Studio Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Studio Brussel
VRT Studio Brussel logo.png
Slogan Life is music
Lancering 1 april 1983
Eigenaar VRT
Nethoofd Jan Van Biesen
Website www.stubru.be
Uitzendgebied
Land België
Uitzendgebied Vlaanderen
Frequenties West-Vlaanderen: 102,1 MHz (FM)
Oost-Vlaanderen: 102,1 MHz
Gent: 94,5 MHz
Antwerpen: 100,9 MHz
Vlaams Brabant: 100,6 MHz
Leuven: 88,0 MHz
Limburg: 101,4 MHz
Portaal  Portaalicoon   Media
Muziek

Studio Brussel (vaak afgekort tot StuBru) is een radiostation van de VRT. Volgens Golf 2014-1 van het CIM heeft Studio Brussel een marktaandeel van 11,94%.

Historiek[bewerken]

Studio Brussel begon op 1 april 1983 met het liedje Rendez-Vous als regionale Brusselse zender van de toenmalige BRT. Er waren enkel uitzendingen tijdens de spitsuren. De eerste twee presentatoren waren Paul De Wyngaert en Jan Hautekiet. Geleidelijk aan werden de uitzenduren uitgebreid en kon Studio Brussel in heel Vlaanderen beluisterd worden. De zender speelt veeleer alternatievere en zwaardere muziek die niet of weinig aan bod komen op de meer commerciële zenders: vooral rock, maar ook metal, hiphop, house en techno. Het heeft het imago alternatieve muziek veel kansen te geven en niet aan populisme te doen.

Eind 2002 kreeg Studio Brussel een nieuwe look. Het logo met de "wilde" letters werd vervangen door een rode ellips met daarin de naam Studio Brussel.

Op 24 april 2006 verliet Wim Oosterlinck Studio Brussel. Dit zorgde voor enkele verschuivingen: eerst was er een kortstondige terugkeer van Roos Van Acker maar uiteindelijk nam Tomas De Soete het avondblok voor zijn rekening en de ochtend werd voortaan gepresenteerd door Peter Van de Veire.

Sinds september 2008 verzorgt Tomas De Soete het ochtendblok, Peter Van de Veire verliet Studio Brussel, het middagblok is in handen van Siska Schoeters.

Op 1 juni 2012 had Tomas dan echter weer zijn laatste uitzending op StuBru in zijn programma Tomas Staat Op!. Hij verliet de radio om op 15 oktober op één een nieuwe talkshow te presenteren met Freek Braeckman. Siska Schoeters verliet de avondspits en presenteert tegenwoordig de ochtend, de avondspits is voor Sam De Bruyn en Linde Merckpoel.

Op 29 augustus 2013 maakte StuBru hun nieuw programmaschema bekend, met o.a. de opvallende terugkeer van An Lemmens. Zij zal vanaf maandag 2 september samen met Sam De Bruyn Zet 'm Op Studio Brussel presenteren van 16u tot 19u. Linde Merckpoel krijgt een laatavondprogramma: Linde Late Night, van maandag tot donderdag van 22u tot middernacht.

Nethoofden[bewerken]

start naam
1983 Jan Schoukens
1998 Jan Hautekiet
2002 Mark Coenen
2005 Isabelle Baele
2007 Jan Van Biesen

Presentatoren[bewerken]

Huidige[bewerken]

Vroegere[bewerken]

Programma's[bewerken]

Huidige[bewerken]

Vroegere[bewerken]

Evenementen[bewerken]

  • Elk jaar sinds eind jaren tachtig is er een Tijdloze 100, met 100 'tijdloze tracks'. In 2003, 2004 en 2005 stond Gorki met Mia in de Tijdloze op 1. In 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011 haalde Nirvana het met "Smells Like Teen Spirit".
  • Elk voorjaar organiseert Studio Brussel in de Vooruit in Gent StuBru.Uit, waar talrijke Vlaamse artiesten optreden.
  • Elke zaterdagvoormiddag is er (tot 2012 op woensdagnamiddag.) de hitlijst De Afrekening. Aan het einde van het jaar is er De Eindafrekening.
  • Op 25 mei 2005 werd het wereldrecord Crowdzwemmen of Crowdsurfen met 14 minuten en 37 seconden gevestigd door Stubru-presentator Peter Van de Veire in de Topsporthal in Gent.
  • Eind 2005 eindigde de door Wim Oosterlinck opgestarte "kippensoepactie" in een steunactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Kasjmir ("HOOP"). Een single van de "kippensoep all stars" was een van de hoogtepunten van de ludieke "kippensoepactie".
  • Gelijklopend met de actie Serious Request op de Nederlandse radiozender 3FM begon Studio Brussel op 19 december 2006 met de eerste Music For Life-actie, om de meer dan 30 miljoen landmijnen in de wereld op te ruimen. Peter Van de Veire, Tomas De Soete en Christophe Lambrecht presenteerden één week vanuit een glazen huis in Leuven zonder te eten een verzoekplatenprogramma. Dit alles bracht 2.419.416 euro op. In december 2007 vond de tweede Music for Life-actie plaats in Leuven, ditmaal ten voordele van drinkbaar water en gepresenteerd door Peter Van de Veire, Tomas De Soete en Siska Schoeters. De derde Music For Life-actie werd gehouden tussen 19 en 24 december 2008 in Gent. De gezichten waren toen Tomas De Soete, Siska Schoeters en Sofie Lemaire. In december 2009 vond de vierde Music for Life-actie plaats in Gent. De gezichten van de actie waren toen Siska Schoeters, Sofie Lemaire en Sam De Bruyn. De vierde editie stond in het teken van malaria. De vijfde editie van Music For Life vond plaats van 18 tot 24 december 2010 in Antwerpen. Deze editie stond in teken van het aidswezen. De bewoners waren dat jaar Tomas De Soete, Sofie Lemaire en Sam De Bruyn. In december 2011 organiseerde Studio Brussel de laatste Music For Life-actie, ditmaal in het teken van diarree. Deze editie werd in drie verschillende Vlaamse steden gehouden: Leuven, Gent en Antwerpen. De Music For Life-campagne van 2012 wou sensibiliseren rond dementie. De campagne werd aangepast: er was geen glazen huis en er werd geen geld opgehaald.
  • Van 25 maart tot 1 april 2008 vierde Studio Brussel zijn 25ste verjaardag. Voor één week werd de zender omgedoopt tot Brudio Stussel.
  • Op 1 april 2009 vierde Studio Brussel zijn 26e verjaardag in Hasselt. Voor één dag werd de zender omgedoopt tot Studio Hasselt. Op 1 april 2010 deed men dit nog eens over, ditmaal als Studio Kortrijk. In 2011 vierde Studio Brussel opnieuw zijn verjaardag als Studio Lier en in 2012 als Studio Mechelen.
  • Op 11 november wordt Studio Brussel voor één dag Studio Brusselle omdat het dan de Nationale Vrouwendag is. Er zijn dan enkel vrouwelijke presentatrices en vrouwelijke artiesten te horen. 's Avonds is er dan de Top Wijftig, de lijst met de 50 beste vrouwelijke artiesten aller tijden. In 2010 was Anouk de nummer 1, in 2011 kwam Adele nieuw binnen op nummer 13. In 2011 werden er ook cups uitgereikt aan 'topwijven': Coolste Wijf was Nathalie Meskens, Grappigste Wijf was Sien Eggers, Sportiefste Wijf: Kim Clijsters, Muziekaalste Wijf: Selah Sue.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]


Analoge televisie: één · Canvas · Ketnet · OP12
Digitale televisie: één HD · Canvas HD · Ketnet HD (tot 14 mei)
Satelliettelevisie: BVN
Analoge radio: Radio 1 · Radio 2 · Klara · Studio Brussel · MNM · RVi
Digitale radio: Nieuws+ · Klara continuo · MNM Hits · Sporza Radio
Online radio: Radio 1 Classics · Radio 2 De Topcollectie XL · Klara Jazz · Studio Brussel Rock It! · Ketnet Hits
Andere: Sporza · VRT Nieuws
Opgedoekte eigendommen: één+ · Canvas+ · Ketnet+ · Donna · Donna hitbits · TV2 · Nachtradio · Radio 3