Disney Channel (Nederland/Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Disney Channel Nederland & Vlaanderen.
Uitzendgroep Disney-ABC Television Group onderdeel van The Walt Disney Company.
Lancering 3 oktober 2009
Omroepsoort commercieel
Genre kinderen / tieners
Ontvangen
Kabel Vlag van Nederland Ziggo (alleen digitaal met dual audio)
Vlag van Nederland UPC (analoog zonder dual audio en digitaal met dual audio)
Vlag van VlaanderenVlag van Brussels Hoofdstedelijk Gewest Telenet (analoog en digitaal) (dual audio)
IPTV Vlag van België Belgacom TV (dual audio)
Vlag van België SNOW
Vlag van Nederland KPN
Vlag van Nederland XS4All
Vlag van Nederland Telfort
Satelliet Vlag van België TV Vlaanderen (dual audio)
Vlag van Nederland CanalDigitaal (dual audio)
Online Vlag van België SNOW
Vlag van Nederland Ziggo (alleen via App)
Vlag van Nederland UPC
Vlag van Nederland KPN
Vlag van Nederland Telfort
Vlag van Nederland XS4All

Online versies hebben geen dual audio.

Nederland en Vlaanderen Website]
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Disney Channel Nederland/Vlaanderen is een Nederlandstalige televisiezender in het bezit van The Walt Disney Company. Hoewel deze uitvoering niet in Luxemburg is te zien, wordt Disney Channel Nederland/Vlaanderen ook weleens Disney Channel Benelux genoemd. Ook refererend naar Disney Channels Benelux onderdeel van Disney Channels Worldwide.

In het begin kreeg men in Vlaanderen dezelfde Disney Channel als in Nederland, maar dan met aparte (Vlaamse) reclameblokken. Sinds 2012 zijn de Vlaamse en Nederlandse Disney Channel twee aparte versies met elk hun eigen programmatie. Zo komt Ultimate Spiderman in Nederland enkel op Disney XD, terwijl het in Vlaanderen op beide zenders wordt uitgezonden.

Formule[bewerken]

Disney Channel zendt voornamelijk programma's uit die gericht zijn op kinderen en tieners tot 15 jaar, maar richt zich ook op complete gezinnen. De zender zendt doordeweeks alles enkel in een Nederlandse nasynchronisatie uit, uitgezonderd Nederlands en Vlaams gesproken series en programma's. In het weekend zijn er wel Nederlands ondertitelde programma's te zien van ongeveer 21:20 tot 22:50 uur. In het verleden hebben ze echter ook dagelijks series ondertiteld uitgezonden, bij de lancering op 3 oktober 2009 was dit vanaf 18.00 uur, begin 2012 is dit verlaat naar 20.00 uur en tot september 2013 verlaat tot ongeveer 22.00 uur. Na ongeveer 23.00 begint Disney met de nachtprogrammering; dit zijn een aantal animatieseries die voornamelijk gericht zijn op de wat jongere kinderen. Deze worden gedurende de hele nacht herhaald, waarschijnlijk wegens kostenbesparing en lage kijkcijfers i.v.m. de nacht. Disney kiest hierin duidelijk een andere weg dan concurrent Nickelodeon die zich op deze tijd juist op tieners richt. Disney Channel heeft eigen promo's en ook commercials van externe adverteerders. Deze worden bijna alleen tussen het begin en het eind van de film of serie uitgezonden, net als op de publieke netten. Ook hierin kiest Disney een andere weg dan Nickelodeon, die de series tussendoor juist wel onderbreekt voor reclames, en daardoor ook veel meer reclame uitzend.

Geschiedenis[bewerken]

De zender is sinds 3 oktober 2009 exclusief en alleen voor alle klanten van UPC beschikbaar, dus ook voor mensen met analoge televisie.[1][2][3]

Op 29 juni 2011 kondigde Ziggo aan dat Disney Channel toegevoegd wordt aan het Digitale basispakket vanaf 1 september 2011. Disney Channel is bij Ziggo niet analoog te zien.

De zender werd ook verwacht bij Caiway op kanaal 21, de introductie is echter uitgesteld tot oktober 2011. De introductie lijkt nu voorlopig afgelast, alle verwijzingen over Disney Channel zijn van de Caiway-website afgehaald. Momenteel is Cartoon Network nog steeds op kanaal 21 te zien.

In Vlaanderen is Disney Channel sinds 1 november 2009 te zien. De programmering was in het begin identiek aan die in Nederland, alleen zijn de reclame en aankondigingen met een Vlaams accent in de plaats van Nederlands. In Vlaanderen is de zender analoog te ontvangen bij Telenet en in het digitale pakket van Telenet, Belgacom en Numericable. Sinds 22 juni 2010 is deze zender ook aan het analoge aanbod van Telenet toegevoegd.

Er zijn nog geen plannen voor het lanceren van Disney Channel HD in Nederland en Vlaanderen. Ook zijn er nog geen plannen voor het lanceren van Disney Channel-programma's in de Nederlandse en Vlaamse iTunes Store. Er zijn al wel Disneyspeelfilms te downloaden in de Nederlandse en Vlaamse iTunes Store.

Klanten van UPC en Ziggo Digitale TV kunnen ook via Disney On Demand programma's en films bekijken. Deze zijn alleen beschikbaar in Nederlandse nasynchronisatie, en voor veel programma's en films is bovendien een Premiumpakket vereist, zoals bijvoorbeeld bij UPC Kidszone. De functie is ook beschikbaar in Vlaanderen bij Telenet, maar heet hier 'Disney à la carte'.

In september 2011 kwam er een nieuwe zender Disney Junior in het aanbod, die het digitale Playhouse Disney-kanaal verving. Ook het Playhouse Disney-blok op Disney Channel kreeg de naam Disney Junior.

Begin 2012 is de overgangstijd van de nasynchronisatie naar ondertiteling geleidelijk verlaat van 18.00 uur naar 20.00 uur (met een tussenstap van 19.00 uur). Ook werd het nieuwe Disney Channel-logo ingevoerd. Het logo is geïnspireerd op dat van het originele Disney Channel in de VS, de herkenningsmelodie is echter geïnspireerd op die van Disney Channel UK.

Sinds 16 augustus 2012 is Disney Channel ook via de Satelliet op Astra 23.5 Oost met het pakket Familie HD van CanalDigitaal te zien op kanaal 38 standaard en kanaal 66 HD. De HD-versie is slechts scaled HD, aangezien er (nog) geen HD-feed wordt aangeboden.[4]

In juli 2013 is de overgangstijd van de nasynchronisatie naar ondertiteling opnieuw verlaat. Dit keer tot ongeveer 21.30 uur en stopt weer om ongeveer 22.15, waarna alles weer nagesynchroniseerd werd uitgezonden. Hoewel Disney zelf geen vaste tijden meer vrijgeeft. [5]

De overgangstijd is hiermee iets later dan de start van het tienerblok TeenNick van Nickelodeon, TeenNick blijft echter doorgaan tot 5 uur.

In september 2013 hanteert Disney geen vaste tijden meer betreffende ondertitels en nasynchronisatie, deze verschillen per dag en zijn afhankelijk van de programmering.

Eind oktober 2013 is de ondertiteling doordeweeks geheel afgeschaft, de series zullen dan enkel nog nagesynchroniseerd te zien zijn. Op zaterdag en zondag waren er nog wel ondertitelde programma's te zien van ongeveer 21:20 tot 22:50 uur. Ondertussen worden alle programma's uitgezonden in het Nederlands, ook in het weekend.

Sinds 1 april 2014 wordt Disney Channel enkel bij Ziggo met twee audiosporen uitgezonden. Er kan bij de meeste tekenfilms, series en films gekozen worden tussen nasynchronisatie en de originele versie. Er zijn enkele uitzonderingen, zo zijn animatieseries soms in de nagesynchroniseerde versie te zien. Bij de originele versie is standaard geen Nederlandse ondertiteling aanwezig, maar die kunnen meestal wel geactiveerd worden via teletekst pagina 888. De functie zit nog in de testfase. Sinds 3 juni 2014 is het Engelse spoor ook bij UPC beschikbaar. [6]

Vanaf 2 juli 2014 is Disney Channel, Disney XD 24 uur en Disney Junior ook bij KPN Interactieve TV beschikbaar.[7] Daarnaast zijn diezelfde zenders ook vanaf 1 en 2 juli bij Telfort en XS4All beschikbaar.[8] Wat Canal Digitaal hierin gaat doen, is nog niet bekend, maar het is aannemelijk dat ze het Engelse spoor ook op 3 juni zullen toevoegen. In Vlaanderen is het Engelse audiospoor beschikbaar bij Belgacom, Telenet en TV Vlaanderen sinds 30 juni 2014. (Taal wijzigen). Op diezelfde dag kreeg de Vlaamse versie een nieuw, blauw logo. Dit is het derde logo sinds de start in 2009. Ook de Franse versie kreeg op diezelfde dag dit logo, maar dan in zwart-wit.

In Nederland komt het nieuwe logo sinds 2 juli 2014, twee dagen na Frankrijk en België.

Programmering[bewerken]

Dezelfde programma's worden niet zelden ook door de Walt Disney Company verkocht aan concurrerende (jeugd)zenders, zoals onder andere Ketnet.

Deze lijst bevat ook series die niet meer worden uitgezonden op Disney Channel.


Overige programma's[bewerken]

Talentenjacht[bewerken]

Disney Stars-talentenjachten:

Achter de schermen[bewerken]

Verwacht[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties