Portaal:Sciencefiction/Uitgelicht/6

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Uitgelicht[brontekst bewerken]

De menselijke evolutie, waarvan de oorsprong in de film duidelijk wordt

2001: A Space Odyssey is een sciencefictionboek en -speelfilm uit 1968, ontstaan uit een samenwerking tussen filmmaker Stanley Kubrick en schrijver/uitvinder Arthur C. Clarke. Beide zijn gebaseerd op The Sentinel, een kort verhaal van Clarke. Kubrick zocht contact met Clarke om samen de 'spreekwoordelijk goede' sciencefictionfilm te maken. Dit leverde een screenplay op, dat de basis vormde voor zowel het boek van Clarke als de film van Kubrick. Beide werken behandelen thema's als de menselijke evolutie, kunstmatige intelligentie, technologische ontwikkelingen, buitenaards leven en reïncarnatie.

Centraal in het verhaal staat een monoliet, die in de prehistorie de vonk van menselijke intelligentie overbrengt op de Neanderthalers en zo de menselijke evolutie in gang zet. In 1999 begint een zoektocht naar deze monoliet.

2001: A Space Odyssey werd in '68 gemengd ontvangen, maar wordt tegenwoordig beschouwd als een van de beste films ooit gemaakt. Bij een poll onder critici voor het tijdschrift Sight & Sound eindigde hij bijvoorbeeld in de top tien. 2001 kreeg vier Oscarnominaties en won die voor beste visuele effecten. In 1991 werd de film door de United States Library of Congress geplaatst in de National Film Registry. (Lees verder)