Sjabloon:Uitgelicht Pinksteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Pinksteren afgebeeld door Giotto di Bondone (Padua) Pinksteren (Pentékosté in het Grieks) is een christelijk (hoog-)feest waarin de uitstorting door de Heilige Geest wordt herdacht en het begin van de Kerk wordt gevierd.

Na Jezus' dood op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen hadden de leerlingen van Jezus nog veertig dagen lang de steun van zijn aanwezigheid gehad. Op de veertigste dag na het Paasfeest werden de leerlingen door Jezus' Hemelvaart alleen achtergelaten waarbij Jezus hen de belofte had gegeven dat zij de Geest van God zouden ontvangen die hen voortaan zou bijstaan.

Op wat later de Eerste Pinksterdag is gaan heten gebeurde het volgende. Volgens het Bijbelboek Handelingen waren de gelovigen in een huis bijeen toen er binnen plotsklaps een geluid van een grote windvlaag zich voordeed en er een soort vlammen verschenen die zich boven de hoofden van de aanwezigen verspreidden; de gelovigen werden met de Heilige Geest vervuld en begonnen buiten het huis op luide toon het evangelie in allerlei vreemde talen te verkondigen met als gevolg dat er een grote massa mensen afkomstig uit allerlei windstreken op hen afkwam. Vervolgens nam de apostel Petrus het woord en hield een lange toespraak waarna ongeveer drieduizend mensen zich bij hen aansloten. (Lees verder)