Phineas en Ferb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Phineas and Ferb
Genre Animatie / Komedie
Speelduur ± 23 minuten
Bedenker Dan Povenmire
Jeff "Swampy" Marsh
Originele stemmen Randolph Sharif Lockett
Ashley Tisdale
Mitchel Musso
Vincent Martella
Dee Bradley Baker
Caroline Rhea
Alyson Stoner
Dan Povenmire
Olivia Olson
Nederlandse stemmen Victor Peeters
Sander van der Poel
Lizemijn Libgott
Vivian van Huiden
Rob van de Meeberg
Bob van der Houven
Fred Meijer
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels & nagesynchroniseerd (Nederlands)
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 17 augustus 2007
Vlag van Nederland 1 februari 2008 (Jetix)
Vlag van Nederland 3 oktober 2009
(Disney Channel)
Vlag van Nederland 1 januari 2010 (Disney XD)
Vlag van Vlaanderenaugustus/september 2008 (Ketnet)
Vlag van Vlaanderen 1 november 2009 (Disney Channel)
Afleveringen 197 (Lijst van afleveringen)
Seizoenen 4
Netwerk Vlag van Verenigde Staten Vlag van Nederland Vlag van Vlaanderen Disney Channel
Vlag van Nederland Vlag van Vlaanderen Disney XD
Vlag van Vlaanderen Ketnet
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Phineas & Ferb is een Amerikaanse animatieserie gecreëerd door Dan Povenmire en Jeff "Swampy" Marsh. De serie wordt in de Verenigde Staten uitgezonden op Disney Channel en Disney XD. De serie was in Nederland in nagesynchroniseerde vorm voor het eerst te zien op 1 februari 2009 bij Jetix (wat sinds 1 januari 2010 Disney XD is geworden) en op 3 oktober 2009 en 1 november 2009 bij respectievelijk de Nederlandse Disney Channel en de Vlaamse Disney Channel. Het programma wordt hiervoor nagesynchroniseerd in het Nederlands.

De serie staat onder andere bekend van de vele muzikale nummers die in vrijwel elke aflevering voorkomen. Het succes van de TV serie heeft er voor gezorgd dat de franchise uitgebreid werd met speelgoed, Wii en DS games en een film.

Verhaal[bewerken]

De serie draait om de uiterst creatieve stiefbroertjes Phineas en Ferb. Het is zomervakantie, dus de twee hebben een hoop vrije tijd over. Elke dag verzinnen ze wel weer iets nieuws om de dag mee te vullen, zodat verveling nooit optreedt. Onder hun acties vallen onder andere het bouwen van achtbanen in hun achtertuin, het vinden van een mummie, de Eiffeltoren beklimmen. Hun zus Candace daarentegen, is het stereotype van een tienermeisje, en is totaal niet blij met de creatieve ideeën van haar broertjes. Candace probeert dan ook in vrijwel elke aflevering haar moeder zover te krijgen dat ze komt kijken naar de streken van Phineas en Ferb, om de ideeën van de jongens een halt toe te roepen. Echter, wanneer moeder eindelijk aan Candace' geklik toegeeft en naar huis gaat om de situatie zelf te beoordelen, blijkt zodra ze arriveert de creatie van Phineas en Ferb reeds te zijn verdwenen en duidt niets er meer op dat de twee een fractie eerder nog bezig waren met (uiteraard door moeder verboden) activiteiten.

Phineas en Ferb hebben een vogelbekdier genaamd Perry als huisdier. Hij is buiten hun weten om in werkelijkheid een geheim agent. Het is zijn taak om de duistere praktijken van de gemene Dr. Doofenshmirtz een halt toe te roepen. In elke aflevering komt naast de primaire verhaallijn over de plannen van Phineas en Ferb ook een tweede verhaallijn voor over Perry's gevecht met Dr. Doofenshmirtz. De twee verhaallijnen zijn met elkaar vervlochten, waardoor gebeurtenissen uit de ene verhaallijn van invloed zijn op de andere. Aan het einde van een aflevering komt Perry plotseling weer opduiken als huisdier, zonder zijn karakteristieke hoed. De kwade machines die Dr. Doofenshmirtz gebouwd heeft, zijn vaak de oorzaak van het feit dat de plannen van Phineas en Ferb niet gezien worden door hun moeder.

Veel van de humor in de serie draait om running gags zoals Candace’s pogingen om Phineas en Ferb te ontmaskeren en de vaak bizarre plannen van Dr. Doofenshmirtz.

Vaste formule[bewerken]

Veel afleveringen (vooral afleveringen uit het eerste seizoen) hebben dezelfde volgorde met steeds dezelfde uitspraken:

 • Moeder gaat weg
 • Phineas zegt tegen Ferb "He, ik weet wat we gaan doen vandaag"
 • Isabella vraagt Phineas "wat doe je?" (met de lange "oeoeoe")
 • Phineas (of iemand anders) vraagt: "Hé, waar is Perry?"
 • Perry krijgt zijn opdracht van Majoor Monogram "zoek uit wat hij van plan is en hou hem tegen"
 • Phineas en Ferb krijgen de spullen voor hun plan
 • De leverancier vraagt: "zijn jullie hier niet wat te jong voor...?" met als antwoord "ja, ja dat klopt"
 • Perry komt op spectaculaire wijze binnen in het huis Dr. Doofenshmirtz en wordt direct gevangengenomen
 • Dr. Doofenshmirtz vertelt Perry zijn plan en onthult zijn uitvinding, waarvan de naam bijna altijd eindigt met "-inator"
 • Candace belt haar moeder om haar broers te verklikken, maar de moeder wil Candace niet geloven
 • Perry verslaat Dr. Doofenshmirtz
 • Dr. Doofenshmirtz schreeuwt "Ik vervloek je / Ik haat je, Perry het vogelbekdier!"(met duits accent)
 • De uitvinding of actie van Phineas en Ferb verdwijnt, meestal door de uitvinding van Doofenshmirtz
 • De moeder komt thuis maar er is niets meer te zien, en vraagt of de kinderen wat lekkers willen.
 • Perry keert terug van zijn missie, waarop Phineas zegt "Oh, daar ben je Perry'

Personages[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie lijst van personages uit Phineas en Ferb voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rolverdeling[bewerken]

Engelstalige stemacteurs[bewerken]

Nederlandse stemacteurs[bewerken]

Overige stemacteurs: Ewout Eggink, Rogier Komproe, Frans Limburg, Hilde de Mildt, Daan Loenen, Finn Poncin, Franky Rampen, Anneke Beukman, Jan Nonhof, Edward Reekers, Olaf Wijnants, Reinder van der Naalt, Sander de Heer, Paul Disbergen, Paula Majoor en Donna Vrijhof.

Geschiedenis[bewerken]

Phineas en Ferb bedenkers Dan Povenmire en Jeff "Swampy" Marsh in 2009.

Phineas en Ferb is een coproductie van Dan Povenmire en Jeff "Swampy" Marsh. De twee kenden elkaar van The Simpsons en werkten ook samen aan de Nickelodeon-serie Rocko's Modern Life. Tijdens het werken aan deze serie maakten ze al plannen om een eigen serie te bedenken. Dit plan kwam in een stroomversnelling toen Povenmire op een avond in een restaurant een schets maakte van een personage dat de basis vormde voor Phineas. Povenmire wilde dat de twee hoofdpersonages een duidelijk herkenbare, geometrische vorm zouden hebben, vergelijkbaar met veel personages uit de cartoons van Tex Avery. Marsh en Povenmire besloten tevens dat de serie een aantal vaste, steeds terugkerende kenmerken moest krijgen, zoals in bijna elke aflevering een lied en een actiescène.

Povenmire en Marsh gebruikten allebei ervaringen uit hun jeugd als inspiratie voor de serie. Povenmire mocht vroeger van zijn moeder nooit een dag van de zomervakantie verspillen, en was daarom altijd in de weer met zelfbedachte spelletjes en projecten zoals het maken van een eigen film. Marsh kwam uit een gemengde familie. Deze elementen zijn allemaal terug te vinden in Phineas en Ferb.

De eerste pogingen van het duo om hun serie te verkopen aan een studio mislukten. Onder andere Cartoon Network en Fox Kids werden benaderd, maar zij vonden het idee te complex. Bovendien dwongen andere werkzaamheden hen om tijdelijk hun eigen weg te gaan. Povenmire ging voor FOX werken aan Family Guy, terwijl Marsh naar Londen vertrok om te werken aan series als Postman Pat en Bounty Hamster. Ze hielden wel contact.

Na 16 jaar slaagden Povenmire en Marsh erin om hun idee te verkopen aan Disney. Povenmire was aanvankelijk bang dat Disney hem ook zou weigeren vanwege het feit dat hij aan Family Guy mee had gewerkt (een serie gericht op volwassenen, terwijl Disney kinderen als doelgroep heeft), maar tot zijn eigen verbazing gaf Disney hem en Marsh toestemming een pilotaflevering te maken.[1] Deze pilot bleek voor Disney goed genoeg om in 2006 de serie groen licht te geven.

Productie[bewerken]

De serie telt vier vaste schrijvers. Elke aflevering kent strikte richtlijnen. Felle kleuren maken een vast onderdeel uit van de serie. Het tekenwerk wordt grotendeels gedaan in Rough Draft Studios in Zuid-Korea, Wang Film Productions in Taiwan en Synergy Animation en Hong Ying Animation in Sjanhai. Povenmire neemt de regie omtrent de productie voor het grootste deel op zich, samen met Zac Moncrief.

Muziek[bewerken]

In bijna iedere aflevering van Phineas en Ferb komt een liedje voor dat door Phineas, Ferb of een van de andere karakters gezongen wordt. Vaak zijn dit vrolijke nummers die een de sfeer en dynamiek van de aflevering benadrukken. De soundtrack is geschreven door Bowling for Soup. De titelsong van de serie werd in 2008 genomineerd voor een Emmy Award.

Soundtrack[bewerken]

Op 6 april 2011 kwam er cd met van de soundtrack uit met 26 Nederlandstalige liedjes uit de serie. Het album kwam op 16 april 2011 op nummer 23 binnen in de Nederlandse Album Top 100.

Hitnotering[bewerken]

Nederlandse Album Top 100[bewerken]
Hitnotering (Week 1 t/m 15) : 16-04-2011 t/m 23-07-2011
Hitnotering: (Week 16) 20-08-2011
Hitnotering: (Week 17) 22-10-2011
Hitnotering: (Week 18 t/m 19) 12-11-2011 t/m 19-11-2011
Week: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Positie: 23 16 17 25 43 34 56 54 63 76 77 73 65 97 79 uit 94 uit 95 uit 100 84 uit
Vlaamse Ultratop 100 Albums[bewerken]
Hitnotering: 07-05-2011
Week: 1
Positie: 89 uit

Afleveringen[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Lijst van afleveringen van Phineas en Ferb voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Seizoenenoverzicht[bewerken]

Seizoenen Afleveringen Uitzenddatum (VS) Uitzenddatum (NL/BE)
Eerste Laatste Eerste Laatste
1 26 17 augustus 2007 20 maart 2009 13 oktober 2008 zomer 2009
2 39 19 februari 2009 7 maart 2011 28 september 2009 30 juni 2011
3 35 4 maart 2011 30 november 2012 7 november 2011 16 juni 2013
4 40 7 december 2012 nog niet bekend 7 september 2013 nog niet bekend
Film 1 5 augustus 2011 20 november 2011

Seizoen 1[bewerken]

Nr. in
serie
Nr. in
seizoen
Titel Productiecode Oorspronkelijke uitzenddatum
1a 1a "Achtbaan" 101a 17 augustus 2007
1b 1b "Een kado voor Candace" 101b 5 februari 2008
2a 2a "Racemonster Phineas" 102a 2 februari 2008
2b 2b "Strandfeest en tuinkabouters" 102b 28 september 2007
3a 3a "Het cowboy-trio" 103a 7 februari 2008
3b 3b "Zwinter" 103b 9 februari 2008
4a 4a "Mijn eigen mummie" 104a 15 februari 2008
4b 4b "Flopsterren" 104b 1 februari 2008
5a 5a "Duimworstelen" 105a 4 februari 2008
5b 5b "Licht, Candace, actie!" 105b 3 februari 2008
6a 6a "Het Bigfootavontuur" 106a 23 februari 2008
6b 6b "De boomhutbouwers" 106b 22 maart 2008
7 7 "Terug in de tijd" 107 1 maart 2008
8a 8a "Circus Sensatie" 108a 10 februari 2008
8b 8b "Werelds speelgoed" 108b 22 februari 2008
9 9 "Eén keer schrikken moet genoeg zijn" 109 3 oktober 2008
10a 10a "Heer-lijk Engeland" 110a 14 juni 2008
10b 10b "De Broer-bots" 110b 6 februari 2008
11a 11a "Mams verjaardag" 111a 10 mei 2008
11b 11b "Reis naar het middelpunt van Candace" 111b 29 februari 2008
12a 12a "Krankzinnige catwalk" 112a 7 februari 2008
12b 12b "Het bew-ijs" 112b 17 februari 2008
13a 13a "Racebeest" 113a 24 februari 2008
13b 13b "Ode aan Foutbaard" 113b 12 april 2008
14 14 "Joh, we brengen de band weer bij elkaar" 114 8 maart 2008
15a 15a "Doe mee met de Betty's" 115a 12 september 2008
15b 15b "De vliegende visboer" 115b 12 augustus 2008
16 16 "Eindelijk" / "Phineas en Ferb zijn er bij" 116 13 maart 2009
17a 18a "Gladimotoren" 117a 19 april 2008
17b 17b "We lappen ze erbij" 117b 19 april 2008
18a 18a "De zweep erover" 118a 24 mei 2008
18b 18b "De beste luie dag ooit" 118b 24 mei 2008
19a 19a "Een prehistorisch vriendje" 119a 7 juni 2008
19b 19b "Reis naar de bodem van Buford" 119b 7 juni 2008
20a 20a "Sla een slag in de lucht" 120a 10 augustus 2008
20b 20b "Lijk ik dik in dit vogelbekdier?" 120b 10 augustus 2008
21 21a "Camera actie" 121a 12 juli 2008
21b 21b "Bowling drama" 121b 12 juli 2008
22a 22a "Het Monster van Phineas-n-Ferbenstein" 122a 17 oktober 2008
22b 22b "Olie op zand" 122b 17 oktober 2008
23a 23a "Voorwaarts Mars!" 123a 20 maart 2009
23b 23b "Voorwaarts Mars Opnieuw" 123b 20 maart 2009
24 24 "Ben even naar de ruimte (deel 1&2)" 124 17 oktober 2008
25a 25a "Sportief?" 125a 2 augustus 2008
25b 25b "Kermillians Komeet" 125b 2 augustus 2008
26a 26a "De Tekenfilm" 126a 7 november 2008
26b 26b "Leve Doofania!" 126b 7 november 2008

Seizoen 2[bewerken]

Nr. in
serie
Nr. in
seizoen
Titel Productiecode Zender Uitzenddatum (VS) Uitzenddatum (NL / BE)
27 1 "Het Monster van Loch Neus" 201 Jetix 19 februari 2009 28 september 2009
28a 2a "Interview met een Vogelbekdier" 202a Jetix 20 februari 2009 28 september 2009
28b 2b "Punt van de Dag" 202b Jetix 20 februari 2009 28 september 2009
29a 3a "Candace is reuze!" 203a Jetix 21 februari 2009 29 september 2009
29b 3b "Tuinaquarium" 203b Jetix 21 februari 2009 29 september 2009
30a 4a "Dag van de Levende Gelatine" 204a Jetix 28 februari 2009 30 september 2009
30b 4b "Dat is Wezenlijk, M’n Beste Stacy" 204b Jetix 28 februari 2009 30 september 2009
31a 5a "Niet knipperen" 205a Jetix 4 april 2009 1 oktober 2009
31b 5b "Chez Platypus" 205b Jetix 4 april 2009 1 oktober 2009
32a 6a "Perry Legt een Ei" 206a Jetix 11 april 2009 5 oktober 2009
32b 6b "Dat Hoort bij het Spel" 206b Jetix 11 april 2009 5 oktober 2009
33 7 "De Kronieken van Meap" 207 Jetix 18 april 2009 5 oktober 2009
34a 8a "Thaddeus en Thor" 208a Jetix 15 juni 2009 6 oktober 2009
34b 8b "Vlieg op! Vlieg op!" 208b Jetix 15 juni 2009 6 oktober 2009
35a 9a "Doe dan de quiz" 209a Jetix 22 juni 2009 7 oktober 2009
35b 9b "In de Wasstraat" 209b Jetix 22 juni 2009 7 oktober 2009
36a 10a "Oh, Daar Ben Je, Perry" 210a Jetix 11 juli 2009 8 oktober 2009
36b 10b "De Zwitserse Familie Phineas" 210a Jetix 11 juli 2009 8 oktober 2009
37 11 "Phineas en Ferb Cliptastische Top Tien" 211 Disney XD 12 oktober 2009 28 maart 2010
38 12 "Phineas en Ferb's Quantum Ratjetoe" 212 Jetix 21 september 2009 5 december 2009
39a 13a "Verstoppertje" 213a Jetix 18 juli 2009 5 december 2009
39b 13b "Het liefdesbootje" 213b Jetix 18 juli 2009 5 december 2009
40a 14a "De Baljeatles" 214a Jetix 25 juli 2009 5 december 2009
40b 14b "Kleine meisjes worden groot" 214b Jetix 25 juli 2009 19 december 2009
41a 15a "Bij de konijnen af" 215a Jetix 1 augustus 2009 19 december 2009
41b 15b "Kuren" 215b Jetix 1 augustus 2009 19 december 2009
42a 16a "De Bellen-jongens" 216a Jetix 17 oktober 2009 19 december 2009
42b 16b "Isabella en de Saptempel" 216b Jetix 17 oktober 2009 19 december 2009
43a 17a "Kop Op Candace" 217a Disney XD 24 oktober 2009 1 januari 2010
43b 17b "Padvindster-Trammelant" 217b Disney XD 24 oktober 2009 1 januari 2010
44a 18a "De Pestkop Wet" 218a Disney XD 31 oktober 2009 28 februari 2010
44b 18b "Op Zoek Naar Mary McGuffin" 218b Disney XD 31 oktober 2009 28 februari 2010
45a 19a "Wat gaat ie doen?" 219a Disney XD 14 november 2009 1 januari 2010
45b 19b "Atlantis" 219b Disney XD 14 november 2009 1 januari 2010
46a 20a "Op de gevoelige plaat" 220a Disney XD 7 november 2009 14 maart 2010
46b 20b "Slecht dansen" 220b Disney XD 7 november 2009 14 maart 2010
47a 21a "Ik was een robot op leeftijd" 221a Disney XD 13 februari 2010 11 april 2010
47b 21b "Strijdbare Suzy" 221b Disney XD 13 februari 2010 11 april 2010
48 22 "Phineas en Ferb's Kerstvakantie" 222 Disney Channel 7 december 2009
6 december 2010
21 december 2009
24 december 2010
49a 23a "Geheim agent Kees" 223a Disney XD 13 februari 2010 18 april 2010
49b 23b "Hiep hiep hoezo" 223b Disney XD 13 februari 2010 18 april 2010
50a 24a "Ik moet er even door" 224a Disney XD 6 februari 2010 2 mei 2010
50b 24b "De grote dag van Candace" 224b Disney XD 6 februari 2010 2 mei 2010
51a 25a "Invasie van de Ferb Snatchers" 225a Disney XD 20 februari 2010 23 mei 2010
51b 25b "Da's Geen Kinderspel" 225b Disney XD 20 februari 2010 23 mei 2010
52 26 "De Tovenaar van Zot" 226 Disney XD 24 september 2010 5 december 2010
53 27 "De Snuit" 227 Disney Channel 8 maart 2010 28 augustus 2010
54a 28a "Niet Phineas & Ferb" 228a Disney XD 27 februari 2010 5 september 2010
54b 28b "Phineas & Ferb-Verklikkers" 228b Disney XD 27 februari 2010 5 september 2010
55a 29a "De hagedissen Fluisteraar" 229a Disney XD 6 maart 2010 12 september 2010
55b 29b "Robot Rodeo" 229b Disney XD 6 maart 2010 12 september 2010
56a 30a "Het Geheim tot Succes" 230a Disney XD 8 oktober 2010 19 september 2010
56b 30b "Doofs Duistere Kant van de Maan" 230b Disney XD 8 oktober 2010 19 september 2010
57a 31a "Zij is de Burgemeester" 231a Disney XD 14 juni 2010 26 september 2010
57b 31b "De Limonadekraam" 231b Disney XD 14 juni 2010 26 september 2010
58a 32a "Dit is pas een doolhof" 232a Disney Channel 1 oktober 2010 5 november 2010
58b 32b "Dames en Heren: Hier is Max Modem!" 232b Disney XD 1 oktober 2010 5 juni 2011
59 33 "Nerds van één soort" / "Soort zoekt soort" 233 Disney XD 16 augustus 2010 13 maart 2011
60 34 "Phineas en Ferb op vakantie in Hawaï" 234 Disney XD 9 juli 2010 28 november 2010
61a 35a "Gespleten Persoonlijkheid" 235a Disney Channel 29 oktober 2010 12 november 2010
61b 35b "Breinbestuur" 235b Disney XD 29 oktober 2010 24 april 2011
62a 36a "Spelen maar" 236a Disney XD 11 februari 2011 26 juni 2011
62b 36b "Candace wordt betrapt" 236b Disney XD 11 februari 2011 30 juni 2011
63-64 37-38 "Phineas en Ferb: De Zomer is van jou!" 237-238 Disney Channel 2 augustus 2010 15 oktober 2010
65 39 "Achtbaan: de Musical!" 239 Disney XD 29 januari 2011 20 maart 2011

Seizoen 3[bewerken]

Nr. in
serie
Nr. in
seizoen
Titel Productiecode Zender Uitzenddatum (VS) Uitzenddatum (NL / VE)
66a 1a "Ren, Candace, Ren" 301a Disney XD 11 maart 2011 9 november 2011
66b 1b "Laatste trein naar Verklikstad" 301b Disney XD 11 maart 2011 10 november 2011
67a 2a "Het buiten binnen" 302a Disney XD 4 maart 2011 7 november 2011
67b 2b "Canderemy" 302b Disney XD 4 maart 2011 8 november 2011
68a 3a "De buik van het beest" 303a Disney XD 29 april 2011 11 november 2011
68b 3b "Maanmelk" 303b Disney XD 29 april 2011 14 november 2011
69 4 "Phineas' verjaardagsclipshow" 304 Disney XD 1 april 2011 17 november 2011
70a 5a "Stel een domme vraag" 305a Disney XD 13 mei 2011 15 november 2011
70b 5b "Onbegrepen vogelbekdier" 305b Disney XD 13 mei 2011 16 november 2011
71a 6a "Candace niet verbonden" 306a Disney XD 18 juni 2011 18 november 2011
71b 6b "Vliegend tapijt ritje" 306b Disney XD 18 juni 2011 20 november 2011
72a 7a "Slechte haardag" 307a Disney XD 24 juni 2011 21 november 2011
72b 7b "Gehaktbrood Geschenk" 307b Disney XD 24 juni 2011 22 november 2011
73a 8a "Steentijd" 308a Disney XD 13 januari 2012 23 november 2011
73b 8b "Doof Dynastie" 308b Disney XD 14 januari 2012 24 november 2011
74a 9a "Phineas en Ferb onderbroken" 309a Disney XD 15 juli 2011 25 november 2011
74b 9b "Een echte jongen" 309b Disney XD 15 juli 2011 28 november 2011
75a 10a "Mamma hoor je me?" 310a Disney XD 29 juli 2011 12 februari 2012
75b 10b "Road Trip" 310b Disney XD 29 juli 2011 12 februari 2012
76a 11a "Skiddley Whiffers" 311a Disney XD 26 augustus 2011 12 februari 2012
76b 11b "Tour de Ferb" 311b Disney XD 12 augustus 2011 12 februari 2012
77 12 "Mijn schone goals" 312 Disney XD 9 september 2011 13 juni 2012
78a 13a "Perry het acteerdier" 313a Disney XD 3 maart 2012 10 juni 2012
78b 13b "In de roos!" 313b Disney XD 30 september 2011 4 april 2012
79a 14a "Geestig" 314a Disney XD 7 oktober 2011 1 november 2012
79b 14b "De vloek van Candace" 314b Disney XD 7 oktober 2011 1 november 2012
80a 15a "Ontsnapping uit de Phineas toren" 315a Disney XD 21 oktober 2011 12 februari 2012
80b 15b "De butler heeft het gedaan" 315b Disney XD 24 februari 2012 12 februari 2012
81a 16a "Ferb Latijn" 316a Disney XD 25 november 2011 16 juni 2012
81b 16b "In de puree" 316b Disney XD 18 november 2011 15 februari 2012
82a 17a "Een Phineas en Ferb familie kerstfeest" 317a Disney XD 2 december 2011 16 december 2011
83a 18a "Als een kip zonder kop" 318a Disney XD 1 juni 2012 27 juni 2012
83b 18b "Ferb TV" 318b Disney Channel 7 september 2012 28 oktober 2012
84a 19a "Mam, waar zit je?" 319a Disney XD 2 maart 2012 4 juli 2012
84b 19b "Monogram Junior" 319b Disney XD 11 mei 2012 4 juli 2012
85 20 "Excaliferb" 320 Disney XD 15 januari 2012 3 november 2012
86a 21a "Monster uit het id" 321a Disney Channel 10 februari 2012 9 april 2012
86b 21b "Giga-mier" 321b Disney XD 10 februari 2012 3 juli 2012
87a 22a "Agent Doof" 322a Disney XD 11 mei 2012 10 december 2012
87b 22b "Phineas en Ferb en de tempel van Ouatdoejah" 322b Disney XD 16 januari 2012 3 november 2012
88a 23a "Bestelling van het lot" 323a Disney XD 27 april 2012 7 november 2012
88b 23b "Springen" 323b Disney XD 16 maart 2012 7 november 2012
89a 24a "De Rustigste Dag Ooit" 324a Disney XD 30 maart 2012 26 oktober 2012
89b 24b "Pestkop en de Nerd" 324b Disney XD 16 maart 2012 2 november 2012
90a 25a "Doenkelbessen Gezocht" 325a Disney XD 30 maart 2012 27 maart 2013
90b 25b "Bufferd’s Geheim" 325b Disney XD 27 april 2012 27 maart 2013
91a 26a "Slim slaapwandelen" 326a Disney XD 8 juni 2012 24 november 2012
91b 26b "Het vliegt door de lucht en het is rond" 326b Disney XD 8 juni 2012 1 december 2012
92 27 "Meapless in Seattle" 327 Disney XD 6 april 2012 1 december 2012
93a 28a "De Mam Aantrekker" 328a Disney XD 4 mei 2012 21 mei 2013
93b 28b "Cranius Maximus" 328b Disney XD 4 mei 2012 21 mei 2013
94a 29a "Het zal je pa maar wezen" 329a Disney XD 22 juni 2012 5 december 2012
94b 29b "Schoenschraper blijf bij je leest" 329b Disney XD 22 juni 2012 5 december 2012
95a 30a "Vogelbekdoof" 330a Disney XD 6 juli 2012 16 januari 2013
95b 30b "Norm gaat los" 330b Disney XD 6 juli 2012 19 april 2013
96a 31a "Botsende werelden" 331a Disney XD 14 september 2012 20 maart 2013
96b 31b "De weg naar Danville" 31b Disney XD 26 oktober 2012 20 maart 2013
97 32 "Waar is Perry?" 332 Disney XD
Disney Channel
26 juli 2012 16 februari 2013
98 33 "Waar is Perry? (Deel twee)" 333 Disney XD
Disney Channel
24 augustus 2012 23 februari 2013
99a 34a "Totale Duisternis" 334a Disney XD 30 november 2012 3 mei 2013
99b 34b "Heb ik wat gemist?" 334b Disney XD 17 september 2012 26 april 2013
100 35 "Jouw Achtergrond Verhaal" 335 Disney XD 2 november 2012 16 juni 2013

Seizoen 4[bewerken]

Nr. in
serie
Nr. in
seizoen
Titel Productiecode Zender Uitzenddatum (VS) Uitzenddatum (NL /VE)
101a 1a "Vlieg op de muur" 401a Disney XD 11 januari 2013 7 september 2013
101b 1b "Mijn Autootje" 401b Disney XD 1 februari 2013 14 september 2013
102a 2a 402a TBA 7 december 2012
102b 2b 402b TBA 7 december 2012
103a 3a 403a TBA 18 januari 2013
103b 3b "Een grote hutspot" 403b TBA 19 april 2013
104a 4a 404a TBA 15 februari 2013
104b 4b 404b TBA 5 juli 2013
105a 5a "Bijen Dag" 405a TBA 26 april 2013
105b 5b "Bijen Verhaal" 405b TBA 26 april 2013
106 6 "Op een zijspoor" 406 TBA 1 maart 2013
107a 7a "In de knoop" 407a TBA 5 juli 2013
107b 7b "Breinruil" 407b TBA 5 april 2013
108 8 "De dag van het vogelbekdier" 408 TBA 2 maart 2013
109a 9a "La Candace-Cabra" 409a TBA 12 juli 2013
109b 9b "Gefeliciteerd, Isabella!" 409b TBA 12 juli 2013
110a 10a 410a TBA 7 juni 2013
110b 10b 410b TBA 7 juni 2013
111-112 11-12 "Phineas and Ferb: Mission Marvel" 411-412 Disney XD 16 augustus 2013 20 oktober 2013
113a 13a "Vriendelijk Bedankt" 413a TBA 13 september 2013
113b 13b "Perry van Troje" 413b TBA 20 september 2013
114a 14a "Leifde op het Eerste Blik" 414a TBA 2 augustus 2013
114b 14b "Wie Draait Zal Oogsten" 414b TBA 9 augustus 2013
115a 15a 415a TBA 1 november 2013
115b 15b 415b TBA 10 januari 2014
116a 16a 416a TBA 24 januari 2014
116b 16b 416b TBA 11 juni 2014
117a 17a "Steampunkers" 417a TBA 15 november 2013
117b 17b "Het is geen picknick" 417b TBA 23 juni 2014
18 18 418 TBA 5 oktober 2013
119a 19a 419a TBA 4 oktober 2013
119b 19b 419b TBA 11 oktober 2013
120 20 420 TBA 7 juli 2014
421a 21a "Doof 101" 421a Disney Channel
421b 21b "Vaderdag" 421a Disney Channel 10 juni 2014
122a 22a 422a TBA 14 juli 2014
122b 22b 422b TBA 14 juli 2014
123 23 423 TBA
124a 24a 424a TBA 16 juni 2014
124b 24b 424b TBA 1 maart 2014
125a 25a "Verdwaald" 425a Disney Channel 29 september 2014 juni 2014
125b 25b "De Inator Aanpak" 425b Disney Channel 29 september 2014 juni 2014
126 26 426 TBA februari 2015
129-130 29-30 429-430 TBA 9 juni 2014
135-136 35-36 435-436 TBA 26 juli 2014
140 40 440 TBA 28 juni 2013

Media[bewerken]

Specials[bewerken]

Films[bewerken]

In augustus 2011 verscheen de televisiefilm Phineas and Ferb The Movie: Dwars door de 2de Dimensie. De film werd op 3 maart 2010 in een Disney persbericht aangekondigd. Op de Comic-Con 2010 konden bezoekers al een klein deel zien van de film, en daar werd de definitieve titel aangekondigd: Phineas and Ferb: Across the Second Dimension in Fabulous 2D. Phineas en Ferb ontdekken in de film dat Perry een geheim agent is en beslissen samen te werken met hem en zo Dr. Doofenshmirtz uit een parallelle dimensie die is veel sluwer en dreigender is dan zijn tegenhanger uit hun eigen dimensie.

Op 11 januari 2011 werd bekend dat een bioscoopfilm gebaseerd op de serie op de planning staat. De film moet in 2013 uitkomen en zal een combinatie worden van live-action en animatie.[bron?]

Spin-offs[bewerken]

 • Take Two with Phineas and Ferb: een talkshow waarin Phineas en Ferb beroemdheden interviewen.
 • Een mogelijke spin-off over Isabella en de Kampvuurmeisjes staat sinds juni 2010 op de planning, maar is tot nu toe niet van de grond gekomen.[2]
 • Er bestaat een musical gebaseerd op de serie getitel Phineas and Ferb: The Best LIVE Tour Ever.

Prijzen en nominaties[bewerken]

Prijs Uitslag
2009 British Academy Children's Awards[3]
Best TV Genomineerd
2009 Emmy Awards:[4]
Outstanding Special Class - Short-format Animated Programs Genomineerd
2009 Pulcinella Awards:[5]
Special Mention — Best Flash Animation Gewonnen
2009 Pulcinella Awards:[5]
Best TV Series for Kids [6] Gewonnen
2009 Annie Awards:[7]
Best Animated Television Program Genomineerd
2009 Kids Choice Awards:[8]
Favorite Cartoon Genomineerd
2008 British Academy Children's Awards[9]
Best International Genomineerd
2008 Emmy Awards:[10]
Outstanding Original Main Title Theme Music (for "Today Is Gonna Be a Great Day")[11] Genomineerd[11]
Outstanding Original Music and Lyrics (for "I Ain't Got Rhythm" from the episode "Dude, We're Getting the Band Back Together!")[12] Genomineerd[11]
2010 Kids Choice Awards:[13]
Favorite Cartoon Genomineerd
2011 Kids Choice Awards:
Favorite Cartoon Genomineerd
2012 Kids Choice Awards:[14]
Favorite Cartoon Genomineerd

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Perez, Lauren. USC dropout makes it big in animation. Daily Trojan (May 12, 2008) Gearchiveerd van het origineel op 2009-09-24 Geraadpleegd op 2009-08-26
 2. Brooks Barnes. "Disney Seeks to Take Its 'Phineas and Ferb' Cartoon Hit to Next Level", New York Times, 2010-06-22. Geraadpleegd op 2010-06-22.
 3. The BAFTA Kids' Vote. British Academy of Film and Television Arts (2009) Geraadpleegd op 2009-11-11
 4. 2009 Emmy Awards nominations Geraadpleegd op July 16, 2009
 5. a b Zahed, Ramin. Cosmic Quantum Ray, Phineas & Ferb Big Winners at Cartoons on the Bay. Animation Magazine (April 6, 2009) Geraadpleegd op 2009-08-26
 6. Pulcinella Award 2009, i vincitori (2009-07-07) Geraadpleegd op 2008-08-23
 7. 36th Annual Annie Award Nominees and Winners (2008) Geraadpleegd op July 9, 2009
 8. Phineas And Ferb — Cartoon — Kids' Choice Awards 2009. Nick.com Geraadpleegd op July 9, 2009
 9. Children's Awards Winners. British Academy of Film and Television Arts (2008-11-30) Geraadpleegd op 2009-11-11
 10. Acedmy of Television Arts & Sciences Geraadpleegd op July 9, 2009
 11. a b c Yoo, Jean. Phineas and Ferb — Show description. Disney Channel Medianet Geraadpleegd op July 9, 2009
 12. 2008 Emmy Nominations: Additional Nominee List. BuddyTV (2008-07-17) Geraadpleegd op 2009-08-26
 13. Phineas And Ferb — Cartoon — Kids' Choice Awards 2010. Nick.com Geraadpleegd op March 5, 2010
 14. Phineas And Ferb — Cartoon — Kids' Choice Awards 2012. Nick.com Geraadpleegd op April 1, 2012