Royal Festival Hall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De heropening van de Royal Festival Hall
De Royal Festival Hall tijdens renovatiewerkzaamheden.
De fonteinen bij de Royal Festival Hall, ontworpen door de Deense kunstenaar Jeppe Hein

De Royal Festival Hall is een concert-, dans- en bijeenkomstcentrum in Londen, Engeland. Het centrum bevindt zich aan de South Bank aan de Theems, niet ver van de Hungerford Bridge. Het gebouw staat op de Londense monumentenlijst, en is het eerste gebouw van na de Tweede Wereldoorlog dat op deze lijst is gezet. Het London Philharmonic Orchestra voert bijna al haar optredens op in de Hall.[1]

De dichtstbijzijnde metrostations zijn Waterloo en Embankment.

Geschiedenis[bewerken]

De Royal Festival Hall werd gebouwd als onderdeel van het Festival of Britain door Holland, Hannen & Cubitts voor de London County Council. De eerste steen werd gelegd door Clement Attlee, de toenmalige Eerste Minister, in 1949, op de locatie van de voormalige Lion Brewery.[2] Het originele plan was dat Arturo Toscanini het openingsconcert zou verzorgen, maar hij was onwel. Daarom namen Sir Malcolm Sargent en Sir Adrian Boult het concert voor hun rekening.[3][4] De Hall werd officieel geopend op 3 mei 1951.

In 1960 was de Hall het toneel voor het Eurovisiesongfestival. Het gebouw onderging in 1964 een verandering, waarbij extra foyers en terrassen werden aangelegd aan de rivierkant, en extra kleedkamers aan de achterkant.

Toen in 1986 de Greater London Council (LCC's opvolger) werd opgeheven, werd de Hall overgenomen door de Arts Council. De Hall wordt nu gerund door het Southbank Centre.

Het gebouw onderging een grote renovatie tussen 2005 en 2007, geleid door Allies and Morrison. De renovatie was vooral bedoeld om de akoestiek van de zalen te verbeteren.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. RFH.co.uk
  2. The Festival of Britain - Building the Future
  3. The Times, 21 November 1950, p. 6
  4. The Times, 5 May 05 1951, p. 4