Transformers: Prime

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Transformers: Prime
Genre actie, avontuur, sciencefiction
Speelduur 21 minuten
Bedenker Roberto Orci
Alex Kurtzman
Duane Capizzi
Jeff Kline
Originele stemmen Peter Cullen
Frank Welker
Jeffrey Combs
Steven Blum
Sumalee Montano
Kevin Michael Richardson
Tania Gunadi
Ernie Hudson
Josh Keaton
Andy Pessoa
Markie Post
Adam Baldwin
Daran Norris
Gina Torres
Muziek Brian Tyler
Matthew Margeson
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Andere Transformers-series
Uitzendingen
Start 29 november 2010
Einde 26 juli 2013
Afleveringen 65
Seizoenen 3
Netwerk Nickelodeon/Cartoon Network
Zender Nickelodeon/Cartoon Network
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Transformers: Prime is een Amerikaanse computeranimatieserie, gebaseerd op de Transformers-frachise. De serie werd in de Verenigde Staten van 29 november 2010 t/m 26 juli 2013 uitgezonden op The Hub. In Nederland en Vlaanderen is de serie te zien op Cartoon Network. De serie begon als een miniserie, en werd daarna voortgezet met een volledig seizoen. In totaal telt de serie 65 afleveringen, verdeeld over drie seizoenen.

Verhaal[bewerken]

Miniserie[bewerken]

In de Amerikaanse staat Nevada raken drie tieners, Jack Darby, Miko Nakadai, en Rafael Esquivel, betrokken bij een strijd tussen de Autobots en de Decepticons. De Autobots nemen de drie onder hun hoede en vertellen hen dat de oorlog tussen de twee groepen er reeds voor gezorgd heeft dat hun thuisplaneet, Cybertron, onleefbaar is geworden. De Decepticonleider, Megatron, is al drie jaar spoorloos, maar de Autobots verwachten elk moment zijn terugkeer. Na de dood van de autobot Cliffjumper keren de Decepticons inderdaad terug met het plan een leger van Terracons, robots zonder enige persoonlijkheid of bewustzijn, op te richten met behulp van een energiebron genaamd Dark Energon. In de laatste slag tussen de twee groepen komt Megatron om het leven en neemt Starscream het bevel over de Decepticons op zich.

Seizoen 1[bewerken]

Starscream zet Megatrons plannen voort om de Autobots uit te roeien. In de aflevering "Out of His Head" keert Megatron zelf weer terug en neemt zelf het bevel weer op zich. Starscream verraadt hem en verlaat de Decepticons om aan zijn eigen plannen te werken. Aan het eind van het seizoen duikt een gezamenlijke vijand van de Autobots en de Decepticons op: Unicron. De twee moeten nu samenspannen om hem te verslaan. Optimus verliest in het gevecht de Matrix of Leadership waardoor hij zijn mede-Autobots vergeet en weer een decepticon wordt onder zijn oude naam Orion Pax.

Seizoen 2[bewerken]

Megatron recruteert de nog altijd aan geheugenverlies leidende Optimus bij de Decepticons, en stookt hem op tegen de autobots. Jack en Arcee reizen af naar Cybertron om de legendarische supercomputer Vector Sigma te vinden. Hiermee kunnen ze Optimus' geheugen herstellen. De rest van seizoen 2 draait om de ontdekking van oude relekwieën van Cybertron, die op Aarde blijken te zijn begraven. Ook doen nieuwe personages hun intrede zoals de Insecticons en de door mensen gemaakte Transformer Nemesis Prime. Onder de relekwieën bevinden zich ook de vier Omegasleutels, die Cybertron weer leefbaar kunnen maken. De Decepticons weten deze als eerste te bemachtigen en proberen de Aarde om te vormen tot een nieuwe Cybertron. De Autobots kunnen dit voorkomen, maar verliezen hierbij hun basis. En Optimus is toen zwaar gewond geraakt.

Seizoen 3: Beestenjagers[bewerken]

Na de verwoesting van hun basis, raken de Autobots elkaar kwijt en blijkt Optimus Prime zwaar gewond geraakt. Na te zijn hersteld, herenigt hij de Autobots en verwoest samen met hen en het Amerikaanse leger de Decepticonbasis op aarde. In een poging terug te slaan kloont de Decepticon Shockwave een Predacon; een oerwezen van Cybertron. Het seizoen eindigt met een laatste veldslag tussen de twee groepen Transformers, waarbij Megatron om het leven komt en Cybertron wordt hersteld.

Film[bewerken]

De serie werd afgesloten met een direct-naar-video film Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising. In de film keert Unicron terug om Cybertron te verwoesten, waardoor de Autobots, Decepticons en Predacons de handen ineen moeten slaan om hem te stoppen.

Achtergrond[bewerken]

De serie komt voort uit het succes van het spel Transformers: War for Cybertron. De animatie in de serie wordt verzorgd door Digitalscape Company Limited, bekend van hun medewerking aan titels als Soul Calibur III, Ninja Gaiden, en Dead or Alive Paradise.

Veel bekende personages uit de Transformers-franchise zijn aanwezig in de serie, zoals Optimus Prime, Megatron, Bumblebee en Starscream. De muziek in de serie is gecomponeerd door Brian Tyler.

Prijzen[bewerken]

De serie won in 2011 twee Daytime Emmy Awards, beide voor Outstanding Individual Achievement in Animation.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties