Star Wars: Episode I: The Phantom Menace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Star Wars: Episode I:
The Phantom Menace
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Every generation has a legend. Every journey has a first step. Every saga has a beginning.
Regie George Lucas
Producent Rick McCallum
Scenario George Lucas
Hoofdrollen Liam Neeson
Ewan McGregor
Natalie Portman
Jake Lloyd
Ian McDiarmid
Ahmed Best
Pernilla August
Ray Park
Anthony Daniels
Kenny Baker
Muziek John Williams
Montage Ben Burtt
Paul Martin Smith
Cinematografie David Tattersall
Distributie 20th Century Fox
Première Vlag van Verenigde Staten 19 mei 1999
Vlag van Nederland 30 september 1999
Vlag van België 13 oktober 1999
Genre Science-fiction
Fantasy
Speelduur 136 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 115.000.000 (geschat)
Opbrengst $ 1.027.044.677 (wereldwijd)[1]
Nominaties 52 (genomineerd voor 3 Oscars)
Prijzen 12
Vervolg Episode II: Attack of the Clones (2002)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Star Wars: Episode I: The Phantom Menace is een Amerikaanse film van George Lucas uit 1999. De film vormt het eerste deel uit de Star Warssaga, hoewel deze film pas als vierde gemaakt werd. Net zoals de drie vorige, werd het scenario van deze film geschreven door George Lucas en net als Star Wars: Episode IV: A New Hope regisseerde George Lucas zelf.

De film ging in première op 19 mei 1999, bijna 16 jaar na de vorige Star Wars film, die het slot van het verhaal bevatte.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De organisatie Handelsfederatie heeft de vreedzame planeet Naboo geblokkeerd in de hoop een handelsconflict in haar voordeel te kunnen beslechten. De Galactische Senaat stuurt twee Jedi-ridders, Jedi-meester Qui-Gon Jinn en zijn padawan Obi-Wan Kenobi naar het ruimteschip Lucrehulk, om te onderhandelen. De droids van de Handelsfederatie proberen hen echter te doden en zet een invasie van Naboo ingang, onder druk van het brein achter de blokkade: de mysterieuze Sith Lord Darth Sidious. Er worden allemaal MTT's naar de planeet Naboo gestuurd. Als de MTT's op de planeet komen, vluchten Qui-Gon Jinn en Obi-Wan (die in één van die MTT's zaten) voor de MTT's. Op Naboo ontmoetten ze Jar Jar Binks, die hun meeneemt naar de onderwater stad Otoh Gunga. Vanaf daar duiken Qui-Gon Jinn, Obi-Wan en Jar Jar Binks in een soort onderzeeër door het water richting de stad Theed. Amidala, de koningin van de mensen op Naboo, wordt gevangen door de Droids van de Handelsfederatie. Qui-Gon Jinn, Obi-Wan en Jar Jar Binks helpen haar ontsnappen in een ruimteschip. Een defecte hyperdrive dwingt hen op de planeet Tatooine te landen. Darth Sidious stuurt zijn leerling Darth Maul achter hen aan, die hen door middel van een handige truc snel op het spoor komt.

Op Tatooine ontmoeten Qui-Gon en de anderen de negenjarige Anakin Skywalker. Anakin blijkt ondanks zijn jonge leeftijd een genie op het gebied van mechanica. Zo heeft hij zelf een droid (robot) gemaakt genaamd C-3PO. Qui-Gon, die waarneemt dat Anakin een extreem hoog Jedi-potentieel heeft, wil hem graag meenemen. Anakin is echter een slaaf in dienst van Watto, een handelaar in ruimteschiponderdelen. Anakin neemt Qui-Gon Jinn, Jar Jar Binks, Amidala en R2-D2 mee naar z'n huis. Z'n moeder Shmi Skywalker vertrouwt ze niet echt. Anakin wil meedoen aan de jaarlijkse podrace. Qui-Gon Jinn gaat met Watto een weddenschap houden. Als de podrace begint, wint Anakin de race. Anakin is echter geen slaaf meer en Qui-Gon Jinn krijgt een nieuwe hyperdrive voor zijn schip. Vlak voor ze Tatooine verlaten worden ze aangevallen door Darth Maul, maar Qui-Gon kan de aanval afslaan.

Terug op Coruscant weigert de Jedi-raad Anakin op te laten leiden omdat hij te oud is en omdat ze bang zijn dat Anakin later naar de Duistere Kant zal overlopen, vanwege de angst die in hem zit (vanwege het verlaten van zijn moeder). Qui-Gon gelooft dat Anakin 'de Uitverkorene' is die de balans in de Kracht weet te herstellen en zegt Anakin dan zelf op te willen leiden. Dit verbied de Raad en komt Qui-Gon op een ruzie te staan met Obi-Wan. Ondertussen probeert koningin Amidala ervoor te zorgen dat de Senaat van de Galactische Republiek ervoor zal zorgen dat haar planeet bevrijd wordt. De zwakke kanselier Finis Valorum blijkt echter niet in staat om haar te steunen, waarop ze op aanraden van haar senator (Palpatine) een motie van wantrouwen tegen hem indient: er zal een nieuwe kanselier gekozen worden om de Senaat voor te zitten. Palpatine blijkt erg veel interesse te hebben in deze baan en is ook genomineerd.

Omdat de procedures te veel tijd zullen kosten besluit koningin Amidala terug te keren naar Naboo, ondanks de smeekbeden van Palpatine om dat niet te doen. Daar sluit ze een verbond met de Gungans, een amfibisch ras dat in de meren van Naboo woont, om samen de planeet te heroveren op de Handelsfederatie. Qui-Gon en Obi-Wan worden meegestuurd omdat de Jedi Raad vermoedt dat Darth Maul dan weer ten tonele zal verschijnen. Hun ruzie over de mogelijke opleiding van Anakin wordt goed gemaakt door Obi-Wan zelf. Tijdens de uitgebroken Slag om Naboo weet men, met toevallige hulp van Anakin in een Naboo sterrenjager (die hiermee wederom zijn uitzonderlijke krachten laat zien) het droid-leger van de Federatie uit te schakelen. Handelsfederatie-leiders Nute Gunray en (zijn adviseur) Rune Haako worden gearresteerd en afgevoerd naar Coruscant voor berechting door de Republiek. In het lichtzwaard-gevecht met Darth Maul raakt Qui-Gon dodelijk gewond, maar Obi-Wan verslaat de Sith Lord door hem door midden te hakken en wordt hiermee officieel een Jedi Ridder. Vlak voor zijn dood vraagt Qui-Gon aan Obi-Wan Anakin op te leiden tot een Jedi omdat Anakin volgens hem de legendarische Jedi zal zijn die weer balans in De Kracht zal brengen. Wanneer Yoda van Qui-Gons' wens hoort, stemt hij met tegenzin toe. Anakin wordt aan Obi-Wan toegewezen als Obi-Wans padawan. Senator Palpatine van Naboo blijkt door het conflict met de Handelsfederatie de nieuwe Kanselier van de Galactische Republiek te zijn geworden.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Neeson, Liam Liam Neeson Qui-Gon Jinn
McGregor, Ewan Ewan McGregor Obi-Wan Kenobi
Portman, Natalie Natalie Portman Koningin Padmé Amidala/Padmé Naberrie
Lloyd, Jake Jake Lloyd Anakin Skywalker
McDiarmid, Ian Ian McDiarmid Senator Palpatine/Kanselier Palpatine/Darth Sidious
August, Pernilla Pernilla August Shmi Skywalker
Quarsie, Hugh Hugh Quarsie Captain Panaka
Best, Ahmed Ahmed Best Jar Jar Binks
Daniels, Athony Athony Daniels C-3PO
Baker, Kenny Kenny Baker R2-D2
Oz, Frank Frank Oz Yoda
Jackson, Samuel L. Samuel L. Jackson Mace Windu
Stamp, Terence Terence Stamp Grootkanselier Valorum
Park, Ray Ray Park Darth Maul
Serafinowicz, Peter Peter Serafinowicz Darth Maul (stem)
Carson, Silas Silas Carson Nute Gunray

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

George Lucas begon met het schrijven van drie nieuwe Star Wars films op 1 november 1994.[2] Het scenario voor The Phantom Menace werd grotendeels gebaseerd op het grotere Star Warsverhaal dat Lucas reeds in 1976 had geschreven. De werktitel van de film was The Beginning, maar Lucas veranderde dat later naar The Phantom Menace ("de dreiging van het spook/de geestverschijning"). Die titel is een referentie naar Senator Palpatine, die in de film een betrouwbaar man lijkt maar in werkelijkheid snode plannen heeft.

Het filmen begon op 26 juni 1997 en eindigde op 30 september van datzelfde jaar. De meeste opnames vonden plaats in de Leavesden Studios in Engeland, afgewisseld met filmen op locatie in onder andere de Tunesische woestijn en het Italiaanse Caserta Palace.

Negen R2-D2-modellen werden gemaakt voor de film, waarvan zeven special ontworpen waren om door het zand te rijden voor de scènes in de woestijn.

Reacties[bewerken]

The Phantom Menace werd met gemengde reacties ontvangen. De IMDb gaf de film een gemiddelde van 6,4/10. Vooral het personage Jar Jar Binks was een punt van kritiek. Veel fans van de originele serie zagen hem enkel als een poging tot het verkopen van meer merchandising dan als een serieus personage.

Ondanks de kritieken was The Phantom Menace de meest succesvolle film van 1999, met een opbrengst van $ 431 miljoen in Noord-Amerika en $ 493 miljoen elders. Het totaal bedrag kwam op $ 924 miljoen. Daarmee was de film tevens de op twee na meest succesvolle film ooit. Alleen Avatar en Titanic scoorden hoger. Wereldwijd scoorde Episode I het beste van alle zes de Star Warsfilms.

Muziek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Star Wars: Episode I: The Phantom Menace (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De filmmuziek van de film werd uitgebracht door Sony Classical op 4 mei, 1999. Net als bij vorige Star Warsmedia werd de muziek gecomponeerd door John Williams. In het jaar 2000 kwam The Ultimate Edition uit met alle muziek die te horen is in The Phantom Menace.

3D[bewerken]

Op 9 februari 2012 ging The Phantom Menace 3D in première.

Prijzen en nominaties[bewerken]

The Phantom Menace won in totaal 11 prijzen:

 1. De Saturn Award voor beste kostuums in 2000
 2. De Saturn Award voor beste speciale effecten in 2000
 3. De BMI Film Music Award in 2000
 4. De Bogey Award in Platin in 1999
 5. Video Premiere Award in 2001
 6. De Golden Screen with 1 Star in 2000
 7. De Golden Screen in 1999
 8. De Sierra Award voor beste kostuumontwerp in 2000
 9. De MTV Movie Award voor beste actiescènes in 2000
 10. De Golden Raspberry Award voor “slechtste mannelijke bijrol” (Jar-Jar Binks) in 2000
 11. De Young Artist Award voor Best Performance in a Feature Film - Young Actor Age Ten or Under in 2000

Daarnaast werd de film voor vele prijzen genomineerd, waaronder Academy Awards voor beste geluidseffecten, beste visuele effecten en beste geluid.

Voetnoten[bewerken]

 1. Star Wars: Episode I: The Phantom Menace (1999). Box Office Mojo Geraadpleegd op 10 maart 2013
 2. All I Need Is An Idea DVD Special Featurette, [2001]