Portaal:Yoga/Pranayama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Pranayama ('prana' is Sanskriet voor levenskracht en 'yama' betekent beheersing) is de beheersing en regulering van de ademhaling en het prana via het doen van oefeningen. De beoefening van pranayama heeft twee belangrijke doelen. Fysiek is dat het brengen van meer zuurstof in het bloed, waardoor er ook meer zuurstof naar de hersenen wordt aangevoerd. Mystiek zouden de pranayamatechnieken het prana of vitale levensenergie beheersen.

Volledige Ademhaling[brontekst bewerken]

Yoga/Pranayama
Zie volledige ademhaling voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De volledige ademhaling is de belangrijkste ademhaling in de yoga. Zij verenigt de volgende drie ademhalingen tot een geheel in een natuurlijke, ritmische beweging:

Prana[brontekst bewerken]

Yoga/Pranayama
Zie prana voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Prana komt in de mythologie voor als een van de vijf windgoden van de Oppergod van de Wind, Vayu. De andere vier zijn: Apana, Udana, Samana en Vyana. 'Vāyu' is Sanskriet voor blazer en 'prāna' betekent ademen (ook wel levensadem). Er wordt daarom ook naar hem verwezen als de god van het leven. Hij wordt verder omschreven als "Mukhya-Vāyu" (de heerser Vayu) of "Mukhya Prāna" (de heerser van het Leven).

Vayu is volgens hymnes uitzonderlijk mooi en rijdt geruisloos in zijn glanzende paardenspan die voortgetrokken wordt door twee, negenenveertig of ook wel duizend witte en paarse paarden. Een witte vaandel is zijn belangrijkste kenmerk.

Binnen de yoga is Prana een van de vijf vitale levensstromen, met een verwijzing naar dezelfde goden uit de hindoeïstische mythologie. Prana wordt ook als gelijkstelling van Vayu gebruikt, en vertegenwoordigt daarbij alle vijf stromen tezamen. Van deze stromen gelooft men dat ze worden opgewekt door het lichaam, en dat ze alle biologische processen beheersen.

abhyantara bahya stambha vrittiactiverende ademhalingagni prasanaanulomaanuloma vilomabhastrikabrahmarichandra bhedanachatur mukhidirgha sukshmakapalabhatikevala kumbhakakumbhakamurchanadi sodhanaohm sahita rechakaplaviniprachhardanaprana apana samyuktapratilomasahita kumbhakasama vrittisamanusapta vyahritasargarbha sahita kumbhakasarva dwara baddhasithalisitkaristambha vrittisukha purvakasuksama shwasa prashwasasurya bhedanatri bandha kumbhakaujjayivaya viya kumbhakavilomavisama vritti