Het Nieuwsblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Nieuwsblad
Type Dagblad
Formaat Tabloid
Eerste editie 3 november 1929
Eigenaar(s) Mediahuis
Oplage 254.915 (2014)
Hoofdredacteur Pascal Weiss en Liesbeth Van Impe
Land(en) Vlag van België België
Regio(s) Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Talen Nederlands
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Nieuwsblad is een Belgisch dagblad dat, net als de zusterkrant De Gentenaar en de kranten De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg, wordt uitgegeven door de groep Mediahuis. De redactie van de krant bevindt zich in Antwerpen.

De krant werd door De Standaard opgericht met het doel een ruimer publiek te bereiken en verscheen voor het eerst op 3 november 1929. Het Nieuwsblad positioneerde zich op de dagbladenmarkt als een krant voor de lagere katholieke bediende en legde zich op algemene en sportverslaggeving toe — De Standaard meer op politieke berichtgeving.

Kenmerken[bewerken]

Met de stijgende technologische vooruitgang is het aantal foto's en afbeeldingen flink toegenomen, terwijl het verschil met andere kranten is afgenomen: elke krant heeft de rubrieken binnen- en buitenlands nieuws, sport, economie, regionaal. Overigens werd de Gentse krant Het Volk vanaf november 2000 op dezelfde persen gedrukt. Het karakteristieke van Het Nieuwsblad is te vinden in de schrijfstijl en het feit dat de politieke verslaggeving beknopter is dan in De Standaard. Het sportnieuws staat gebundeld in een uitneembare katern, SportWereld, dat integraal deel uitmaakt van Het Nieuwsblad.

In de krant verschijnen verder voorpublicaties van Suske en Wiske, Jommeke, F.C. De Kampioenen, Casper en Hobbes en Garfield, wedstrijden zoals Megascore en Megabike en vaak zijn er spaaracties voor bijvoorbeeld dvd's of boeken. Iedere dag staan er ook één of meer actuele cartoons in van de Belgische cartoonist Marec.

De zaterdagse bijvoegsels zijn de vacaturebijlage Jobat en Weekend. Sinds februari 2008 verschijnt er iedere week een gratis magazine bij Het Nieuwsblad. In 2003 verscheen er voor het eerst ook een zondagseditie, Het Nieuwsblad op Zondag, die vooral werd verdeeld bij bakkers en andere winkels die 's zondags geopend zijn. Sinds begin 2013 verschijnt deze zondagskrant in een digitale versie.

Sinds oktober 2005 verschijnt Het Nieuwsblad in tabloidformaat.

De krant wordt geleid door hoofdredacteurs Liesbeth Van Impe en Pascal Weiss. Het Nieuwsblad is ook de organisator van de Ronde van Vlaanderen en sedert 2009 van de Omloop Het Nieuwsblad (vroeger Omloop Het Volk).

Bereik[bewerken]

Dagelijks worden er volgens het CIM ruim 254.300 exemplaren van Het Nieuwsblad verkocht (in combinatie met De Gentenaar; cijfers van 2014).[1] Daarmee is Het Nieuwsblad-De Gentenaar de op één na grootste krantenformatie in Vlaanderen, na Het Laatste Nieuws-De Nieuwe Gazet.

Tussen 10 mei 2008 en 2 maart 2009 stond "Het Volk" enkel nog als ondertitel op Het Nieuwsblad. Sindsdien worden de cijfers van de voormalige Gentse krant, in 1994 overgenomen door de VUM, opgenomen in de cijfers van Het Nieuwsblad.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. CIM Cijfers verklaard op erewoord