Portaal:Shakespeare/Uitgelicht 03

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
"Coriolanus" von James Caldwell en Gavin Hamilton.

De tragedie van Coriolanus is een tragisch toneelstuk van William Shakespeare dat hij in de periode van 1607-1608 schreef. Het is gebaseerd op het leven van Gnaeus Marcius Coriolanus, een legendarische Romeinse held uit de late 6e eeuw v.Chr. en het begin van de 5e eeuw v.Chr. Shakespeare schreef het na zijn andere tragedies Othello, King Lear, Macbeth, en Antony and Cleopatra.

Het verhaal gaat over de historische Romeinse staatsman, militair en held Gaius Marcius Coriolanus. Shakespeare heeft zijn inspiratie voor dit toneelstuk gehaald uit Lives of the Noble Greeks and Romans, een werk van Plutarchus, en de Romeinse geschiedschrijver Titus Livius' Ab Urbe Condita.

Publicatie, opvoering[brontekst bewerken]

De eerste publicatie van Coriolanus verscheen in de First Folio in 1623. Net als Shakespeares andere tragedies is er geen bewijs van vroegere optredens dan na de Engelse Restoration. De eerste bekende opvoering van het stuk was de bloedige herbewerking van Nahum Tate, in het Royal Dury Lane Theatre in 1682. Een herbewerking van John Dennis (1719) werd door het publiek fel uitgejouwd en afgevoerd na amper drie dagen, het is David Garrick die in 1754 terugkeerde naar de originele teksten van Shakespeare.