Ketnet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ketnet
Land Vlag van België België
Uitzendgroep VRT
Programmadirecteur Wouter Quartier
Lancering 1 december 1997
Omroepsoort Openbare omroep
Genre Jeugd
Adres Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel
Ontvangen
Ether Vlag van Vlaanderen VRT (digitaal kanaal 12)
Kabel Vlag van Vlaanderen Telenet
Vlag van Brussels Hoofdstedelijk Gewest Numericable
Vlag van België VOO
Vlag van Nederland Ziggo
Vlag van Nederland UPC
Vlag van Nederland Caiway
IPTV Vlag van België Belgacom TV
Vlag van Nederland KPN Interactieve TV
Satelliet Vlag van België TV Vlaanderen
Vlag van Nederland CanalDigitaal
Vlag van Luxemburg SES Astra
Online yelo.be
horizon.tv
kpn.itvonline.nl
telfort.itvonline.nl
tvoveral.be
ziggo.nl
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Ketnet is sinds 1 december 1997 de kinder- en jeugdzender van de VRT. De zender wordt ingericht door de Vlaamse overheid en voornamelijk gefinancierd met belastinggeld. De naam is afkomstig van het woord 'ket', dat in het Brussels dialect kind of jongere betekent. De zender vernieuwde op 1 april 2006, en later ook nog in 2010.

Ketnet vult het grootste deel van de dag op de zender. Na 20 uur heet dit kanaal OP12 en zal het kanaal als kanaal voor jongeren en buitenlanders gebruikt worden. Tot en met 30 april 2012 zat Ketnet op één zender met Canvas, dat 's avonds en af en toe 's middags uitzond (soms onder de naam Sporza). Sinds 1 mei 2012 zit Ketnet op een apart kanaal, waardoor Ketnet niet langer onderbroken wordt bij sportuitzendingen.[1]

Charlotte Leysen (sinds april 2011), Sien Wynants (sinds oktober 2012), Sarah Mouhamou (sinds maart 2014) Sander Gillis (sinds 6 december 2012) en Leonard Muylle (sinds 6 december 2012) praten de programma's aan elkaar, ze noemen zichzelf "Ketnetwrappers". Omdat Ketnet in 2012 drie wrappers zag vertrekken, moesten ze op zoek naar vervangers. Er kwam een nieuwe editie van Wie Wordt Wrapper?, een tv-programma waarin nieuwe wrappers worden gezocht.[2] Doordat er nog steeds twee gezichten tekort waren kwamen Sander Gillis en Leonard Muylle er op 6 december 2012 bij. In maart 2014 kwam Sarah Mouhamou erbij.

Programma's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van programma's op Ketnet voor een programma-overzicht.

Ketnet-gezichten[bewerken]

Oud-wrappers[bewerken]

Enkele oud-Ketnet-gezichten:

Kaatje van Ketnet[bewerken]

Kaatje van Ketnet (voor september 2008: K'tje) is het peuter- en kleutergedeelte van Ketnet. Het zendt series als Bumba, Hopla, Musti en Piet Piraat uit. Sinds september 2008 heeft Kaatje van Ketnet ook twee "wrappers", Kaatje en Kamiel. Tussen de programma's door beleven zij korte avonturen. Sinds november 2009 hebben Kaatje en Kamiel een nieuw vriendje: Viktor. En sinds 2011 hebben ze een eigen programma, Kaatjes Tralalaatjes, waarin praktische problemen worden opgelost. In dat programma kregen ze er ook twee vriendjes bij: Frits & Frats, twee handpoppen.

NT van Ketnet[bewerken]

NT van Ketnet was gericht op pre-adolescenten (9-12 jaar). Eind 2007 zette Ketnet het NT-merk op stal.[3] Volgens netmanager Catherine Castille misten de kijkers het warme en veilige gevoel van hun moedermerk Ketnet. Iedere vrijdagavond was ook Shoot te zien (met herhaling op zaterdagavond), een soort show met gasten en optredens van bekende zangers en zangeressen. Dit werd echter stopgezet na een aantal maanden.

Oud-Ketnet-programma's[bewerken]

Sinds de vernieuwing van Ketnet in april 2006 zijn veel oude (vaste) programma's verdwenen van de zender; zo onder meer Zorro, Largo Winch, Kuifje, Er was eens..., De drukke wereld van Richard Scarry, Tik Tak, The Secret World of Alex Mack, Bassie en Adriaan, Allemaal beestjes, Hey Arnold!, Wreed vreemd, Mijn Gedacht!, Liegebeest, De Boomhut, Postbus X en Pingu. Veel van deze programma's werden voor het ontstaan van Ketnet ook al door BRT 2 of TV2 uitgezonden.

Het oude programma De grote boze wolf show is wel terug op Ketnet.

Evenementen[bewerken]

Ketnet organiseert jaarlijks enkele evenementen, zoals vroeger Ketnet Cool, Ketnet Freezzz en Ketnet Splash. Tijdens de grote vernieuwing van Ketnet werd ook de naam en het hele Ketnet Freezzz gebeuren omgevormd naar Ketnet GO!. Omdat dit niet populair was bij de kinderen is de naam opnieuw veranderd naar Ketnet Freezzz. Er is tevens een Ketnetband, destijds opgericht door onder meer Mark Tijsmans. In 2014 organiseerde Ketnet zijn eerste awardshow Het gala van de gouden K's, die in 2015 een tweede editie kreeg.

KetnetKick[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie KetnetKick voor KetnetKick 1
1rightarrow blue.svg Zie KetnetKick 2 voor KetnetKick 2

KetnetKick werd inmiddels van het internet afgesloten. Nu kunnen beide spellen niet meer gespeeld worden via internet en worden ze niet meer in de winkels verkocht. Sinds april 2012 is ook de website van KetnetKick verdwenen.

Trivia[bewerken]

Steven Van Herreweghe was de wrapper die presenteerde op Ketnet tijdens de lancering op 1 december 1997.[4]

Tijdlijn[bewerken]

Lacht Acht (televisiezender) Actua-TV Kanaal Z TMF Vlaanderen VIJF VijfTV VIER VT4 Vitaya VtmKzoom JIM 2BE 2BE 2BE 2BE VTM BVN BVN Ketnet OP12 Sporza (multimedia) Canvas (televisiezender) Ketnet BRTN TV2 BRTN TV2 Eén (televisiezender) Eén (televisiezender) Eén (televisiezender) Eén (televisiezender) Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie Nationaal Instituut voor de Radio-omroep Concentra Roularta Media Group Viacom SBS Belgium Medialaan Nederlands publiek omroepbestel Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het derde VRT-kanaal start op 1 mei. deredactie.be (9 januari 2012) Geraadpleegd op 9 januari 2012
  2. Kristien Maes en Peter Pype stoppen als Ketnetwrapper. tv-visie.be (11 juni 2012) Geraadpleegd op 11 juni 2012
  3. VRT gooit Ketnet NT overboord, TV-Visie, 25/05/08
  4. Het cv van Steven Van Herreweghe. Vacature (6 november 2011) Geraadpleegd op 1 augustus 2012
Analoge televisie: Eén · Canvas · Ketnet · Eén+ · Canvas+
Digitale televisie: Eén HD · Canvas HD · Ketnet HD (tot 14 mei)
Satelliettelevisie: BVN
Analoge radio: Radio 1 · Radio 2 · Klara · Studio Brussel · MNM · RVi
Digitale radio: Nieuws+ · Klara continuo · MNM Hits · Sporza Radio
Online radio: Radio 1 Classics · Radio 2 De Topcollectie XL · Klara Jazz · Studio Brussel Rock It! · Ketnet Hits
Andere: Sporza · VRT Nieuws
Opgedoekte eigendommen: Ketnet+ · Donna · Donna hitbits · TV2 · Nachtradio · Radio 3 · OP12