Pretty Little Liars (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pretty Little Liars

Afleveringen = 96

Genre Tienerdrama, Mysterie
Speelduur 44 minuten
Bedenker I. Marlene King
Hoofdrollen Troian Bellisario
Ashley Benson
Holly Marie Combs
Lucy Hale
Laura Leighton
Ian Harding
Shay Mitchell
Bianca Lawson
Chad Lowe
Sasha Pieterse
Intromuziek Secret - The Pierces
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Lisa Cochran-Neilan
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 8 juni 2010
Afleveringen 96
Netwerk Vlag van Verenigde Staten ABC Family
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Pretty Little Liars is een Amerikaanse tienerdrama/mysterie-televisieserie gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Sara Shepard. De serie volgt het leven van Aria Montgomery, Spencer Hastings, Emily Fields en Hanna Marin. Hun vriendengroep valt uit elkaar als hun beste vriendin Alison verdwijnt. Een jaar later ontvangen de meiden mysterieuze berichtjes van iemand die zichzelf "A" noemt. Deze persoon dreigt al hun geheimen te onthullen. Pretty Little Liars focust zich op de levens van de vier vriendinnen, maar vooral ook op het ontmaskeren van A en de zoektocht naar informatie over Alisons vermissing.

De serie wordt sinds 8 juni 2010 in de Verenigde Staten uitgezonden door ABC Family.

Productie[bewerken]

De serie werd ontwikkeld als een televisieserie door Floor Bosch. Het idee was om een Desperate Housewives voor tieners te creëren.[1] Sara Shepard maakte er een boekenserie van. De serie stond in 2005 in de planning om gemaakt te worden voor het The WB Television Network, maar deze zender hield op met bestaan.[2] In oktober 2006 kwam het eerste boek van de serie uit bij uitgeverij HarperTeen. In juni 2008 stond vast dat er een proefaflevering werd ontwikkeld voor ABC Family.[2] Eind januari 2010 bestelde ABC Family tien afleveringen van de serie.[3] Een jaar later, in januari 2011, maakte de zender bekend dat de serie een tweede seizoen krijgt.[4] Op 5 juni 2012 begon in Amerika het derde seizoen en op 11 juni 2013 werd er de eerste aflevering van het vierde seizoen uitgezonden. In maart 2013 is bevestigd dat er een vijfde seizoen zal komen.

Acteurs[bewerken]

In oktober 2009 begon ABC Family met de audities voor de proefaflevering. Lucy Hale werd gekozen als Aria Montgomery, gevolgd door Troian Bellisario en Ian Harding als respectievelijk Spencer Hastings en Ezra Fitz in november 2009.[2][5] Een maand later werden Ashley Benson als Hanna Marin en Shay Mitchell als Emily Fields aan de cast toegevoegd. Laura Leighton werd gevast als Ashley Marin, Alexis Denisof als Byron Montgomery en Bianca Lawson als Maya St. Germain.[6] Later werd bekend dat Torrey DeVitto en Sasha Pieterse een terugkerende rol zouden krijgen in de serie als Melissa Hastings en Alison DiLaurentis.[7] Janel Parrish neemt de rol van Mona Vanderwaal op zich.[8]

In april 2010 werd bekend dat de rol van Byron Montgomery overgenomen is door Chad Lowe en werd Holly Marie Combs gekozen als Ella Montgomery.[9][10]

Rolverdeling[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Hoofdrollen[bewerken]

 • Sasha Pieterse speelt Alison DiLaurentis, het populairste meisje van het stadje Rosewood. Ze is de Queen Bee van haar vriendengroep. Ze is mooi en intelligent, maar ook manipulatief, gemeen en snel jaloers. Zelfs tegen haar vrienden is ze niet altijd even vriendelijk. Ali krijgt graag haar zin en gaat hiervoor ook tot het uiterste. Tijdens een slaapfeestje met haar vriendinnen verdwijnt ze plotseling. Een jaar later wordt haar lichaam gevonden en start een grootschalig onderzoek naar degene die haar vermoord heeft. De andere Pretty Little Liars twijfelen echter steeds meer: is Ali wel echt dood?
 • Lucy Hale speelt Aria Montgomery, het artistieke en alternatieve lid van Ali's vriendengroep. Zij en Alison kunnen goed met elkaar overweg, totdat de twee ontdekken dat Aria's vader Byron een affaire heeft met een van zijn studentes. Alison belooft het geheim te houden, maar sart Aria er ondertussen wel steeds mee. Na Ali's verdwijning gaat Aria een jaar met haar ouders en haar broertje Mike naar IJsland. Als ze terugkeert, ontmoet ze Ezra Fitz, die later haar leraar Engels blijkt te zijn. De twee worden verliefd op elkaar en doen alles om hun relatie geheim te houden. Aria's terugkeer is meteen ook de start van de dreigementen van A.
 • Troian Bellisario speelt Spencer Hastings, het slimste en meest ambitieuze meisje van Ali's clique. Vanwege de hoge verwachtingen van Spencers ouders, staat falen niet in haar woordenboek en is ze ontzettend perfectionistisch. Van alle meiden is zij de enige die voor zichzelf en haar vrienden durft op te komen tegenover Alison. Ze heeft continu het gevoel dat ze in de schaduw moet staan van haar oudere zus Melissa. Al snel wordt ze verliefd op Toby Cavanaugh, de stiefbroer van een van haar grote vijanden Jenna Marshall.
 • Shay Mitchell speelt Emily Fields, de sportieveling van de groep. Emily is een zwemmer op topniveau en heeft al erg lang een relatie met haar vriendje Ben. Alleen Alison weet dat Emily eigenlijk lesbisch is. Later in de serie durft Emily voor haar seksuele voorkeur uit te komen en krijgt ze een relatie met Maya St. Germain. A ziet haar als de zwakste van de groep, maar Emily bewijst zichzelf en wordt door A juist de sterkste van de groep.
 • Ashley Benson speelt Hanna Marin, het liefste en meest onzekere meisje van Alisons vrienden. Voor Ali's verdwijning heeft Hanna overgewicht. Hiermee wordt ze vaak gepest door Ali, wat haar zelfbeeld er niet echt beter op maakt. Later valt ze af, waardoor ze zelfverzekerder wordt en zelfs Alisons plek als it-girl van Rosewood High inneemt. Samen met haar nieuwe beste vriendin Mona Vanderwaal is Hanna nu populair. Desondanks blijft ze zichzelf. Ze staat daarnaast bekend om haar komische opmerkingen en naïviteit en het feit dat ze niet op haar mondje gevallen is.

Terugkerende personages[bewerken]

Naast de Pretty Little Liars spelen diverse andere karakters een belangrijke rol in het verhaal. Dit zijn onder meer Laura Leighton als Ashley Marin; Chad Lowe als Byron Montgomery; Holly Marie Combs als Ella Montgomery; Ian Harding als Ezra Fitz; Janel Parrish als Mona Vanderwaal; Tammin Sursok als Jenna Marshall; Keegan Allen als Toby Cavanaugh; Torrey DeVitto als Melissa Hastings; Bianca Lawson als Maya St. Germain; Tyler Blackburn als Caleb Rivers en Lindsey Shaw als Paige McCullers.

Seizoenen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Momenteel kent Pretty Little Liars vier seizoenen en het vijfde seizoen verschijnt op de Amerikaanse televisie vanaf 10 juni 2014. In Nederland is het vijfde seizoen te zien met een week vertraging op Netflix[11]. Alle seizoenen hebben gemeenschappelijk dat de zoektocht naar A centraal staat. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de persoonlijke levens van Alison, Aria, Spencer, Emily en Hanna. Ook speelt het mysterie rondom Ali's verdwijning een belangrijke rol.

Seizoen 1[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Het kleine stadje Rosewood lijkt een perfecte plek om te wonen, totdat er iets vreselijks gebeurt. Alison DiLaurentis verdwijnt plotseling tijdens een slaapfeestje met haar vier beste vriendinnen Aria, Spencer, Emily en Hanna. Na deze gebeurtenis valt de vriendengroep uiteen en gaat ieder hun eigen weg. Wat er met Alison is gebeurd, weet niemand...

Een jaar later keert Aria terug uit IJsland, waar ze samen met haar ouders Byron en Ella en haar broertje Mike een jaar heeft gewoond. Vanaf dat moment ontvangt ze vreemde berichtjes van iemand die zichzelf A noemt. Als ze haar oude vriendinnen ontmoet, komt ze erachter dat ook zij deze berichtjes krijgen. A lijkt allemaal geheimen van de meiden te weten. Dingen die verder niemand weet, behalve Alison. Aria krijgt een relatie met haar leraar Engels Ezra, oftewel Mr Fitz. Hier krijgt ze moeite mee als Noel en Hanna erachter komen. Emily wordt bevriend met haar nieuwe buurmeisje en ze worden heel erg close, de relatie tussen Emily en Maya gaat verder dan gewone vriendschap. Als Emily dit aan haar ouders vertelt, wordt haar moeder boos. Ze vindt het moeilijk om hier mee om te gaan. Emily heeft al veel aan haar hoofd en kan er eigenlijk niet meer tegen. A chanteert de vier meisjes met geld en dreigingen. Telkens als ze denken dat ze weten wie A is, gaat het toch anders dan gedacht... wie is die A toch?

Afleveringen[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie ook: Lijst van afleveringen van Pretty Little Liars
Seizoen Aantal afleveringen Première (aantal kijkers) Vlag van Verenigde Staten Slot (aantal kijkers) Vlag van Verenigde Staten Gemiddeld aantal kijkers (in miljoenen) Vlag van Verenigde Staten
1 22 8 juni 2010 (2,47)[12] 21 maart 2011 (3,64)[13] 2,87
2 25 14 juni 2011 [14] 19 maart 2012 2,90
3 24 5 juni 2012 20 maart 2013 [13] -
4 24 11 juni 2013 25 maart 2014 -

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Moving On Up: Pretty Little Liars
 2. a b c ABC Family nears Little Liars pickup
 3. ABC Family Announces Pick-Up Of Dramas Huge And Pretty Little Liars
 4. ABC Family Renews 'The Secret Life of the American Teenager' & 'Pretty Little Liars'
 5. ABC Family fills comedy, Liars roles
 6. ABC FAMILY ANNOUNCES ADDITIONAL CASTINGS
 7. Laura Leighton joins Pretty Little Liars
 8. The Pretty Little Truth: Pretty Little Liars on TV!
 9. Chad Lowe joins ABC Family series
 10. Exclusive: Holly Marie Combs joins Pretty Little Liars
 11. http://www.netflix-nederland.nl/vanaf-volgende-week-pretty-little-liar-seizoen-5/
 12. Tuesday Cable: Justified Finale & Law & Order:CI Flat, Plus Deadliest Catch, The Hills, WWE NXT & More
 13. a b Monday Cable Ratings: 'Pawn Stars Tops Night; Plus 'RAW,' 'Skins,' 'Pretty Little Liars' Rise;'Stargate SGU,' & More
 14. ABC Family Announces Summer 2011 Programming Including 'Switched At Birth,' 'The Nine Lives of Chloe King' and 'The Lying Game'