Cartoon Network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cartoon Network
Cartoon Network logo sinds najaar 2010.
Cartoon Network logo sinds najaar 2010.
Land Globaal
Uitzendgroep Turner Broadcasting
Lancering 1 oktober 1992 (Amerika),

17 september 1993 (Engeland), 12 juli 1997 (Nederland)

Omroepsoort Commercieel
Genre Tekenfilms
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Logo tot en met 20 april 2006

Cartoon Network is een Amerikaans kabeltelevisienetwerk dat tekenfilms uitzendt. Het is eigendom van Turner Broadcasting. Het originele Amerikaanse kanaal startte op 1 oktober 1992 met een aflevering van de Looney Tunes. Vanaf toen werden er op Cartoon Network vele eigen cartoons gelanceerd waaronder Dexter's Laboratory, Johnny Bravo, Cow and Chicken, Ed, Edd n Eddy, The Powerpuff Girls en vele andere. Deze waren regelmatig op de verschillende zenders te zien in het blok Cartoon Cartoons. In 2012 vierde het netwerk zijn 20e verjaardag in Amerika.

In Nederland en Vlaanderen[bewerken]

Door de jaren heen is Cartoon Network in Nederland en Vlaanderen heel wat veranderd:

  • 17 september 1993 - Cartoon Network ging van start in Nederland met de Europese versie in het Engels zonder ondertiteling.
  • 12 juli 1997 - Er kwam een Nederlandse versie van 06.00 tot 00.00 uur. Sindsdien kwamen er Nederlandse ondertitels op Cartoon Network en enkele programma's kwamen met een Nederlandse nasynchronisatie.
  • 1 februari 2000 - De Nederlandse website van Cartoon Network ging van start.
  • 13 april 2000 - Cartoon Network kreeg zijn eigen Nederlandse magazine. Na zo'n 11 nummers en 1 special werd het stopgezet.
  • 1 augustus 2001 - De Nederlandse versie stopte en werd vervangen door de Europese versie met Nederlandse audio. (Maar enkele programma's kwamen in het Engels met ondertiteling) Hierbij stopte Cartoon Network na 22u00 en nu kwamen alle reclames terug in het Engels. In begin 2010 kwamen de reclames plots weer in het Nederlands, maar de tekst op het scherm bleef Engels natuurlijk.
  • 1 april 2003 - Cartoon Network stopte nog een uurtje vroeger: voortaan eindigden de uitzendingen al om 21u00.
  • 21 april 2006 - Cartoon Network kreeg een nieuw logo.
  • 25 april 2008 - UPC voegde een Engelse audiotrack toe aan Cartoon Network, in 2010 volgde ook Ziggo en nog later ook Telenet en Numericable. Bij sommige programma's kun je ook Nederlandse ondertiteling instellen, maar bij een hoop niet en ook niet bij alle tv-providers.
  • 17 november 2010 - Er kwam er terug een 24-uurse Nederlandse versie met een nieuw logo. Alle reclames komen nu in het Nederlands (inclusief de tekst in de reclames) en voor elk programma is er nu een Nederlandse nasynchronisatie aanwezig. Bij onder andere UPC, Ziggo, Telenet en Numericable kan je het nog steeds in het Engels zetten. Vanaf nu komen er ook terug speelgoedreclames op Cartoon Network, zoals in 2001.

Merk op dat sommige TV providers, zoals Belgacom en CanalDigitaal, de Europese versie van Cartoon Network bleven uitzenden tot 31 januari 2011. Dit was de laatste dag dat deze feed in het Nederlands uitzond. Sinds februari kreeg iedereen de Nederlandse versie.

Cartoon Network heeft hier ook heel wat verschillende looks gehad. (6 in totaal)

In het voorjaar van 2001 waren de meeste programma's echter nog in de originele Engelse taal met Nederlandse ondertiteling. Tijdens de middaguren werden toen bepaalde programma's uitgezonden met Nederlandse soundtrack om jonge kinderen aan te trekken, wat later de nieuwe doelgroep zou worden.

Het kanaal was voorheen analoog in een groot deel van Nederland te ontvangen, maar tegenwoordig is het alleen nog beschikbaar via digitale televisie van alle grote providers waaronder UPC, Ziggo en CanalDigitaal.

De meeste cartoons van Hanna-Barbera (waaronder Wacky Races en The Flintstones) worden tegenwoordig niet meer door Cartoon Network uitgezonden, maar zijn te zien middels een ander digitaal kanaal: Boomerang. Ook dit kanaal is via de meeste Nederlandse providers beschikbaar.

De voormalige tv-zender Yorin zond, nadat Cartoon Network in maart 2002 achter de decoder was verdwenen, verschillende eigen tekenfilms van Cartoon Network 's ochtends in het weekend en 's middags na schooltijd uit. Deze werden uitgezonden bij Yorkiddin (het jongerenblok) genaamd 'Yorkiddin presents Cartoon Network'.

Programmering[bewerken]

Tussen haakjes staat vermeld wanneer de serie in première ging in Nederland en Vlaanderen. De lijst is niet compleet: heel wat premières tussen 1997 en 2001 ontbreken.

Sinds 12 juli 1997 komen alle programma's in het Nederlands of met Nederlandse ondertiteling. Toch zijn er drie uitzonderingen: Atomic Betty (televisieserie), Skunk Fu! en Cartoon Network Dance Club (Zuid-Afrikaanse versie). Merk op dat Atomic Betty en Skunk Fu! wél in het Nederlands werden uitgezonden op Jetix/Disney XD. Atomic Betty kwam ook in het Nederlands op VT4 en Skunk Fu! in het Engels met ondertiteling op 2BE.

De volgende programma's werden ook uitgezonden op de Nederlandse Cartoon Network, maar de première ervan is onbekend. (Ergens tussen 1997 en 2001)

Externe links[bewerken]