Samson en Gert (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samson en Gert
Samson en Gert bij de tiende verjaardag van Studio 100
Samson en Gert bij de tiende verjaardag van Studio 100
Genre Jeugd
Speelduur tussen 17 en 32 minuten
Bedenker Danny Verbiest
Gert Verhulst
Hans Bourlon
Hoofdrollen zie Personages
Regie Bart Van Leemputten
Scenario Danny Verbiest
Gert Verhulst
Hans Bourlon
Montage Hendrik Duchateau
Stefaan Van Wilderode
Gerd Van Geel
Muziek Stef Bos
Johan Vanden Eede
Herman van Veen[1]
Robert Long[2]
Ivo de Wijs[3]
Vader Abraham[4]
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Gerelateerde series Fred et Samson
Productie
Producent Hilde De Brauw
Michel Verlinden
Uitzendingen
Start 2 september 1990
Afleveringen 782
Netwerk VRT
MTV Networks Benelux
Zender Vlag van België
TV1 (1989-1997)
Ketnet (1997-heden)
Vlag van Nederland
Veronica (1992-1996)
TROS (Nederland 2) (1996-2000)
Z@ppelin (2000-2008)
Kindernet (2011-2013)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Samson in de film "Hotel op Stelten"

Samson en Gert is een Vlaamse kindertelevisieserie die sinds 2 september 1990[5] wordt uitgezonden door de VRT. In Nederland maakte het programma zijn debuut op 29 september 1992 bij Veronica.[6] In 2006 werd na zestien seizoenen de productie van nieuwe afleveringen stopgezet, maar de serie wordt anno 2015 nog altijd dagelijks heruitgezonden op Ketnet. Enige jaren na stopzetting van de reeks verschenen er tussentijds nog twee televisiespecials en de bioscoopfilm Hotel op stelten. Daarnaast zijn er nog ieder jaar nieuwe theatershows, waaronder de Samson en Gert Kerstshow. In december 2014 zijn nieuwe televisieafleveringen, onder de titel Samson & Gert Winterpret, van start gegaan. In deze serie afleveringen vertoeven Samson, Gert, de burgemeester, Alberto en Van Leemhuyzen tijdens de kerst in de Ardennen.

Concept[bewerken]

Samson is een pratende bobtail die voortdurend moeilijke woorden verkeerd uitspreekt. Zijn baasje en tevens beste vriend Gert corrigeert hem dan elke keer. Gert is verliefd op Marlène, een vrouw die echter vaak uitgaat met de rijke snob (en zanger) Jean-Louis Michel. Marlèneke en Jean-Louis Michel zijn net als Samsons vriendinnetje Bobientje onzichtbare personages en komen dus nooit in beeld, ook al verwijzen Samson en Gert in hun gesprekken geregeld naar hen.

Samson en Gert wonen samen in huis nummer 101 in de Dorpsstraat. Al sinds de eerste dag dat ze er wonen is hun deurbel stuk (door de schuld van Joop Mengelmoes), waardoor bezoekers altijd hard op de deur dienen te kloppen en zich nadien verontschuldigen met de catchphrase Ik moest kloppen, want de bel doet het niet. Personages die in iedere jaargang aanwezig zijn, zijn de zwaarlijvige kapper Albert Vermeersch en de ietwat klunzige burgemeester Modest. Albert is lid van een operagezelschap en staat er dan ook op om aangesproken te worden met de Italiaanse verbastering Alberto Vermicelli. De burgemeester maakt er dan weer geen uitzondering van om zijn verantwoordelijkheden opzij te schuiven voor het kleven van modelvliegtuigjes, hetgeen hij steevast zijn 'belangrijke dossiers' noemt. Lange tijd kwam ook de familie De Bolle prominent in beeld, met Octaaf als zelfverklaarde specialist in allerlei disciplines en met diens ijdele en dominante moeder Jeannine, die voorzitster van de plaatselijke hobbyclub is en ook de kruidenierszaak uitbaat. Een ander opmerkelijk personage is gemeentesecretaris Eugène Van Leemhuyzen, die vaak met een dosis kinderlijke hyperactiviteit zijn vrienden grijze haren bezorgt.

Geschiedenis[bewerken]

Het titelduo Samson en Gert werd aan het einde van de jaren tachtig gecreëerd door Hans Bourlon, Danny Verbiest en Gert Verhulst. Die laatste was al enige tijd aan de slag als televisieomroeper en ter gelegenheid van de aankomende feestdagen zou hij zich vanaf 26 december 1989[7] laten vergezellen door zijn sprekende bobtail Samson, vertolkt door Verbiest. Het duo werd zo populair dat het het daaropvolgende televisieseizoen al een eigen televisieserie kreeg, die twee keer per week werd uitgezonden.

De eerste jaargangen kenmerkten zich door het feit dat Samson en Gert zich tussen de plot door voortdurend tot de kijkers richtten en ook tekenfilms aankondigden, wedstrijden uitschreven en lezersbrieven voorlazen. Na afloop van de plot werd aan het einde van de aflevering een samenvattend lied gezonden. Het muzikale luik van Samson en Gert werd achter de schermen aanvankelijk verzorgd door de Nederlandse muzikant Stef Bos. Om voor meer interactie in de verhalen te zorgen, werd hij gevraagd om als buurman Joop Mengelmoes een terugkerende rol op zich te nemen. Na een gesmaakt gastoptreden van Walter De Donder als Burgemeester Modest, werd al meteen een tweede terugkerende tegenspeler geboren. Na enkele maanden vroeg Stef Bos de productie om zijn rol te beginnen afbouwen, zodat hij zich terug meer op zijn muzikale carrière kon gaan richten. Om zijn leegte op te vullen, werden halverwege de eerste jaargang Koen Crucke en zijn personage Alberto Vermicelli geïntroduceerd. In het tweede seizoen maakte Stef Bos nog enkele zeldzame keren zijn opwachting, waarna zijn personage definitief in de vergeethoek belandde. De Burgemeester was intussen een volwaardig personage geworden en daarnaast werden in de derde jaargang Octaaf De Bolle en zijn dochter Miranda geïntroduceerd, rollen van Walter Van de Velde en Liesbet Verstraeten.

Vanaf de introductie van Octaaf en Miranda werd de interactie met de kijkers geschrapt, waardoor er ruimte vrijkwam om iedere aflevering van een degelijke fictieve plot te voorzien waarin telkens meerdere personages een actieve rol speelden. Dit zorgde voor een forse toename van de populariteit van het programma. Er werden vanaf dan wel los van de serie geregeld zogenaamde Studioshows (en later Caravanshows) uitgezonden, die dan weer alleen om de interactie draaiden, zonder plot. In de vierde jaargang ging men verder zonder Miranda. Doordat even later Walter Van de Velde aankondigde met de rol van Octaaf te willen stoppen om zich op zijn andere werkzaamheden te kunnen concentreren, werd de introductie van een nieuw personage noodzakelijk. Halverwege het seizoen kwam daarom Ann Petersen als Mevrouw Jeannine haar fictieve zoon Octaaf aflossen. In diezelfde periode kwam met de kruidenierszaak De Bolle voor het eerst een ander decor dan het huis van Samson en Gert in beeld. In de afleveringen nadien werden ook achtereenvolgens het gemeentehuis en het kapsalon van Alberto geïntroduceerd. Vanaf seizoen 6 was Walter Van de Velde alweer van de partij als Octaaf.

Op de jaarlijks merkbare vermindering van het aantal afleveringen na, waren er de eerstvolgende jaren maar weinig merkbare wijzigingen aan het concept. Aan het einde van het achtste seizoen werd voor nieuwe energie gezorgd met de komst van de populaire komiek Walter Baele, die de voordien onzichtbare gemeentesecretaris Eugène Van Leemhuyzen een gezicht mocht geven. Dankzij zijn komst kon het aantal afleveringen met Mevrouw Jeannine worden verlaagd, wat noodzakelijk was door de opstekende gezondheidsproblemen van Ann Petersen. Omdat zij het na verloop van tijd echt niet meer kon opbrengen om een actieve rol te spelen, werd Mevrouw Jeannine vanaf het einde van het negende seizoen een onzichtbaar personage. Haar onverwachts volledig wegvallen werd niet meteen opgevangen met een nieuw volwaardig personage, maar wel kreeg Hans Royaards vanaf die periode een terugkerende gastrol als Afgevaardigde van de minister.

In seizoen elf werd met het dorpsplein een laatste nieuw decor geïntroduceerd. Het daarop aanwezige frietkraam kreeg niet het gekende onzichtbare personage Fred Kroket als uitbater, maar werd overgenomen door zijn nicht Frieda Kroket, een terugkerende gastrol van Barbara De Jonge. Na seizoen twaalf stopte Walter Van de Velde opnieuw met de rol van Octaaf en na seizoen dertien werd Frieda Kroket op vraag van Ketnet uit de reeks geschreven, omdat de zender zich vragen stelde bij de educatieve waarde van het personage. Om deze leegloop op te vangen, werd het aantal afleveringen met de Afgevaardigde van de minister vergroot. Dat leidde er dan weer toe dat heel wat afleveringen gingen draaien rond het trio Burgemeester-Van Leemhuyzen-Afgevaardigde, waardoor Alberto steeds minder frequent opdook. Het is echter niet ondenkbaar dat daarnaast ook het feit dat Koen Crucke intussen fel vermagerd was zorgde voor een beperking van de mogelijke verhalen met Alberto, daar zijn vraatzuchtigheid hierdoor minder geloofwaardig werd.

Na het zestiende seizoen stopte Danny Verbiest om gezondheidsredenen met de rol van Samson. De komst van nieuwe afleveringen werd uitgesteld zodat Peter Thyssen zich beter zou kunnen inwerken, maar uiteindelijk werd in samenspraak met de zender besloten om na de laatste aflevering in 2006 geen nieuwe jaargang meer op te nemen. De muzikale activiteiten en theatershows bleven wel doorgaan, echter zonder Koen Crucke, die ervoor gekozen had zich voortaan op zijn musicalwerk te gaan concentreren. Hij stond echter eind 2007 wel op de set van de speelfilm Hotel op Stelten, net als Walter Van de Velde, die nog een allerlaatste keer de rol van Octaaf zou vertolken. De kerstshow 2009-2010 kenmerkte zich alweer door de terugkeer van Koen Crucke, die sindsdien weer trouw de rol van Alberto speelt. In het najaar 2010 werden tal van activiteiten voorzien voor de viering van 20 jaar Samson & Gert. Zo werd de speciale aflevering Het verrassingsfeest opgenomen en werden een aantal afleveringen uit de allereerste jaargangen vanonder het stof gehaald en toegevoegd aan de groep afleveringen die nog door Ketnet wordt heruitgezonden.

De kerstshow 2012-2013 was de laatste met Peter Thyssen en Hans Royaards, die besloten te stoppen met de rol van respectievelijk Samson en de Afgevaardigde van de minister. Dirk Bosschaert spreekt sindsdien de stem van Samson in. Hij werd met zijn zwaardere stem warm onthaald, nadat zijn voorganger Peter Thyssen onophoudelijk kritiek kreeg over zijn stemgebruik. Thyssens versie van Samson had immers een opvallend hogere stem in vergelijking met de originele Samson alias Danny Verbiest, die in het collectieve geheugen zit doordat hij ook nu nog dagelijks in de televisieheruitzendingen te horen is.

Op 6 november 2014 maakte Studio 100 bekend dat er aan nieuwe afleveringen wordt gewerkt. Vanaf december 2014 komt een nieuwe reeks, in een ander decor. Er zullen 15 nieuwe afleveringen komen van 12 minuten. Het thema van de afleveringen is kerst. In het nieuwe seizoen reizen Samson en Gert, Van Leemhuyzen, Alberto en de Burgemeester naar de Ardennen om daar de kerstdagen door te brengen. [8]

Personages[bewerken]

Samson en Gert kende veel verschillende personages. Samson en Gert zijn de enigen die in elke aflevering aanwezig waren. Alberto en de Burgemeester waren wel in elk seizoen te zien, maar zijn niet elke aflevering aanwezig.

Personage Jaargang
Omroep 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Film 17
1989
1990
1990
1991
1991
1992
1992
1993
1993
1994
1994
1995
1995
1996
1996
1997
1997
1998
1998
1999
1999
2000
2000
2001
2001
2002
2002
2003
2003
2004
2004 2005
2006
2008 2014
Samson
door Danny Verbiest (1)
door Peter Thyssen (2)
door Dirk Bosschaert (3)
(1) (2) (3)
Gert
door Gert Verhulst
Joop Mengelmoes
door Stef Bos
Burgemeester
door Walter De Donder
Alberto
door Koen Crucke
Octaaf
door Walter Van de Velde
Miranda
door Liesbet Verstraeten
Mevrouw Jeannine
door Ann Petersen
Van Leemhuyzen
door Walter Baele
Afgevaardigde
door Hans Royaards
Frieda Kroket
door Barbara De Jonge

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Samson en Gert voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tussen 1990 tot 2006 zijn er 767 afleveringen gemaakt. Samson en Gert hebben naast de vele normale afleveringen ook alternatieve uitzendingen op hun naam staan. Zo waren er Zomerherhalingen aan zee (1993), de Studioshow (1994-1996) en de Caravanshow (1996-1998). Na het einde van de reguliere serie begin 2006 verschenen er nog twee speciale afleveringen: De Kerstwens in 2008 en Het verrassingsfeest in 2010. Deze afleveringen werden echter volledig buiten de vertrouwde decors opgenomen.

In de winter van 2014 werden 15 nieuwe afleveringen toegevoegd aan het totaal. Ook deze afleveringen zijn niet in de vertrouwde decors opgenomen, maar in nieuwe bungalowdecors, gezien het verhaal wil dat de personages tijdens dit seizoen, dat de alternatieve titel Samson en Gert Winterpret draagt, op reis zijn in de Ardennen.

Uitzendingen buiten Vlaanderen[bewerken]

Nederland[bewerken]

In Nederland werd Samson en Gert vanaf 1992 elke avond uitgezonden door Veronica, totdat deze omroep in 1995 de Nederlandse Publieke Omroep verliet. Daarna werd de serie elke namiddag uitgezonden door de TROS op Nederland 2. Tot 2008 kwam de serie elke zondag op Z@ppelin. Z@ppelin zendt nu enkel nog clips uit in De Wereld is Mooi.

Vanaf 4 april 2011 was het programma dagelijks te zien op Kindernet.

Wallonië[bewerken]

De Waalse spin-off van Samson en Gert heet Fred et Samson en is te zien sinds 17 februari 2007.

Film[bewerken]

In het najaar van 2007 werd de eerste film van Samson en Gert opgenomen, die begin 2008 klaar was: Hotel op Stelten. Een deel van de vaste cast speelde mee (Samson en Gert, Alberto, Octaaf, de Burgemeester en Van Leemhuyzen).

Live-optredens[bewerken]

Samson & Gert Kerstshow[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Samson en Gert Kerstshow voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Samson & Gert Zomershow[bewerken]

Samson en Gert voeren in de zomervakantie gedurende een paar weken elke dag de zomershow op in het Plopsa Theater in Plopsaland De Panne.

Studio 100 Zomerfestival[bewerken]

Samson en Gert zijn vanaf het begin (2002) van de partij bij het Studio 100 Zomerfestival.

Merchandising[bewerken]

Muziek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Discografie van Samson en Gert voor een uitgebreider overzicht

Doorheen de jaren zijn verschillende albums met muziek van Samson en Gert uitgebracht. Een van de bekendste liedjes is De allerliefste hond, dat in 1998 werd uitgebracht en enkele maanden later werd geïntroduceerd als het nieuwe introlied van de televisieserie.

Geregeld verschenen er ook cd-singles. Hieronder staan de singles die de Ultratop 50 bereikten vanaf 2006.

Single met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Yankee Doodle Dandee 2006 15-07-2006 17 8
Lieve Samson 01-12-2006 16-12-2006 7 11
Naar zee 25-06-2007 2007 18 6
Heet 30-06-2008 2008 19 1
Droom 25-10-2010 06-11-2010 11 5
Wij gaan vliegen 12-06-2013 29-06-2013 tip87 2

Stripreeks[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Samson en Gert (strips) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vanaf 1993 werd een stripreeks van Samson en Gert uitgebracht. Na 33 albums werd deze in 2005 stopgezet vanwege afnemend succes.

Trivia[bewerken]

 • Samson en Gert is deels geïnspireerd door Bassie en Adriaan. Danny Verbiest speelde immers tijdlang mee in dat kinderprogramma en kwam door Lara, de hond van het duo, op het idee om zelf wat op te starten met een hond in de hoofdrol.[9].
 • In 2005 nam Danny Verbiest afscheid van het programma (en van Studio 100), vooral om dat de rol hem fysiek te zwaar begon te worden. Hij wilde ook meer gaan reizen en het productiehuis moest dus op zoek naar een nieuwe poppenspeler. Men koos voor Peter Thyssen, die eerder al gestalte gaf aan het varkentje Big (uit de VTM-jeugdserie Big en Betsy). Thyssen komt echter niet voor in de televisieserie omdat men toentertijd al was gestopt met de productie van nieuwe afleveringen. Zijn stem is wel te horen bij de verschillende 'live' optredens zoals de Kerstshow en in de nieuwe videoclips van Samson en Gert, waaronder Yankee doodle dandee, Lieve Samson en Naar Zee. Peter deed ook de stem en het poppenspel voor de film Hotel op Stelten. In 2013 gaf hij de fakkel alweer door aan Dirk Bosschaert, die vooral bekendstaat als Berend Brokkepap uit de Studio 100-reeks Piet Piraat.
 • In de allereerste afleveringen van Samson en Gert konden kijkers bellen naar het programma. Dat leverde zoveel telefoontjes op dat de telefooncentrale bij de toenmalige BRT het begaf, waarop werd overgeschakeld op gele briefkaarten.
 • De voorgevels uit de reeks werden in de jaren 90 opgenomen in België:
  • Het huis van Samson en Gert: Leon Dumortierstraat 67 in Hove
  • Het gemeentehuis: Gemeenteplein 1 in Asse
  • Het kapsalon van Alberto: Stationsstraat 314 in Dilbeek
  • Kruidenierszaak De Bolle: inmiddels gesloopt gebouw in Denderleeuw
 • Tijdens de afleveringen wordt het beeld vaak ondersteund door (bekende) muziek:

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=samson+en+gert+omroeper&coll=ddd&identifier=ddd%3A010692070%3Ampeg21%3Aa0468&resultsidentifier=ddd%3A010692070%3Ampeg21%3Aa0468
 2. http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=samson+en+gert+omroeper&coll=ddd&identifier=ddd%3A010692070%3Ampeg21%3Aa0468&resultsidentifier=ddd%3A010692070%3Ampeg21%3Aa0468
 3. http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=samson+en+gert+omroeper&coll=ddd&identifier=ddd%3A010692070%3Ampeg21%3Aa0468&resultsidentifier=ddd%3A010692070%3Ampeg21%3Aa0468
 4. http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=samson+en+gert+&coll=ddd&identifier=ddd%3A010691923%3Ampeg21%3Aa0430&resultsidentifier=ddd%3A010691923%3Ampeg21%3Aa0430
 5. http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010646620:mpeg21:a0344
 6. http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010637414:mpeg21:a0607
 7. [1]
 8. http://www.studio100fan.eu/nieuws/06-11-2014/meer-info-bekend-over-comeback-samson-en-gert.html
 9. http://www.adriaan-homepage.nl/pages/17c_vragen_karakters.html