Putberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Putberg
Natuurgebied
Putberg (Limburg)
Putberg
Situering
Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 58′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Ubachsberg

De Putberg is een heuvel en een natuurgebied ten oosten van Ubachsberg in de Nederlandse provincie Limburg. De heuvel ligt in het uiterste noorden van de gemeente Simpelveld, vlak bij de grens met de gemeente Voerendaal die aan de voet van de heuvel ligt. Direct ten oosten van de heuvel ligt de A76 die in de heuvel snijdt.

De Putberg is een uitloper van het Plateau van Ubachsberg met aan de noordzijde de Kunraderbreuk. In de heuvel ligt de Groeve Putberg, thans een geologisch monument. In de hellingwand zijn nog twee kalkovens zichtbaar, de Kalkoven Bosrand. Nabij de dagbouwgroeve lag vroeger ook de ondergrondse Groeve de Dael. Verder naar het noorden bevindt zich een kleinere dagbouwgroeve met daar ten noordwesten van de lager op de helling gebouwd Kalkoven Putberg.

De noord- en westhelling van de Putberg zijn begroeid met een hellingbos. In de helling bevindt zich een bronnetje waar een beekje ontspringt, dit is de Putbergbron. Ten westen van de Putberg ligt het Droogdal de Dael met daarin de historische Hoeve de Daal.

In het zuiden gaat de Putberg over in de Keverberg ten noordoosten van het plaatsje Huls op de heuvel Huls. Ten noordwesten van de Putberg ligt Kunderberg.