René van Leeuwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
René van Leeuwen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam René van Leeuwen
Geboren 1988
Land Nederland
Beroep Presentator
Bekend van Dumpert, Volkskrant
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

René van Leeuwen (1988)[1] is een Nederlands presentator bij Dumpert, schrijver en voormalig columnist.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hij heeft geschiedenis en sociologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor zijn tijd bij Dumpert schreef hij voor het Erasmus Magazine, een wekelijkse column voor de Volkskrant en was actief als freelance journalist. Daarnaast was hij werkzaam bij Humanitas Rotterdam. Naast zijn werk als presentator is hij actief als spreker. In zijn lezingen zet hij, onder andere, vormen van mediastrategie uiteen.

Dumpert-series[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds april 2014 presenteert van Leeuwen de wekelijkse serie DumpertReeten, waarin hij Dumpert-filmpjes bekijkt en becommentarieert, eventueel met gasten dan wel met een co-presentator.[2][3] Samen waarderen ze de filmpjes met een tot vijf "reeten" (billen).

Eveneens voor Dumpert presenteerde hij DumpertDaten, DumpertEten en Dumpert Filmt je Werkplek.[4][5]

Podcasts[bewerken | brontekst bewerken]

Van Leeuwen presenteerde meerdere podcasts, waaronder Podgasten en Wakker Worden met VanLeeuwen. Bij beide podcasts praatte hij met een of twee vrienden over de actualiteit en andere onderwerpen die in hun dagelijks leven voorkwamen en hen aanspraken.

Mand en Wat een week[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 6 maart 2020 en 3 mei 2023 presenteerde hij samen met Maxim Hartman de podcast-serie Mand. In deze korte podcast bespraken zij een enkel onderwerp voor ongeveer 20 tot 30 seconden. Dit kon gaan over onderwerpen die hen aanspraken dan wel de actualiteit. In 2020 en 2021 hoorde deze podcast tot de 25 meest beluisterde van Nederland.[6][7] Op 25 april 2023 maakten Hartman en Van Leeuwen een nieuwe podcast waarin zij wekelijks de actualiteiten van de week doornamen, genaamd Wat een week!. Sinds 4 mei dient dit format als vervanging van het vorige dat Mand heette.