Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/20

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Skyline van Los Angeles
Skyline van Los Angeles

Los Angeles is een grote, uitgestrekte metropool aan de westkust van de Verenigde Staten. De officiële naam is El Pueblo de Nuestra Señora Reina de los Ángeles de la Porciuncula, "Stad van Onze Vrouwe Koningin van de Engelen van het Kleine Deel". Deze naam was door de Spanjaarden ingevoerd. De huidige naam wordt vaak afgekort als LA en wordt ook wel ook wel City of Angels genoemd.

Los Angeles is de grootste stad in Californië, en de op een na grootste stad in de Verenigde Staten, met een inwoneraantal van 3,957,875 (2005). In de Los Angeles metropolitan area (omvat Los Angeles, San Bernardino, Riverside, Ventura en de Orange Counties) wonen meer dan 16 miljoen mensen met veel verschillende etnische en economische achtergronden.

De stad geniet van een zacht en zonnig klimaat, zelfs in de winter. Het is er het gehele jaar ongeveer 21 graden. Er is veel filmindustrie: Beverly Hills, Hollywood met haar Hollywood Walk of Fame en Mann's Chinese Theatre. De echte mediaindustrie is echter verspreid over vier districten aangrenzend aan Los Angeles: Burbank (NBC, Warner Bros., Disney), Century City (20th Century Fox, MGM), Universal City (Universal Studios, NBC Universal) en Culver City (Sony Pictures Entertainment).

Ook de stranden van Venice en Huntington Beach, zijn populair. Disneyland ligt ook in de buurt van Los Angeles en was de eerste Disneyland in zijn soort. Het is vooral de uitgestrektheid van de metropool die opvalt. Hoewel het centrum veel hoogbouw kent, is Los Angeles voornamelijk een laagbouwstad.