Portaal:Voetbal/EK

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Europees kampioenschap voetbal 2008 vond van 7 tot en met 29 juni plaats in Zwitserland en Oostenrijk. Na het EK 2000, dat werd gehouden in Nederland en België, is het de tweede keer dat een EK door twee landen gezamenlijk wordt georganiseerd.

Als gastlanden waren Zwitserland en Oostenrijk automatisch gekwalificeerd voor het toernooi. De 50 andere Europese landen moesten in de kwalificatieronde (in 2006 en 2007) strijden om de overige veertien plaatsen. De verliezend finalist is: Vlag van Duitsland Duitsland, de winnaar is Vlag van Spanje Spanje.


uitgeschakeld in de halve finale: Vlag van Rusland Rusland, Vlag van Turkije Turkije.
uitgeschakeld in de kwartfinale: Vlag van Kroatië Kroatië, Vlag van Nederland Nederland, Vlag van Portugal Portugal, Vlag van Italië Italië.
uitgeschakeld in de groespfase: Vlag van Frankrijk Frankrijk, Vlag van Griekenland Griekenland, Vlag van Oostenrijk Oostenrijk, Vlag van Polen Polen, Vlag van Roemenië Roemenië, Vlag van Tsjechië Tsjechië, Vlag van Zweden Zweden en Vlag van Zwitserland Zwitserland.


Er is nog één scheidsrechter uit de Lage Landen actief: de Belg Frank De Bleeckere, hij fluit behalve twee groepswedstrijden ook de halve finale tussen Rusland en Spanje. De Nederlander Pieter Vink floot twee wedstrijden op het EK, maar is inmiddels naar huis.