Portaal:Sciencefiction/Uitgelicht/14

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Uitgelicht[brontekst bewerken]

Het antwoord op het Leven, het Universum, en Alles

Het Transgalactisch Liftershandboek (Engels: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) is een komisch sciencefictionfranchise bedacht door Douglas Adams. Het begon als een radiohoorspel van 12 afleveringen ('fits'), voor het eerst uitgezonden in 1978 door BBC Radio, daarna door de BBC World Service. Daarna volgden onder andere een televisieserie, een vijfdelige boekenserie, en een film.

De franchise draait om Arthur Dent, een man die nadat de aarde wordt vernietigd om plaats te maken voor een hyperspace-snelweg door zijn buitenaardse vriend Ford Prefect wordt meegenomen op zwerftocht door het heelal. Hierbij maken ze gebruik van een speciaal intergalactisch handboek voor lifters. Onderweg komen ze de vreemdste situaties en personages tegen.

Een centraal punt in de franchise is de zoektocht naar de ultieme vraag die hoort bij het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles. Dit antwoord luidt 42, en is gevonden door supercomputer Deep Thought. Men heeft echter verzuimd om de vraag correct te stellen, zodat men niet weet wat men aanmoet met het antwoord "42". (Lees verder)