Sociëteit de Plaats Royaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

De Sociëteit de Plaats Royaal was de tweede herensociëteit van Den Haag. Hij werd opgericht in 1768, twintig jaar na de Haagsche Club.

De sociëteit had een pand met adres Plaats 25, maar het lag eigenlijk op het Buitenhof, aan de Hofvijver, waar toen een hele rij huizen langs het water stond. Kastelein was toen Cornelis Leunis, die er met zijn vrouw en dochter van 1905-1922 woonde. Ook Jonkheer Mr Willem Vincent Reinier Karel Baud (1840-1933, zoon van J C Baud), kolonel en adjudant in buitengewone dienst van H.M. de koningin, woonde op nummer 35.

De hele rij moest in 1923 afgebroken worden om het verkeer, dat voorheen door de Gevangenpoort reed, meer ruimte te geven. De sociëteit kreeg een schadeloosstelling en kocht daarvan een pand aan de Parkstraat, nummer 38, vlak bij de Mauritskade. In 1937 fuseerde De Plaats Royaal met de Haagsche Club en trok daarbij in. De naam van de club werd toen Haagsche Club - Plaats Royaal.