Lucasfilm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lucasfilm Ltd.
Eigendom Walt Disney Pictures
Oprichting 1971
Oprichter(s) George Lucas
Sleutelfiguren Kathleen Kennedy (president)
Hoofdkantoor San Francisco, Californië, VS
Producten Films, geluid, computerspellen, educatief materiaal
Sector Filmmaatschappij
Website Lucasfilm
Portaal  Portaalicoon   Economie
Film

Lucasfilm is een filmmaatschappij opgericht door George Lucas in 1971. Lucasfilm heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco, Californië. De filmmaatschappij staat bekend om het zorgvuldige werk dat aan een film voorafgaat, het vermogen om onafhankelijke films tot succes te brengen (THX 1138 en andere) en om het kleine aantal films dat de studio uitbrengt. Toch is Lucasfilm verantwoordelijk geweest voor een paar van de grootste kassuccessen ooit, waaronder de complete zesdelige Star Warssaga. Lucasfilm Ltd. werd op 30 oktober 2012 verkocht aan de Walt Disney Company voor 4,05 miljard dollar[1]. Disney kondigde aan dat er een nieuwe Star Warstrilogie zal verschijnen, te beginnen in 2015 met Star Wars Episode VII. Episode VIII en Episode IX zullen de trilogie compleet maken. Het verhaal speelt zich dus af na het verhaal waar Lucasfilm voor stond (Episode I-VI).

Divisies[bewerken]

Voormalige divisies[bewerken]

  • Pixar Animation Studios: de oorspronkelijke animatiedivisie van Lucasfilm werd in 1986 aan Steve Jobs verkocht voor 10 miljoen dollar. Jobs bouwde dit bedrijf uit tot wat vandaag de dag bekendstaat als Pixar.
  • THX Ltd.: wereldberoemd theater- en filmgeluidsysteem. Sinds 2002 een onafhankelijk bedrijf, maar Lucasfilm is nog de grootste aandeelhouder in het privébedrijf.
  • LucasArts: de computerspelontwikkelstudio van Lucasfilm. Deze werd tezamen met Lucasfilm eind 2012 overgekocht door The Walt Disney company[1], maar werd in april 2013 opgedoekt.[2]

Films[bewerken]

Noot[bewerken]

  1. a b Disney acquire Lucasfilm
  2. GVA: Walt Disnney sluit gamestudio LucasArts
  3. a b c d e f 20th Century Fox is verantwoordelijk voor de distributie van alle Star Warsfilms

Externe links[bewerken]