Sint-Laurentiuskerk (Neufchâteau)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Laurentiuskerk

De Sint-Laurentiuskerk is de parochiekerk van het tot de Belgische gemeente Dalhem behorende dorp Neufchâteau, gelegen aan Aubin.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De ingebouwde toren met vierhoekige spits is van 1706 en het driebeukig schip met driezijdig afgesloten koor werd omstreeks 1790 gebouwd naar ontwerp van Jean-François Joseph Wincqz. Schip en koor zijn in classicistische stijl gebouwd.

De kerk wordt geflankeerd door een grote, achthoekige grafkapel van de graven van Hoen-Neufchâteau, gebouwd in 1714 en gedekt door een dubbel tentdak.

Alle kerkonderdelen zijn gebouwd in baksteen, maar de lagere gedeelten hebben hoekbanden in tufsteen.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het interieur wordt overwelfd door een tongewelf. Een zuilengalerij scheidt de beuken.

Het marmeren doopvont is eind-18e-eeuws. Er zijn enkele schilderingen door Mathias Schumacher van 1768, terwijl de zijaltaren schilderijen tonen van omstreeks 1700.

Een gepolychromeerd houten beeld van Sint-Anna-te-Drieën is van omstreeks 1520. Van Jacques Vivroux is een beeld van Sint-Laurentius (1769), terwijl een Sint-Eligiusbeeld uit de tweede helft van de 17e eeuw aanwezig is.

Op het kerkhof zijn enkele oude grafkruisen te vinden, terwijl in de kerk enkele zerken aanwezig zijn.

Zie de categorie Église Saint-Laurent (Neufchâteau, Dalhem) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.