Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
VRT logo(2).png
Volledige naam Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Opgericht VRT (1998 - nu)
BRTN (1991 - 1998)
BRT (1960 - 1991)
NIR (1930 - 1960)
Doelgroep heel Vlaanderen (België)
Land Vlag van België België
Hoofdzetel Auguste Reyerslaan 52, Schaarbeek, Brussel
Televisiezender(s) één, Canvas, Ketnet, OP12, BVN, (Sporza)
Radiozender(s) Radio 1, Radio 2, Klara, Klara continuo, Studio Brussel, MNM, MNM Hits, Nieuws+
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
Ingang hoofdkantoor
De herkenbare VRT/RTBF-toren
Mercedes-Benz Sprinter van het VRT Journaal, Brussel, 2003

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, afgekort VRT, in het eigen logo vrt, is de Nederlandstalige openbare omroep voor radio en televisie in België. Het is een naamloze vennootschap van publiek recht, opgericht door de Vlaamse overheid en gefinancierd met belastinggeld en eigen inkomsten. De omroep heeft drie televisie- en zes radionetten, extra digitaal aanbod en een uitgebreid internet- en mobiel aanbod. De vroegere naamgevingen zijn BRTN en BRT (Belgische Radio- en Televisieomroep (Nederlandstalige uitzendingen)).

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Geschiedenis van de Vlaamse televisie.

De Belgische Nederlandstalige openbare omroep heette van 1960 tot 1991 BRT (Belgische Radio- en Televisieomroep). Het is de opvolger van het NIR, dat van 1930 (en vanaf 1953 voor de TV) tot 1960 verantwoordelijk was voor de publieke radio- en televisieuitzendingen. In 1991 vonden de politici dat de naamgeving de lading niet meer dekte. De BRT zond alleen Nederlandstalige programma's uit, terwijl de RTBF, de publieke omroep van de Franstalige gemeenschap, alleen Franstalige programma's uitzond. Daarom werd de naam dat jaar veranderd in BRTN (Belgische Radio- en Televisieomroep Nederlandstalige Uitzendingen). Toen BRTN op 16 april 1997 in plaats van een parastatale een nv van Publiek Recht werd, werd ook de naam op 1 januari 1998 veranderd in VRT.

De bijbehorende reorganisatie vormde, sinds het doorbreken van het televisiemonopolie en het ontstaan van VTM, de 'ingedommelde' openbare omroep om tot een dynamisch en slagvaardig bedrijf dat, in het Vlaamse televisielandschap, nu marktleider is sinds midden 2002. Ook in het radiolandschap is de VRT met haar radionetten samen de marktleider.

Samen met de Franstalige omroep RTBF organiseerde de VRT het Junior Eurovisiesongfestival 2005.

In 2007 maakte de VRT opnieuw een reorganisatie door. Om een crossmediaal en multimediaal aanbod te realiseren werden de directies Radio en Televisie opgeheven. Op 2 maart 2007 werd Dirk Wauters voorgedragen en benoemd als nieuw gedelegeerd bestuurder. Hij volgt daarmee gedelegeerd bestuurder (ad interim) Piet Van Roe op. Hij trad op 1 juni in functie. Begin 2010 werd de reorganisatie bijgestuurd en het directiecollege afgeslankt. Voortaan heeft de VRT, naast de diensten die direct ressorteren onder de gedelegeerd bestuurder, nog drie algemene directies: een directie media, een directie productie en een directie algemene zaken (technologie, HR, financiën).

Sinds 6 oktober 2009 staat VRT voor Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie. Daarvoor stond de afkorting voor Vlaamse Radio- en Televisieomroep. De naamsverandering is het gevolg van wijzigingen in de mediawetgeving.

Op 4 december 2009 nam Dirk Wauters ontslag als gedelegeerd bestuurder. Piet Van Roe kwam opnieuw tijdelijk aan het hoofd van de openbare omroep als gedelegeerd bestuurder, nadat hij die functie in 2006-2007 ook al eens bekleedde. In juli 2010 werd sneller dan verwacht een opvolgster aangesteld: Sandra De Preter, die eerder een soortgelijke job uitoefende bij o.a. Sanoma Uitgevers.

Op 17 oktober 2014 werd Leo Hellemans benoemd tot gedelegeerd bestuurder van de VRT, als opvolger van Sandra De Preter, die met ziekteverlof ging. Leo Hellemans kan bogen op een lange carrière bij de openbare omroep.

VRT-Medialab[bewerken]

Van 2007 tot 2011 had de VRT een eigen afdeling die technologisch onderzoek uitvoerde naar de mediasector, het VRT-Medialab. Verschillende onderzoeksprojecten liepen in samenwerking met partners in de mediasector.

Leiding[bewerken]

Directeuren(-generaal) NIR[bewerken]

Administrateurs-generaal BRT/BRTN[bewerken]

Gedelegeerd bestuurders VRT[bewerken]

Voorzitters raad van bestuur[bewerken]

Televisienetten[bewerken]

Aanbod analoog (kabel) en digitaal (DVB-T, satelliet en kabel)[bewerken]

  • Eén (voorheen VRT TV1; gericht op breed publiek: nieuws, actualiteitsprogramma's, Vlaamse fictie, spelprogramma's, human interest, programma's over maatschappelijk belangrijke thema's)
  • Canvas (voorheen BRTN TV2; deelde van 1997 tot 2012 kanaal met Ketnet; gericht op meerwaarde-zoeker: actualiteitsprogramma's, documentaires, series)
  • Ketnet (voorheen BRTN TV2; deelde van 1997 tot 2012 kanaal met Canvas; gericht op kinderen en jong-adolescenten: kinderprogramma's en jeugdseries)
  • OP12 (zendt vanaf 20 uur uit na Ketnet; gericht op jongeren en op buitenlanders in Vlaanderen)
  • Sporza (opgericht in 2004 als tijdelijke zender naar aanleiding van de Olympische Spelen in Athene en nadien als merk blijven bestaan voor alle sportuitzendingen van de VRT, zowel op radio en televisie als internet)
  • BVN (de publieke satellietomroep van de VRT, de NPO en RNW)

Extra digitaal aanbod[bewerken]

  • Net Gemist, het aanbod-op-aanvraag om zeven dagen na lineaire uitzending een programma op te vragen.
  • Ooit Gemist, het aanbod-op-aanvraag om recente programma's en oudere successeries te bestellen.

Televisieprogramma's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie de lijst van programma's van VRT

Radionetten[bewerken]

Aanbod analoog en digitaal[bewerken]

Extra digitaal radio-aanbod (DAB en DVB-T)[bewerken]

Extra online radio-aanbod[bewerken]

De VRT-websites[bewerken]

Opgedoekte zenders[bewerken]

Televisie[bewerken]

2012[bewerken]

1997[bewerken]

Radio[bewerken]

Het gezamenlijk marktaandeel van de VRT-radionetten bedraagt volgens de cijfers van 29 maart tot 27 juni 2014 van het CIM 62,5%.[1]

Facilitair bedrijf[bewerken]

De VRT beschikt over een eigen facilitair bedrijf voor de realisatie van haar radio- en televisieuitzendingen. Dit bedrijf beheert alle studio's en mobiele faciliteiten voor radio en televisie en zorgt voor de noodzakelijke verbindingen bij uitzendingen op locatie.

Tot de facilitaire diensten kan ook het audiovisueel archief van de VRT gerekend worden. Het radio- en het televisiearchief van de VRT vormen samen de grootste audiovisuele archiefcollectie in België, met honderdduizenden uren geluids- en beeldmateriaal (analoog en digitaal (gedigitaliseerd analoog en born digital)).

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Radiocijfers: luisteraars blijven VRT-aanbod appreciëren. VRT (21 augustus 2014) Geraadpleegd op 8 december 2014
Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Analoge televisie: één · Canvas · Ketnet · OP12
Digitale televisie: één HD · Canvas HD · Ketnet HD (tot 14 mei)
Satelliettelevisie: BVN
Analoge radio: Radio 1 · Radio 2 · Klara · Studio Brussel · MNM · RVi
Digitale radio: Nieuws+ · Klara continuo · MNM Hits · Sporza Radio
Online radio: Radio 1 Classics · Radio 2 De Topcollectie XL · Klara Jazz · Studio Brussel Rock It! · Ketnet Hits
Andere: Sporza · VRT Nieuws
Opgedoekte eigendommen: één+ · Canvas+ · Ketnet+ · Donna · Donna hitbits · TV2 · Nachtradio · Radio 3