Ridderorden in Hongarije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen
Wapen

Hongarije heeft als koninkrijk, republiek en volksrepubliek ridderorden en orden van verdienste gekend.

De oudste orden hadden het karakter van een militaire gemeenschap een "ridderlijke orde". Een dergelijke orde vocht tegen de heidenen.

Het koninkrijk Hongarije is in de strijd tegen de Turken ten onder gegaan. Koning Lodewijk II uit het huis der Jagiellonen sneuvelde en via zijn zuster Anna erfden de Habsburgers de Hongaarse troon. Het heeft eeuwen geduurd voordat de Habsburgers de Turken van Hongaars grondgebied hadden verdreven.

De Duitse en Oostenrijkse keizers uit het huis Habsburg waren apostolisch koning van Hongarije en verleenden aan hun Hongaarse onderdanen Oostenrijkse onderscheidingen. Zie de Lijst van ridderorden in Oostenrijk.

  • Ten behoeve van hun Hongaarse patrimonium werd in 1764 een orde gesticht. De in 1764 door Maria Theresia, koningin van Hongarije gestichte Orde van de Heilige Stefanus (Duits: "Königlich Ungarischer Orden des Heiligen Stephan", Hongaars: "Magyar királyi Szent Istvan lovagrend") was van 1764 tot 1918 de nationale Orde van het Koninkrijk Hongarije. In een andere vorm heeft de in 1938 door regent Hothy vernieuwde orde tot 1944 voortbestaan.

Toen de Dubbelmonarchie werd ingesteld was Hongarije een intern zelfstandig koninkrijk dat in gemenebest met het Keizerrijk Oostenrijk was verbonden.

Er was een gezamenlijke onderscheiding

Het Koninkrijk Hongarije 1918 - 1946

In 1918 verklaarde Hongarije zich onafhankelijk van het gemenebest met Oostenrijk. Na een kort intermezzo van de Radenrepubliek die mede door inzet van Roemeense troepen werd onderdrukt, werd de monarchie hersteld. De troon werd echter vacant verklaard. De regent-dictator, admiraal Horthy stichtte ridderorden en onderscheidingen in naam van een symbolische fons honorum.

De Republiek Hongarije

Op 1 februari 1946 werd Hongarije een republiek.

De nieuwe republiek was bezet door Russische troepen en de communisten gingen een steeds grotere rol in het landsbestuur spelen. Dat komt ook in het decoratiestelsel naar voren[1].

De Volksrepubliek Hongarije

De volksrepubliek volgde het voorbeeld van de Sovjet-Unie en stelde socialistische orden in. Deze hebben vaak een enkele graad en de vorm van een - vaak rode- ster. Het gemis aan graden werd goedgemaakt door het meermaals verlenen van dezelfde onderscheidingen aan dezelfde persoon. Er werden erg veel orden ingesteld en de machthebbers verleenden elkaar, hun bondgenoten en hun aanhang vele duizenden onderscheidingen. Een verdienstelijk arbeider of partijorganisator kon na verloop van jaren dan ook met een borst vol sterren en linten worden gezien.

In een aantal gevallen verleende men onderscheidingstekens met edelstenen als diamanten en robijnen. Zie de Lijst van ridderorden en onderscheidingen van Maarschalk Tito.

Men zag in Hongarije af van grootlinten en de traditioneel om de hals gedragen commandeurskruisen. Omdat de partijbonzen geen rokkostuum droegen kwamen deze ook niet meer van pas. Men droeg de linten en sterren op de jas van het kostuum.

Typisch voor het Sovjetsysteem was ook het invoeren van de titel "Held" van de Arbeid of de republiek.

Kleinood
Kleinood
Orde van de Vlag van de Volksrepubliek Hongarije
Orde van de Vlag van de Volksrepubliek Hongarije

De Orde van Kosuth was veranderd in een socialistische orde en er werden alleen nog sterren in drie formaten toegekend.

Orde van de Ster
Orde van de Ster

De Republiek Hongarije
Toen de communistische regering viel werd Hongarije weer een "gewone" republiek. De communistische ridderorden werden afgeschaft en vervangen door onderscheidingen naar Europees model, veelal met de gebruikelijke vijf graden.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Op [1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]