Sint-Jozefkapel (Essenbeek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze kapel ter ere van Sint-Jozef met kind bevindt zich in Essenbeek, een deelgemeente van Halle. Ze is gelegen aan de hoek van de Isidore Devilléstraat en Kleemstraat.[1]

De kapel werd gebouwd naar aanleiding van het Mariajaar (1954), naast het Jeugdheem en op de weg naar de kerk.

De pijlerkapel is opgetrokken uit baksteen in halfsteensverband en bezit een sterk overkragend zadeldak. Het ondiepe altaar voor de kapel, alsook de plint bestaan uit breuksteen in polymetrisch verband. Bij dit metselverband worden stenen van verschillende formaten gehanteerd, wat typisch is van de jaren 1950-60. Het achterliggende Jeugdheem is in dezelfde materialen uitgewerkt. De spitsboogvormige nis is afgesloten met glas en een sierlijk smeedijzeren hekje en heeft een omlijsting van gele bakstenen. Vandaag is dit hekje zwart geschilderd; in 1983 wit. In de nis staat anno 2023 een gepolychromeerd gipsen beeld van Sint-Jozef.

Aan weerszijden van de kapel is een lage bakstenen muur met pijlers in breuksteen gebouwd. Het niveauverschil op deze plek werd opgevangen door de bouw van een platform in breuksteen. Zo wordt een afgebakend kader voor de kapel gecreëerd.

Deze kapel zet enerzijds de traditie van bakstenen pijlerkapellen voort. Anderzijds is de vormgeving en het gebruik van breuksteen kenmerkend voor de jaren 1950.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]