Portaal:Openbaar vervoer/Uitgelicht/21

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elektrificatie van spoorlijnen in Nederland

De elektrificatie van spoorlijnen in Nederland begon in 1908 met de Hofpleinlijn Rotterdam HofpleinScheveningen / Den Haag HS. Vanaf 1927 werden op grotere schaal spoorlijnen geëlektrificeerd. Eerst in het westen des lands, later in het midden en elders.

Na de Tweede Wereldoorlog werd een groot programma opgezet om het belangrijkste deel van het Nederlandse spoorwegnet onder de draad te brengen. Hiermee werd tevens een groot deel van de schade en achterstallig onderhoud als gevolg van de oorlogsjaren hersteld. Voorts was dit een belangrijk aspect van de modernisering in de jaren vijftig. In 1958, het jaar dat de grote elektrificatie werd afgesloten, reed ook de laatste stoomlocomotief. Op de overgebleven niet-geëlektrificeerde trajecten, alleen nog secundaire en grensbaanvakken, reden dieseltreinen.

Tussen 1960 en 2000 is een aantal baanvakken geëlektrificeerd, zodat er nu nog slechts een beperkt aantal diesellijnen resteert. Spoorlijnen, die vanaf de jaren 1970 worden aangelegd worden direct geëlektrificeerd.