Probouleuma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een probouleuma (Oudgrieks: προβούλευμα) was een "voorbesluit" van de boulè van een polis, in het bijzonder, van de boulè of Raad van de 500 in het Oude Athene.

Alle wetsvoorstellen, die aan de ekklèsia of volksvergadering werden voorgelegd en daar als psèphismata ("iets dat moet worden gestemd") moesten worden bevestigd,[1] moesten een dergelijke probouleuma zijn alvorens ze mochten worden voorgelegd aan de volksvergadering.[2] Indien men zich hier niet aan hield, kon men hiervoor worden vervolgd.[3]

Door middel van aanvullende initiatieven kon de volksvergadering een probouleuma veranderen. Naast de probouleuma, dat meestal reeds een feitelijk wetsvoorstel hield, konden de voorstellen van Raad aan de ekklèsia ook een kwestie zijn die zonder een beslissingsvoorstel ter discussie werd gesteld.[4]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Demosthenes, De falsa legatione 234.
  2. Demosthenes, De falsa legatione 34, 85.
  3. Aristoteles, Athenaion politeia 45.5. Vgl. Demosthenes, Contra Androtion 5.
  4. K.-W. Welwei, Die griechische Polis. Verfassungen und Gesellschaft in archaischer und klassischer Zeit, Stuttgart, 1998², p. 186.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Probuleuma op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
  • C.W. Blackwell, The Assembly, in C.W. Blackwell (ed.), Dēmos: Classical Athenian Democracy, stoa.org, 2003, p. 9.
  • P. Funke, Athen in klassischer Zeit, München, 1999, p. 22.