Rogier IV van Foix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roger IV van Foix
-1265
zege van Rogier IV van Foix
zege van Rogier IV van Foix
Graaf van Foix
Periode 1241-1265
Voorganger Roger Bernard II
Opvolger Roger Bernard III
Vader Roger Bernard II van Foix
Moeder Ermesinde van Castelbon

Roger IV van Foix (geboortedatum onbekend - 24 februari 1265) was de enige zoon van Roger Bernard II van Foix en van Ermesinde van Castelbon. Hij volgde zijn vader in 1241 op als graaf van Foix.

Het begin van zijn regering werd gekenmerkt door een oorlog met Frankrijk. Hij was afkerig om een alliantie aan te gaan met Raymond VII van Toulouse en kwam de koning van Engeland niet te hulp in de oorlog van Saintonge.

Roger IV was zowel vazal van de graaf van Toulouse voor zijn graafschap Foix als van de koning van Frankrijk voor zijn gebieden in Carcassonne. Zijn loyaliteit tegenover de koning kreeg de overhand en er brak een oorlog uit met Raymond VII van Toulouse in oktober 1242. Raymond verloor het pleit en Roger was nu alleen nog vazal tegenover de koning.

Net zoals zijn vader had Roger IV problemen met de kerk en met de bisschop van Urgell in het bijzonder en slaagde er in 1257 in om het burggraafschap Castelbon te onttrekken aan de bevoegdheid van de bisschop. In februari 1245 verleende hij verschillende vrijheden aan zijn onderdanen en tekende hij paréages met de abten van Mas-d'Azil (1246), Boulbonne (1253), en Combelongue (1255). In 1251 bouwde hij een kerk in Boulbonne.

In tegenstelling tot zijn ouders vervolgde hij de katharen om zelf niet in de problemen te komen met de inquisitie.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Roger was gehuwd met Brunissenda van Cardona, dochter van burggraaf Ramon VIII van Cardona. Zij hadden 6 kinderen: