Rufus Sewell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rufus Sewell
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 29 oktober 1967
Land Groot-Brittannië
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Rufus Frederik Sewell (Twickenham, Londen, 29 oktober 1967) is een Engels acteur, vooral bekend van zijn hoofdrol in de film Dark City.

Korte biografie[bewerken]

Rufus Sewell werd geboren in Twickenham, een buitenwijk in het zuidwesten van Londen. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij vijf jaar was, waarna Rufus en zijn broer Caspar door hun moeder werden grootgebracht. Hij ging naar de Orleans Park School en daarna naar de Central School of Speech and Drama.

In 1993 speelde hij in de BBC-televisieserie Middlemarch en op het toneel bij het Royal National Theatre. Tot de dag van vandaag wisselt hij film- en theaterwerk met elkaar af.

Momenteel speelt Sewell de rol van Dr. Jacob Hood, in de Amerikaanse serie Eleventh hour (begonnen in 2008) als een wetenschapper en in die hoedanigheid medewerker van de FBI. Voor deze Amerikaanse dienst lost hij samen met Special Agent Rachel Young (Marley Shelton) allerlei vreemde zaken op, die een wetenschappelijk tintje hebben. Ze worden daarbij geassisteerd door Special Agent Felix Lee (Omar Benson Miller).

Toen Sewell optrad in een productie op Broadway in New York, werd hij door Jerry Bruckheimer benaderd om de rol van Jacob Hood in Eleventh Hour te gaan spelen; dat stond Sewell wel aan, want hij was het (zoals hij beweerde) beu om steeds maar een slechterik te vertolken. Bij de KRO detective-maand 2011 is hij ook te zien in de hoofdrol in de driedelige tv-productie Inspector Aurelio Zen.

Beknopte filmografie[bewerken]

Filmografie als acteur
Jaar Titel Rol Opmerkingen
1995 Cold Comfort Farm Seth Starkadder Televisiefilm
1998 Dark City John Murdoch
2001 A Knight's Tale Graaf Adhemar van Anjou
2001 She Creature Angus Shaw Televisiefilm
2003 Helen of Troy Agamemnon Televisiefilm
2005 The Legend of Zorro Armand
2006 Tristan & Isolde Heer Marke
2006 The Illusionist Kroonprins Leopold
2006 The Holiday Jasper Bloom
2008 Vinyan Paul Bellmer
2009 Amazing Grace Thomas Clarkson
2010 The Pillars of the Earth Tom Builder 8-delige miniserie
2010 The Tourist Engelsman
2014 Hercules Autolycus