NU.nl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NU.nl
Type Nieuwswebsite
Taal Nederlands
Eigenaar Sanoma Media
Opgericht 1999
Status Actief
URL NU.nl
Portaal  Portaalicoon   Media

NU.nl is een Nederlandse nieuwswebsite. Naast veel eigen redactionele artikelen plaatst de website ook aangekochte nieuwsberichten van persbureaus ANP en Novum. De website heeft twee vaste politieke redacteuren in Den Haag. Ook onderzoeksjournalist Brenno de Winter is verbonden aan NU.nl

NU.nl passeerde in 2007 RTL als meest bezochte nieuwssite van Nederland.[1] De hoofdredacteur van NU.nl is Gert-Jaap Hoekman. De uitgever is Sander Stallinga.

NU.nl is onderdeel van het Finse mediaconcern Sanoma Media dat naast enkele tientallen gedrukte publicaties en websites ook de zoekmachine Ilse en portaalsite Startpagina.nl uitbaat.

Geschiedenis[bewerken]

De site werd in 1999 opgericht en was toen de eerste nieuwswebsite in Nederland die 24 uur per dag nieuws publiceerde. Kees Zegers, Sacha Prins, Merien ten Houten en Robert Klep waren de oprichters en Joost Boermans en Charlotte van Berne de eerste eindredacteuren. De site was toen een joint venture van Ilse Media Groep b.v. en Virtual Industries Online Marketing Solutions b.v.[2][bron?] In 2001 kwam NU.nl bij Sanoma, door de verkoop van Ilse Media Groep door VNU.[3][bron?]

In 2002 trad Rogier Swagerman aan als hoofdredacteur en in 2006 volgde Laurens Verhagen (voorheen redacteur bij Webwereld) hem op.

In 2007 kreeg de website verschillende subpagina's of extensies. NUsport voor sportnieuws en NUzakelijk voor financieel-zakelijk nieuws. Ook begon de site fotobijdragen en commentaren van lezers te verzamelen. Op NUjij kunnen mensen sinds die tijd reageren op nieuwsberichten en die zelf aandragen en op NUfoto kunnen amateurfotografen foto's van gebeurtenissen insturen.

Een shirt van NUjij.nl

In 2008 werd een kaart ingevoegd (NUkaart) en later volgden meer uitbreidingen waarvan NU&toen en NUlive de belangrijkste waren. NU&toen is een steeds uitbreidende historische beeldbank waar dagelijks met oude foto's wordt teruggegrepen op gebeurtenissen uit het verleden. NUlive is gemaakt om nieuws te filteren uit de grote stroom Nederlandse twitterberichten die dagelijks gepubliceerd wordt.

In 2009 werd een Duitse versie van NU.nl gelanceerd (dnews.de), gebaseerd op de Nederlandse.[4] Deze werd in 2011 echter al weer stopgezet wegens tegenvallende bezoekersaantallen. De website gaf in 2009 ook eenmalig een (gratis) krant uit ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan.

In 2011 is de vormgeving van NU.nl gewijzigd.[5] De aanpassing werd gedaan om NU.nl leesbaarder te maken op grotere beeldschermen en om met de tijd mee te gaan. De belangrijkste NU-websites (NUzakelijk, NUsport enzovoorts) staan sindsdien bovenin de website.

Op 18 november 2011 vertrok hoofdredacteur Laurens Verhagen plotseling, wegens een intern meningsverschil.[6] Verhagen werd op 1 mei 2012 opgevolgd door Wouter Bax, die afkomstig was van dagblad Trouw. Op 25 juni 2013 werd bekend dat Bax bij NU.nl zou vertrekken. Hij werd op 1 juli 2013 opgevolgd door adjunct-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman.

Websites[bewerken]

 • NUsport
 • NUzakelijk
 • NUfoto
 • NUjij
 • NUbijlage
 • NU&toen (in samenwerking met de BankGiro Loterij)
 • NUtv
 • NUtvgids
 • NUtech
 • NUwerk
 • NUlive
 • NUgeld
Bronnen, noten en/of referenties
 1. Zie de rankings van Multiscope van 2006, 2007, 2008, 2009 en 2010
 2. Internet Archive: NU.nl/c 4 nov 1999 (16 maart 2013)
 3. Ilse Media Groep krijgt Finse eigenaar (17 maart 2013)
 4. NU.nl lanceert Duitse nieuwssite. NU.nl (19 maart 2009)
 5. NU.nl heeft nieuw design. NU.nl (7 juni 2011)
 6. Hoofdredacteur NU.nl per direct weg wegens intern conflict, NRC.nl, 18 november 2011