Portaal:Voetbal/Uitgelicht/14

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Estádio José Alvalade
Estádio José Alvalade

Peter Bolesław Schmeichel (Gladsaxe, 18 november 1963) is een Deens voormalig profvoetballer en de vader van doelman Kasper Schmeichel. Schmeichel was keeper van onder andere voetbalclub Manchester United.

Schmeichel begon in 1984 bij Hvidovre IF, waar hij drie seizoenen onder de lat stond en na drie jaar vertrok om bij Brøndby IF te tekenen en hij stond er vijf seizoenen in het doel. Voor een bedrag van ongeveer €800.000 vertrok de keeper in 1991 naar Manchester United, waar hij hoogtijdagen zou beleven. In acht seizoenen in Engeland won hij meerdere malen het landskampioenschap, de FA Cup en de supercup. In 1999 won hij ook de Champions League.

In 1999 vertrok Schmeichel naar het Portugese Sporting Lissabon, waar hij twee jaar zou keepen voor hij terugkeerde naar Engeland. Na seizoenen bij Aston Villa en Manchester City zette de Deen een punt achter zijn loopbaan, waarin hij ruim 600 clubwedstrijden keepte. In de jaren 1992 en 1993 werd de Deen uitgeroepen door de UEFA tot de beste keeper van Europa. Schmeichel werd drie keer verkozen tot Deens voetballer van het jaar.

Als international kwam Schmeichel in totaal 129 keer uit voor het Deens voetbalelftal. Hij maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op 20 mei 1987 in de olympische kwalificatiewedstrijd in en tegen Griekenland (0–5). Op het Europees kampioenschap voetbal 1992 werd hij met Denemarken Europees kampioen. Hij is de speler met de meeste optredens in het nationale elftal en was dertigmaal aanvoerder. Hij speelde op vier Europees kampioenschappen en één Wereldkampioenschap. Ook scoorde hij één keer uit een strafschop: in de vriendschappelijke interland tegen België in 2000. (lees verder)