Ray Bryant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ray Bryant
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Raphael Bryant
Geboren Philadelphia, 24 december 1931
Geboorteplaats PhiladelphiaBewerken op Wikidata
Overleden New York, 2 juni 2011
Overlijdensplaats New YorkBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) jazz
Beroep muzikant
Instrument(en) piano
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Raphael 'Ray' Bryant (Philadelphia, 24 december 1931 - New York, 2 juni 2011)[1][2][3] was een Amerikaanse jazzpianist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bryant was afkomstig uit een muzikale familie, de moeder leidde een kerkkoor, zijn (oudere) broer was Tommy Bryant, zijn neefjes zijn Kevin en Robin Eubanks. Op 6-jarige leeftijd kreeg hij pianolessen en speelde hij ook bas tijdens de middelbare school. Op 14-jarige leeftijd trad hij met zijn broer toe tot de Musicians Union om in lokale bands te spelen. Hij kreeg ook lessen van Elmer Snowden. Door Red Garland leerde hij midden jaren 1940 de bopstijl. In 1948 en 1949 toerde hij met Tiny Grimes en daarna begeleidde hij Billy Krechmer en Jack Teagarden. Sinds 1953 was hij huispianist van de club Blue Note in Philadelphia, waar hij o.a. speelde met Charlie Parker, Miles Davis en Lester Young. In 1955 nam hij op met Betty Carter. Ook in 1955 werkte hij mee aan het prestigieuze album Miles Davis en Milt Jackson Quintet/Sextet (samen met Jackie McLean, Percy Heath en Art Taylor). In 1956/1957 was hij begeleider van Carmen McRae. In 1957 werden opnamen gemaakt met Coleman Hawkins en Roy Eldridge tijdens het Newport Jazz Festival.

In 1959 verhuisde Bryant naar New York, waar hij samenwerkte met Sonny Rollins, Charlie Shavers en Curtis Fuller en waar hij al snel een eigen trio leidde. Later woonde en werkte hij in Toronto. Hij trad regelmatig op tijdens internationale festivals en had een groot aantal albums opgenomen. Een populair succes in 1960 was zijn nummer Little Susie. Zijn compositie Changes werd overgenomen door Miles Davis. De Cubano Chant werd door hem opgenomen met bijvoorbeeld de Jazz Messengers op het album Drum Suite.

Bryant combineerde elementen van blues, boogiewoogie, gospelmuziek en zelfs stride-piano in zijn spel. Zijn stijl wordt gekenmerkt als 'soulful'. Allmusic benadrukt vooral zijn niet-begeleide bluesgame.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Ray Bryant overleed in juni 2011 op 79-jarige leeftijd.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]