Jozef van Nazareth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jozef van Nazareth
Beschermer van de Kerk
Jozef als timmerman en vader
Jozef als timmerman en vader
Naamdag 19 maart - als bruidegom van de Heilige Maagd
1 mei - als arbeider
Beschermheilige voor Timmerlieden en arbeiders in het algemeen
Patroonheilige van België, maagden, religieuze communiteiten, het huisgezin en stervenden
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Jozef (Hebreeuws: יוֹסֵף, Yosef; Grieks: Ἰωσήφ) (bijgenaamd de Timmerman) was volgens de Bijbel de pleegvader van Jezus Christus. Hij was ten tijde van Jezus' geboorte met Maria verloofd, maar had nog geen gemeenschap met haar gehad. Jozef wordt in Matteüs genoemd als zoon van een verder onbekende Jakob.

In het boek Lucas 1:26-38 wordt verteld dat de aartsengel Gabriël aan Maria berichtte dat zij een zoon ter wereld ging brengen zonder gemeenschap met een man gehad te hebben.

In de Bijbel wordt verteld dat Jozef een afstammeling was van koning David. Hij was timmerman van beroep.[1] De laatste keer dat hij wordt genoemd in de Bijbel is als Jezus 12 jaar oud is.[2] Tijdens Jezus' openbare optreden wordt hij niet genoemd en men veronderstelt dat hij toen al overleden was. Maria leefde nog toen Jezus werd gekruisigd. Dit was zo rond 30 jaar na de geboorte van Jezus.

In Matteüs 1 staat een stamlijn van Abraham en koning David naar Jozef, de pleegvader van Jezus. In Lucas 3:23-28 staat een geheel andere stamlijn van Jozef. Volgens sommigen kan het verschil verklaard worden door een leviraatshuwelijk.

Het feest van Sint-Jozef wordt gevierd op 19 maart (Jozef als bruidegom van de Heilige Maagd Maria). Sinds 1955 wordt ook op 1 mei een feest van Sint-Jozef gevierd (Jozef als arbeider).

Patroon- en beschermheilige[bewerken]

De heilige Jozef (Sint-Jozef) is de patroonheilige van de timmerlieden en arbeiders in het algemeen. Verder is hij patroonheilige van België en wordt hij aangeroepen als patroon van maagden, religieuze communiteiten, echtgenoten, het huisgezin en van stervenden.

Paus Pius IX heeft Jozef in 1870 -met het decreet Quemadmodum Deus- uitgeroepen tot beschermer van de Kerk. Paus Johannes XXIII heeft hem beschermheer van het Tweede Vaticaans Concilie gemaakt.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Matteüs 13:55
  2. Lucas 2:41-51