
Omroepsoort nieuwsnetwerk
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

██ landen met een CNN-bureau

██ Amerikaanse staten met een CNN-bureau

Cable News Network (CNN) is een kabeltelevisienetwerk opgericht in 1980 door Ted Turner. Het is sinds de oprichting eigendom van Turner Broadcasting System dat onderdeel is van Time Warner. CNN was de eerste internationale 24-uursnieuwszender ter wereld. In de Verenigde Staten is het kanaal beschikbaar in 86 miljoen huishoudens en in meer dan 890.000 hotelkamers. De meeste uitzendingen komen uit de studio's in Atlanta, Georgia, Londen en Hong Kong. Daarnaast zijn ook grote CNN studio's in Washington, New York en Los Angeles. Verder heeft de zender tientallen kantoren, verspreid over de wereld, waaronder in Londen en Hongkong Munchen en Parijs . CNN bereikt meer dan 375 miljoen huishoudens over de hele wereld. Vanaf begin van zeroes zijn de kijkcijfers van de zender in de V.S. zeer sterk gedaald.[bron?]. Dat geldt alleen voor de Verenigde Staten. Daar wordt CNN/US uitgezonden. Ook wel CNN Domestic genoemd. In de rest van de wereld is CNN zeer succesvol als internationale nieuwszender. CNN International is 2013 onderscheiden met de titel "News Channel of the Year" door de Royal Television Society. In 2014 is CNN International volgens het European Media Survey-onderzoek (EMS)de best bekeken internationale tv-nieuwszender. Dit grote jaarlijkse media-onderzoek heeft betrekking op Europa, het Midden-Oosten en Afrika, de regio Azië-Pacific en Latijns-Amerika. Ook de website van CNN staat met regelmaat in de top van websites die bezocht worden voor nieuws en actualiteit.

Eind 2012 heeft CNN een directeur (CEO) gekregen, Jeff Zucker. Hij voert grote veranderingen door binnen CNN, waaronder de ochtendprogrammering en dagprogrammering. Voor CNN International staan nog geen grootste verandering gepland.

Geschiedenis[bewerken]

Sinds CNN's eerste uitzending op 1 juni 1980 is het netwerk uitgebreid tot 15 kabel- en satellietzenders (zoals CNN International CNN Headline News, CNNfn, CNN En Espagnol, CNN Arabic, CNN Chili, CNN Mexico, en CNN Türk.), 12 websites, twee private place-based networks (zoals CNN Airport Network o.a op Schiphol) en twee radiostations. Het netwerk heeft wereldwijd 44 bureaus met meer dan 4000 medewerkers. Daarnaast heeft CNN een wereldwijd 1100 samenwerkingsverbanden met lokale omroepen. In Nederland zijn dit de NOS, SBS en RTL. CNN begon zijn nieuwswebsite CNN.com (toen CNN Interactive) op 30 augustus 1995 dat het beschrijft als 's werelds eerste grote nieuws- en informatiewebsite op het Internet. De website van CNN staat met regelmaat in de top van websites die bezocht worden voor nieuws en actualiteit en behoort daarmee tot een van de meest bezochte websites ter wereld.

CNN's reputatie steeg in 1991 gedurende Operatie Desert Storm in de Golfoorlog, toen de uitgebreide verslagen over de hele wereld te zien waren. Het verkreeg een groot gedeelte van de berichtgeving vanwege nauwe samenwerking met de regering van de VS, hetgeen leidde tot beschuldigingen dat het niet genoeg probeerde nauwkeurig verslag te geven en dat het diende als een doorgeefluik voor propaganda.

Op 11 september 2001 was CNN de eerste landelijke in de VS zender die inbrak op reguliere programmering met rechtstreekse beelden vanuit New York. De zender heeft daarna tientallen uren onafgebroken rechtstreeks uitgezonden. Ook SBS6, NOS en RTL namen deze beelden integraal over.

Edities[bewerken]

CNN International (te zien in de BeNeLux )[bewerken]

CNN International biedt verschillende regionale edities; CNN International (EMEA), CNN Asia Pacific, CNN South Asia, CNN Latin America en CNN US. CNN is beschikbaar in vijf verschillende talen op alle grote tv, internet en mobiele platforms 'CNN International', als reactie op de vraag naar een minder op de VS gerichte berichtgeving en de populariteit van rivalen als BBC World, Sky News en Al Jazeera English. Sinds de digitalisering in de media en het gebruik van het internet zijn de teletekstpagina's afgeschaft. De kosten en de inspanningen wogen niet op tegen de hoge kosten die het gebruik van teletekst pagina's vergen. Via elke infrastructuur waar ook ter wereld (ether, satelliet en kabel) dienen de teletekstpagina's apart te worden aangeboden. Vandaar dat er sinds oktober 2006 er geen teletekstnieuwspagina’s meer beschikbaar zijn. In 2013 is CNN International gaan uitzenden in het 16:9 formaat, wat concurrerende zenders al een paar jaar eerder deden. CNN International probeert zich te onderscheiden met een prime time line up. Voorbeelden hiervan zijn Connect The World, Amanpour en Quest Means Business, The World Right Now. Deze programma's worden door een vaste presentator gepresenteerd. In het weekend worden naast de nieuwsuitzendingen ook documentaires uitgezonden.

CNN in de Verenigde Staten[bewerken]

Binnen de Verenigde Staten is CNN bekritiseerd door conservatieven vanwege een linkse vooringenomenheid en heeft het gedurende de jaren 90 marktaandeel verloren aan het meer rechtse en pro-republikeinse Fox News Channel. en In 2010 werd het politiek neutrale CNN ook ingehaald door het meer linkse en prodemocratische MSNBC. Opvallend is dat wanneer er een republikeinse regering is CNN betiteld wordt als links en wanneer de democraten aan de macht zijn wordt CNN versleten als rechts. In april 2012 noteerde CNN in Amerika met gemiddeld 446.000 kijkers de laagste kijkcijfers in tien jaar tijd. De verkiezingsnacht van 2012 was echter weer een opsteker voor CNN. Sinds jaren was de zender weer de best bekeken nieuwszender. Ook bij grote calamiteiten is CNN de best bekeken nieuwszender. Vergeten wordt vaak dat CNN/US in de VS een eigen programmering kent gericht op de eigen bevolking. In de rest van de wereld kijken mensen dus naar andere CNN's. Net als je in Duitsland niet naar hetzelfde RTL kijkt als in Belgie of Nederland.

Simulcasts[bewerken]

Programma's die gelijktijdig worden uitgezonden op zowel CNN/US als CNN International worden Simulcasts genoemd. Dit zijn onder andere 'The Situation Room', 'Erin Burnet OutFront' en 'Anderson Cooper 360°'. Ook bij groot 'Breaking News' worden de programma's van de Amerikaanse CNN overgenomen door CNN International.

Shows op CNN International[bewerken]

 • CNN Newsroom (Nieuwsbulletin van 30 minuten, tot 2010 'World News' genaamd, tussen 2010-2013 'World Report' vanuit Atlanta)
 • CNN NewsCenter (Nieuwsbulletin van 30 minuten, vanaf de redactie)
 • Connnect the World (Interactief nieuwsprogramma vanuit Londen)
 • Global Exchange (zakenprogramma met verdieping, vanuit Abu Dhabi)
 • NewsStream (nieuwsprogramma vanuit Hongkong, met focus op technologie)
 • World Sport (Sportprogramma)
 • International Desk (Nieuwsprogramma van een uur)
 • Quest Means Business (Zakenprogramma vanuit Londen)
 • World Business Today (Zakenprogramma vanuit Londen, New York en Hong Kong)
 • Anderson Cooper 360
 • BackStory (Achtergronden)
 • African Voices
 • The World Right Now

Shows op CNN[bewerken]

Bekende personen[bewerken]

Externe links[bewerken]